CyberweerbaarheidsLAB
In ons CyberweerbaarheidsLAB onderzoeken wij menselijk gedrag in de omgang met online risico’s. We richten ons op het uitvoeren van gecombineerde gedragsmetingen. Dit doen we op onze LAB-locatie bij het Centrum voor Veiligheid & Digitalisering en op locatie bij samenwerkingspartners en opdrachtgevers. Zo dragen we bij aan kennisontwikkeling en bouwen we aan effectieve interventies en trainingen.
We combineren verschillende gedragsmetingen om te onderzoeken hoe mensen omgaan met online risico’s. Daarnaast ontwerpen en evalueren we het effect van interventies om online weerbaarheid te versterken.
Onderzoeksmethoden, interventies en training
Het meten van menselijk gedrag is ingewikkeld, daarom passen wij verschillende onderzoeksmethoden toe. Zo doen we ervaringsonderzoek in de vorm van vragenlijsten, evenals interviews en methoden waarmee het gedrag zelf wordt gemeten zoals oogbewegingen en klikgedrag. Ook kunnen stressreacties van mensen in simulaties worden gemeten, bijvoorbeeld via de hartslagvariabiliteit en huidgeleiding. Door de kracht van al deze methoden te combineren in een passende mix, ontwikkelen wij diepgaand inzicht in het menselijk gedrag rond cyberweerbaarheid en de achtergronden van dit gedrag. Hiermee kunnen wij samen met onze opdrachtgevers en partners effectieve interventies en trainingen ontwikkelen om organisaties en burgers online weerbaar te maken.
CyberweerbaarheidsLAB op locatie
Naast het CyberweerbaarheidsLAB op het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering in Apeldoorn hebben we een mobiel lab, waarmee we op locatie onderzoek en training kunnen verzorgen. In onze trainingen ontvangen deelnemers direct feedback op hun gedrag in een realistische, veilige omgeving. Zij leren online risico’s te herkennen, deze effectief te omzeilen en wat ze kunnen doen als het toch misgaat. Op deze manier dragen we met ons LAB bij aan het verhogen van de online weerbaarheid van inwoners en organisaties in Nederland.