Header AFT.jpg

Technologies for Criminal Investigations

Een samenwerking tussen Saxion en de Politieacademie

Het lectoraat Technologies for Criminal Investigations (TCI) verbetert opsporing met geavanceerde en vernieuwde technieken.

Opsporingsvraagstukken staan centraal binnen het lectoraat. De oplossing is niet altijd klassiek reactief en reconstructief (onderzoek op een plaats delict), maar kan juist ook meer proactief van aard zijn (gericht op detectie en preventie). Innovatie en vernieuwende techniek vormt in beide domeinen de rode draad. TCI is een gezamenlijk lectoraat van Saxion en de Politieacademie

Onze expertises

Nanotechnologie

Ontwikkelen van nanosensoren, lab-on-a-chip-devices en het doorontwikkelen van bestaande technieken die op nanoniveau kunnen meten.

Data science & AI

Data-science-techniek ontwikkelen en toepassen, zoals machine-learning, deep-learning, AI, software-development (algoritmes) en big-data-analyse.

Robotica & cybertechnology

Toepassen van robotica-platformen binnen de opsporing: drones en grondgebonden vehicles.

Foto Jaap Knotter politiehuisstijl.jpg

Samenwerken of vragen?

Neem contact met ons op.

Jaap Knotter

Lector Technologies for Criminal Investigations

Onze focus

Het lectoraat Technologies for Criminal Investigations richt zich op het verbeteren en toepassen van de opsporing met geavanceerde en vernieuwende technologie. Opsporingsvraagstukken staan binnen het lectoraat centraal. De opsporing hoeft niet alleen klassiek (bij een plaats delict) te zijn, maar kan ook proactief zijn (gericht op detectie en preventie). Innovatie en technologie vormen in beide domeinen de rode draad.

Onze twee hoofdthema's zijn: Sensing & Measurements en Datadriven Policework. Binnen die thema's werken we volgens vier onderzoekslijnen: 

Nano for Crime

De onderzoekslijn Nano for Crime richt zich op het ontwikkelen en implementeren van sensoren en slimme apparaten. De focus ligt op onderzoek bij plaats delicten en detectie van verboden middelen. De onderzoekslijn is opgedeeld in de sub-lijnen ‘Sensing’, ‘Quantum’ en ‘Lab-on-a-chip’.

Lees meer
TFCI focusgebieden_Tekengebied 1-01.png

CrimeBots

Binnen de onderzoekslijn  CrimeBots onderzoeken we op welke manier robots toegepast kunnen worden binnen de opsporing. Hierbij kijken we naar robots op de grond zoals ‘Capra Hircus’ en ‘Boston Dynamics SPOT’, en naar drones.

Lees meer
TFCI focusgebieden_Tekengebied 1-02.png

Datascience & Crime

De onderzoekslijn Datascience & Crime richt zich op het combineren van verschillende digitale middelen zoals explainable AI en webharversting/OSINT om data te verzamelen en verwerken. Dit kan toegepast worden op cold-cases, milieu criminaliteit en het domein bewaken en beveiligen.

Lees meer
TFCI focusgebieden_Tekengebied 1-03.png

Cybertechnology

Onze meest recente onderzoekslijn focust op expertise opbouw en ontwikkeling van technologie in het cyberdomein. Enerzijds proberen we digitale dreigingen of andere criminaliteitsvormen snel te identificeren waardoor er maatregelen genomen kunnen worden. Anderzijds proberen we technologie te ontwikkelen die de personen achter de dreigingen snel kan identificeren, lokaliseren en bewijs tegen hen te verzamelen. Binnen deze onderzoekslijn werken we nauw samen met onderzoeksgroepen van de Universiteit Twente en de Technische Universiteit Eindhoven, waarbij we gebruik maken van belangrijke onderzoeksfaciliteiten zoals het AI Lab en het CyberTech Lab, beide gevestigd in het CVD te Apeldoorn. 

Apeldoorn-IVK-stan(1).jpg

Gerelateerd nieuws

Samenwerkingen

Als lectoraat werken we nauw samen met publieke organisaties, overheden en bedrijven. Ook is het mogelijke om nieuwe samenwerkingen aan te gaan waarbij we projectmatig aan de vraagstukken werken.

Ga jij samen met ons aan de slag met een onderzoeksproject? Of wil je meer weten over onze focusgebieden om te bepalen of een project of onderzoek zal passen binnen ons lectoraat? Neem contact met ons op, dan bespreken we samen de mogelijkheden!

De Politieacademie richt zich op het ontwikkelen en verbeteren van de kwaliteit van het politievak. Kennis en onderzoek leveren daar een belangrijke bijdrage aan. Voor het onderwijs én de praktijk.

Met praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek ontwikkelen we kennis. Deze kennis is belangrijk en gebruiken we om vragen van de politie te beantwoorden. Onze onderzoeken gaan vaak over de actualiteit. Tegelijkertijd houden we gepaste afstand van de dagelijkse drukte in het politiewerk.

Lees meer

Op 5 februari 2024 is in het Saxion-gebouw in Deventer het nieuwe Nanoforensic Lab geopend. In dit nieuwe lab werken we samen met het lectoraat Applied Nanotechnology en een groot aantal externe partners om de nieuwste micro- en nanotechnologieën verder te ontwikkelen richting forensische toepassing. 

Denk bijvoorbeelda aan de ontwikkeling van een elektronische neus (een e-nose) om geurprofielen te detecteren en vast te leggen. Een ander voorbeeld is het dateren van vingerafdrukken met behulp van quantum nanodeeltjes. Ook wordt er gebruik gemaakt van lab-on-a-chip devices om op de plaats delict geavanceerde analyses te kunnen uitvoeren op gevonden sporen. Deze technieken stellen de forensisch onderzoeker ter plaatse in staat om sneller en efficiënter te rechercheren.

De Twente Safety Campus is dé ontmoetingsplek voor innovatie en ontwikkeling op het gebied van veiligheid. Brandweer, politie, onderwijs, bedrijfsleven en hulpdiensten zoals de GHOR werken er samen met vele partners. 

De campus is in 2008 ontstaan vanuit een enthousiaste samenwerking voor onder meer een brandweer-oefenlocatie op het voormalige Vliegveld Twente. Inmiddels is de Twente Safety Campus ook internationaal een begrip. Teams uit verschillende Europese landen worden getraind voor grootschalige rampen. In nauwe samenwerking met de Universiteit Twente, Saxion en bedrijven ontwikkelen we toonaangevende, innovatieve concepten. We halen inspiratie uit ontwikkelingen in de maatschappij en spelen daardoor snel in op de actualiteit. We werken met realistische scenario’s, professioneel onderzoek en ervaringsgericht leren. 

Lees meer

Onze maatschappij digitaliseert in rap tempo. Dat levert prachtige innovaties op, van internetbankieren tot digitale opsporingsmethoden. Tegelijk brengt het grote risico’s met zich mee: hackers leggen systemen plat en criminelen stelen gevoelige data. In de huidige samenleving is het oplossen van vraagstukken rond digitalisering en veiligheid dan ook een topprioriteit. In het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering bundelen kennisinstellingen, bedrijven en overheid hun krachten om deze vragen op te pakken.

Lees meer

Wij zijn onderdeel van het Kenniscentrum digitalisering en technologie. Dit Kenniscentrum houdt zich bezig met het ontwikkelen van de techniek die de politie gebruikt, en het voorbereiden van politiemedewerkers op deze techniek.

Lees meer

Samenwerken? Neem contact op

Foto Jaap Knotter politiehuisstijl.jpg

Jaap Knotter

Lector Technologies for Criminal Investigations

06 - 1098 0331 Profiel

Laten we samen naar een oplossing zoeken

Samenwerken

Partners van het lectoraat

website Koninklijke Marechaussee Ministerie van Defensie website website Omgevingsdienst Twente website Gemeente Enschede website Openbaar Ministerie Robor Brandweer Twente Logo Centrum van Veiligheid en Dienstverlening Nederlands Forensisch Instituut (NFI) Wageningen University & Research (WUR) Gemeente Oldenzaal NIPV (Nederlands Instituut Publieke Veiligheid) Blue Team Intelligence Saab technology Twinx

Onze onderzoekers

Foto Jaap Knotter politiehuisstijl.jpg

Jaap Knotter

Lector Technologies for Criminal Investigations

06 - 1098 0331 Profiel
geen foto beschikbaar

Kristel van der Zant

Project Support

LinkedIn
geen foto beschikbaar

Gerke Damsma

Docent/onderzoeker

LinkedIn
Iris Grijsen

Iris Grijsen

Managementassistent

LinkedIn
3789511e-d98f-42af-98db-7fb13fc1c112.jpeg

Sylvia Molthof

Project Support

LinkedIn
Laura Jansen AFT.jpg

Laura Jansen

Medewerker Onderwijs en Onderzoek Nanoforensisch

Nicole Zeijen.jpeg

Nicole Zeijen, MSc

Promovendus

LinkedIn

Rebecca van Oostrom

Researcher

LinkedIn
Brigitte Bruijns .jpeg

Brigitte Bruijns

Senior Onderzoeker

LinkedIn Profiel
Ruud Peters.jpeg

Ruud Peters

Senior Onderzoeker

Profielfoto Daniel Sievers

Daniël Sievers

Medewerker Onderwijs en Onderzoek (Chemisch en Fysisch analist)

