Samenwerkingsvormen en kwaliteitswaarborging
Het Saxion-lectoraat Sustainable Building Technology richt haar activiteiten op het beschikbaar stellen van methoden en gereedschap zoals digitale tools. Hierdoor faciliteren wij de reductie van gebouwgerelateerde broeikasgasemissies tijdens de bouw- en exploitatiefase, werken we klimaatverandering tegen en steunen we de marktpositie van onze projectpartners.
Samenwerken?
Onze opgedane inzichten en ontwikkelingen steunen lokale marktpartijen bij het toepassen van nieuwe producten en diensten. We focussen op de interactie tussen gebouwschil (materiaal), gebruiker en installaties, met als randvoorwaarde een gezond binnenklimaat.
We hebben ervaring met:
-
Metingen van thermische geleidbaarheid en thermische weerstand van materialen onder labcondities (guarded hot-plate).
-
Metingen van gebouw- en installatiecomponenten in het eigen Saxion Smart TinyLab (thermisch, energetisch, binnenklimaat).
-
In-situ metingen van de thermische weerstand van gebouwcomponenten, de luchtdoorlatendheid (blowerdoor test) van gebouwen, en de algehele warmteverliescoëfficiënt van gebouwen (co-heating test).
-
Energetische monitoring van gebouwen en installaties (performance tracking)
-
Dynamische energetische simulaties van gebouwen met IDA-ICE
-
Energetische simulaties op wijkniveau
-
Het kwantificeren van gebouwcirculariteit.
Partijen waarmee we samenwerken kunnen onze expertises onder andere gebruiken ter ondersteuning van productontwerp, om producten te testen ter voorbereiding op certificering, opschaling en marktintroductie, om de prestatie van renovatieconcepten te verifiëren.
In het Smart TinyLab werken we samen met bouwpartners en bouw gerelateerde bedrijven. Samen met hen ontwikkelen, testen, valideren en demonstreren we in het lab producten in de praktijk. Interesse? Of wil je meer informatie over het Smart TinyLab? Lees meer.
De kwaliteit van de thermische schil van een gebouw is van grote invloed op het energiegebruik voor verwarming (en koeling). Het is dus van belang dat de vooraf beoogde kwaliteit van isolatie en luchtdoorlatendheid ook in de praktijk behaald wordt. Met de co-heating test (EN 17887) stellen we de gerealiseerde kwaliteit van de thermische schil van een gebouw in-situ vast.
Gedurende 10 –15 dagen verwarmen we het gebouw tot een homogene en constante temperatuur van circa 25 °C. We meten het energiegebruik voor verwarming, binnen- en buitentemperaturen, globale zonnestraling, en heat flows naar aangrenzende ruimten, om uiteindelijk de warmteverliescoëfficient (Heat Transfer Coefficient, HTC) van het gebouw te kunnen berekenen. Die kunnen we vergelijken met ontwerpwaarde, om vast te stellen in hoeverre de kwaliteit van de thermische schil gerealiseerd is.
We voeren co-heating testen voornamelijk uit bij de beoordeling van nieuwe bouw- of renovatieconcepten. De co-heating test vereist dat een gebouw gedurende twee weken niet bewoond/gebruikt wordt, en kan alleen bij lage buitentemperaturen (< 15°C) worden uitgevoerd (oktober – april).
Ter beperking van het warmteverlies van een gebouw en om het mechanische (balans)ventilatiesysteem goed te laten functioneren, is het van belang dat de luchtdoorlatendheid van het gebouw beperkt wordt. Met de blowerdoor test sporen we lekkages in de thermische schil op en stellen we de luchtdoorlatendheid van gebouwen vast.
We voeren blowerdoor testen uit als onderdeel van de co-heating test.
Subsidiemogelijkheden
Er zijn diverse subsidievormen denkbaar voor het praktijkgericht onderzoek dat wij uitvoeren.
Ons lectoraat heeft ruime ervaring met het schrijven en (mede)aanvragen van subsidies voor grotere consortia.
Niet elke vraag leent zich direct voor een groot onderzoeksproject. Soms is een kleine verkennende studie passender. Verken met ons de mogelijkheden.
Wanneer een onderzoeksvraag aansluit bij een thema waarop de overheid onderzoek verricht wil hebben, dan zijn er wellicht kansen voor een maatwerksubsidie.
Kwaliteit van ons onderzoek
Kwaliteit staat bij Saxion hoog in het vaandel. Gezamenlijk werken we aan een sterke kwaliteitscultuur, gebruikmakend van breed gedragen en werkbaar instrumentarium en gefaciliteerd door kwaliteitszorgmedewerkers specifiek voor onderzoek. We kijken naar dat wat goed gaat en hoe we dat verder kunnen benutten. Zo ondersteunt kwaliteitszorg de inrichting en uitvoering van praktijkgericht onderzoek met impact. We hanteren hierbij de landelijke standaarden die gelden voor het doen van praktijkgericht onderzoek, het Brancheprotocol Kwaliteitszorg Onderzoek. Door kwaliteitszorg slim in te richten zijn we continu visiteerbaar. We onderschrijven de Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit.
Samenwerken of vragen?
Neem contact met ons op.
dr. ir. Christian Struck
Lector Sustainable Building Technology
06 - 1323 1884 [email protected] Lectorprofiel