Mensgericht Technologie Ontwerpen
Binnen de onderzoekslijn Mensgericht technologie ontwerpen richten we ons op het ontwerpen en (door)ontwikkelen van technologie die is afgestemd op de behoeften van de gebruiker. Of het nu gaat om patiënten, cliënten, zorgverleners of mantelzorgers – met ons onderzoek ontwerpen we oplossingen die gebruiksvriendelijk, relevant en effectief zijn. De gebruikers staan centraal, en we betrekken hen daarom altijd bij het ontwerpproces, bijvoorbeeld door middel van co-creatie en gebruikersonderzoek.
Aanpak
Het onderzoek in deze onderzoekslijn start met een vraagarticulatie, (probleem)analyse en stakeholderanalyse voor het in kaart brengen van relevante doelgroepen. Die bestaan uit de beoogde gebruiker van de technologie (patiënt, cliënt, professional in zorg en welzijn, mantelzorger), technologie-experts (ontwerper, ontwikkelaar, leverancier, onderzoeker) en mogelijk andere relevante stakeholders in het netwerk van de beoogde gebruiker (naasten, zorg- en welzijnsinstellingen, vrijwilligersverenigingen, etc.). Aansluitend op de vraagarticulatie vindt in deze onderzoekslijn het ontwerpen en (door)ontwikkelen van technologie met de eindgebruiker plaats.
Tussen- en eindproducten hebben verschillende vormen. Het kan gaan om een programma van eisen, persona’s, (patient) journeys, adviesrapport of prototype (visueel ontwerp, digitaal product, en/of een (deels) werkend fysiek product). Tussenproducten kunnen ingezet worden als (onderzoeks)instrumenten voor doorontwikkeling en implementatie.
Onze projecten
- Digital United Training Concepts for Healthcare (DUTCH)
- TEchnologiE MArkeert de Palliatieve fase (TELEMAP)
- XR at Intensive Care
- Lectorenplatform Inzet van Technologie voor Gezondheid en Welzijn (PIT)
- Detox@Home
- Een serious game voor niet-alcoholische leververvetting
- Artificial Intelligence: slimme hulp óf help!?
- Wearable breathing trainer
- Nieuw dieet & app-ondersteuning bij behandeling kinderobesitas
Afgeronde projecten
- The Digital Data Divide
- Virtual Reality Trainer voor Anesthesisten
- VR-training inbrengen neus-maagsonde
- EyeBeacons: Wayfinding in Public Spaces
- SaxShoe
- Characterisation of Molecule Mixtures (CHARMM)
- Cognitive Bias Modification (CBM) in online behandeling van alcoholverslaving
- Virtueel voorbereid: preoperatieve voorlichting aan bariatrische patiënten met VR
Een onderzoek doen?
Aan al onze projecten liggen vragen uit de praktijk ten grondslag. Ben je zelf ook bezig met mensgericht technologie ontwerpen binnen de zorg- en welzijnsector? Of heb je een vraagstuk waar wij bij kunnen helpen? Wij gaan graag in gesprek over mogelijke samenwerking! Neem contact met ons op.