geen foto beschikbaar

Nilay Swarge

Junior Onderzoeker

geen foto beschikbaar

Ben van de Kamp

Onderzoeker Nanoforensics

LinkedIn
Kars Waanders.jpeg

Kars Waanders

Docent/onderzoeker Search and Rescue

LinkedIn
Sierd Waanders.jpeg

Sierd Waanders

Docent/onderzoeker Bewaken en Beveiligen

LinkedIn
geen foto beschikbaar

Yara Kronshorst

Medewerker Onderwijs en Onderzoek

Louise Lycklama à Nijeholt.jpg

drs. Louise Lijcklama à Nijeholt

Docent/onderzoeker

06 24 95 02 04 LinkedIn

Tatjana Kuznecova, MSc

Docent/onderzoeker

LinkedIn
8df9f07a-1e7f-48a5-8a33-6f1ac8426d06.jpeg

Dimitar Rangelov

Onderzoeker Crime Investigations

LinkedIn
Niels Beijer.jpeg

Niels Beijer

Medewerker Onderwijs en Onderzoek

LinkedIn
geen foto beschikbaar

Dion van Kollenburg

Docent Forensische Opsporing bij Politieacademie

LinkedIn
Foto Sandra Munniks.jpg

Sandra Munniks

Onderzoeker Wageningen Food Safety and research

LinkedIn
geen foto beschikbaar

Evgeni Genchev

Docent/onderzoeker Digitale Security

Swikar Bhandari

PhD kandidaat Universiteit Twente

LinkedIn

Jouw studie bij ons lectoraat

Wij bereiden de student van vandaag voor op de wereld van morgen. Via onze projecten brengen we studenten van verschillende opleidingen in contact met actuele vraagstukken gericht op het verbeteren en het toepassen van de opsporing met geavanceerde en vernieuwende technologie.


Het lectoraat in de media

  • Dit mini-laboratorium moet rechercheurs gaan helpen (destentor.nl) 
    TCI presenteerde op 12 juni nieuwe onderzoekstools aan 112vandaag en de Stentor, met Jaap Knotter, Micky Breukers, Lisa Vrijdag en Kars Waanders. Een van de tools is CrimeMate. Met CrimeMate kunnen ter plaatse metingen van chemische componenten uit lichaamsvloeistoffen gedaan worden, waardoor onder andere het tijdstip van overlijden beter geschat kan worden. Ook werd TrueScene 3D gepresenteerd. TrueScene 3D is een tool die de politie kan helpen met het maken van 3D-reconstructies van plaats delicten, waardoor de politie elk moment virtueel kan terugkeren naar de plaats delict, zelfs nadat het plaats delict niet meer bestaat.
  • Opening NanoForensic Lab in het Saxion Deventer gebouw (Algemeen Dagblad)
    Op 5 februari is in het Saxion gebouw in Deventer het nieuwe Nanoforensic Lab geopend. In dit nieuwe lab gaan de onderzoeksgroepen Applied Nanotechnology en Technologies for Criminal Investigations met een groot aantal externe partners samenwerken om de nieuwste micro- en nanotechnologieën verder te ontwikkelen richting een forensische toepassing.

  • Supersnel sporenonderzoek (Magazine PIT - Regieorgaan SIA)
    Dat peukje, die kauwgom of wat haren. Na een misdaad worden dit soort sporen vaak niet onderzocht. Terwijl informatie over DNA het onderzoek in een belangrijke richting kan duwen. Maar dat is nu nog te kostbaar en duurt vaak te lang. Hogeschool Saxion onderzoekt daarom hoe twee innovatieve tests voor op de plaats delict sporenonderzoek toegankelijk maken.

  • Het Misdaadbureau: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.? (Radio1 - Het Misdaadbureau)
    Wie is Christian B.? De Duitser is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. Deze maand is het 17 jaar geleden dat de Britse peuter verdween. Presentator Maaike Timmerman neemt de laatste ontwikkelingen door met AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel. Jaap Knotter is lector Technologies for Criminal Investigations aan de Saxion Hogeschool en de Politieacademie en hij vertelt welke nieuwe technieken kunnen helpen bij het terugvinden van het meisje. 

Locatie van het lectoraat

  • HighRes_SAX00171.Jpeg
    Hoofdlocatie

    Saxion Enschede

    M.H. Tromplaan 28
    7513 AB Enschede
    Meer informatie
  • Toegepaste psychologie voltijd
    Hoofdlocatie

    Saxion Deventer

    Handelskade 75
    7417 DH Deventer
    Meer informatie
  • Centrum voor Veiligheid en Digitalisering CVD Apeldoorn2.jpg
    Leslocatie

    Centrum voor Veiligheid en Digitalisering

    Wapenrustlaan 11
    7321 DL Apeldoorn
  • Hoofdlocatie

    Politieacademie

    Arnhemseweg 348
    7334 AC Apeldoorn

Binnen het zwaartepunt Veiligheid & Digitalisering werken we samen met: