Samenwerkingsvormen en kwaliteitswaarborging

Ons onderzoek vindt plaats in nauwe samenwerking met publieke organisaties, het bedrijfsleven en het onderwijs. Zien we met elkaar kansen om samen te werken, dan maken we vooraf afspraken over wat we van elkaar verwachten.

Dit kan variëren van een eenmalige brainstormsessie tot een meerjarig onderzoeksproject. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Werk met ons samen in het lab

NewTexEco

NewTexEco is een onderzoekgemeenschap van vijf lectoraten die zich al decennialang bezighouden met onderzoek naar duurzaam textiel. We werken daarin samen met zo'n dertig praktijkpartners, ARTEZ en de Hogeschool van Amsterdam. Samen werken we aan een duurzame, circulaire en regeneratieve textielsector. 

Lees meer
newtexeco.jpg

Meer weten over de mogelijkheden?

Neem contact met ons op!

Dorien Temmink.png

Dorien Temmink

Lectoraatondersteuning

06 - 4183 2742 LinkedIn

Subsidiemogelijkheden

KIEM-hbo biedt de kans om met (nieuwe) samenwerkingspartners verkennend onderzoek te doen zoals haalbaarheidsstudies. De regeling is themavrij en een project loopt maximaal 12 maanden. Mogelijke uitkomsten van projecten zijn nieuwe onderzoeksaanvragen, netwerkactiviteiten, prototypes, testen, (business)modellen, methoden, werkwijzen, demonstrators, processen, productconcepten en dienstconcepten. 

Samen met hightech bedrijven nieuwe kansen creëren: dat is het doel van TechForFuture, Centre of expertise HTSM Oost. Met enthousiaste studenten, opgeleid om zelfstandig praktijkgericht onderzoek te doen in bedrijven, ontdekken en ontwikkelen we nieuwe technologieën. Zo dragen we bij aan internationaal onderzoek voor en met bedrijven. Een subsidie vanuit de provincie Overijssel geeft ons de mogelijkheid voor 1 op 1 projecten met bedrijven. 

De regeling RAAK-mkb financiert onderzoeksprojecten van hogescholen in samenwerking met het mkb. Het doel van de regeling is het bevorderen van kennisuitwisseling om het innovatief vermogen van mkb-ondernemingen te vergroten. De samenwerking tussen mkb-bedrijven en hogescholen is gericht op kennisontwikkeling en -toepassing. Gestuurd door de vraag vanuit het mkb wordt in netwerken van hogescholen en mkb-bedrijven onderzoek uitgevoerd. Het resultaat van het onderzoek is praktisch toepasbare kennis voor de beroepspraktijk. Het onderzoek levert daarnaast een bijdrage aan de vernieuwing van het hoger beroepsonderwijs. 

Met de regeling RAAK-PRO worden vierjarige onderzoeksprojecten van hogescholen gefinancierd. Gestuurd door de vraag vanuit de professionele praktijk (‘real life’-situaties), voeren hogescholen samen met kennisinstellingen, en de beroepspraktijk systematisch onderzoek uit. De opgedane kennis en inzichten worden structureel vertaald naar nieuwe methodieken of handelingsalternatieven voor professionals. Uiteindelijk werkt dit aantoonbaar door in onderwijsvernieuwing, de beroepspraktijk en het kennissysteem. RAAK-PRO ondersteunt hogescholen in de realisatie van hun profileringsagenda en de ambitie om aan te sluiten op regionale en bovenregionale economische en maatschappelijke ontwikkelingen. 

RAAK-publiek financiert onderzoeksprojecten van hogescholen in samenwerking met de publieke sector. Zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, gemeenten, waterschappen en provincies. De regeling creëert ruimte voor de ontwikkeling van praktische innovaties die direct aansluiten op de dienstverlening door de sector. De regeling RAAK-publiek bevordert de samenwerking tussen hogescholen en het beroepenveld van hbo-professionals, werkzaam in de publieke sector. De samenwerking is gericht op kennisontwikkeling en -toepassing. Het uitgangspunt van het onderzoek is een vraag vanuit het beroepenveld. Hogescholen (door de overheid bekostigd) kunnen aanvragen indienen. Bij het onderzoek zijn in ieder geval 2 publieke partijen betrokken.

Ondernemers in Overijssel en Gelderland die willen investeren in innovatieve en duurzame projecten komen in aanmerking voor subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling (EFRO). Het EFRO subsidieprogramma OP-Oost ondersteunt de ontwikkeling van nieuwe en duurzame producten. Daarnaast wordt de samenwerking met andere ondernemers, kennisinstellingen, en overheden gestimuleerd. De prioriteiten algemene innovatie en koolstofarme innovatie staan hierbij centraal. Projectvoorstellen van bedrijven en samenwerkingsverbanden die passen binnen deze prioriteiten en zich richten op onderstaande sectoren kunnen een beroep doen op subsidie.

  • HTSM (High Tech Systemen en  Materialen);
  • Health (gezondheid);
  • Agrofood;
  • Energie- en Milieutechnologie inclusief biobased (koolstofarme economie inclusief slimme groei);
  • Crossovers tussen deze speerpuntsectoren;
  • Crossovers met ondersteunende sectoren zoals:  ICT-, water-, chemie-, creatieve sector en maakindustrie

Met het Pioneers in Health Care Innovatiefonds stimuleren de Universiteit Twente, Saxion, MST, ZGT en Deventer Ziekenhuis de duurzame samenwerking tussen de wereld van de nieuwe technologie en de medische praktijk op een bottom-up wijze, wat de introductie van innovatieve technologie in de kliniek faciliteert. 

Kwaliteit van ons onderzoek

Kwaliteit staat bij Saxion hoog in het vaandel. Gezamenlijk werken we aan een sterke kwaliteitscultuur, gebruikmakend van breed gedragen en werkbaar instrumentarium en gefaciliteerd door kwaliteitszorgmedewerkers specifiek voor onderzoek. We kijken naar dat wat goed gaat en hoe we dat verder kunnen benutten. Zo ondersteunt kwaliteitszorg de inrichting en uitvoering van praktijkgericht onderzoek met impact. We hanteren hierbij de landelijke standaarden die gelden voor het doen van praktijkgericht onderzoek, het Brancheprotocol Kwaliteitszorg Onderzoek. Door kwaliteitszorg slim in te richten zijn we continu visiteerbaar. We onderschrijven de Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit.