Techniek & ICT.jpg
Deeltijd

Energiebewust (her)ontwerpen woningbouw

Ben je benieuwd hoe je de energieprestatie van een bestaande woning meet? En wil je weten welke duurzame verbeteringen je kunt aandragen? Tijdens deze module krijg je antwoord op deze vraagstukken en verdiep je je in het energiebewust (her)ontwerpen van woningen. Ook leer je hoe je binnen de huidige regelgeving berekeningen uit kunt voeren, die gericht zijn op de energieprestatie van een te ontwerpen nieuwbouwwoning. Je ontdekt bovendien hoe je bij het uitvoeren van deze berekeningen, rekening kunt houden met slimme bouwkundige en installatietechnische maatregelen.

Meld je nu aan

Selecteer je startdatum en plaats naar keuze en kies 'aanmelden'.

Inschrijven voor deze module is momenteel niet mogelijk. Nieuwe data volgen. Belangstelling? Vul onderstaande formulier in.

  • Type

    Module

  • Start

    November

  • Vakgebied

    Techniek & ICT, Veiligheid & Leefomgeving

  • Duur

    9 weken

  • Prijs

    € 825,00

  • Plaats

    Enschede

  • Lesdagen

    Enschede (maandag)

Ben je er klaar voor?

Voordat jij start met de module is het belangrijk dat je aan de (aanvullende) toelatingseisen voldoet, zoals een relevante praktijkomgeving.

Check hier de toelatingseisen

Wat kun je straks?

  • Je analyseert de aspecten die de bestaande energetische kwaliteit van de woning beïnvloeden.
  • Je stelt het ambitieniveau voor het energetische herontwerp vast en onderzoekt met welke maatregelen de energieprestatie van de woning kan worden verbeterd.
  • Je stelt bruikbare maatregelenpakketten van bouwkundige en installatietechnische maatregelen samen, waarbij je let op de samenhang tussen de bouwkundige en de installatietechnische maatregelen.
  • Je maakt een onderbouwde keuze voor een maatregelpakket, ter verbetering van de energetische kwaliteit van de woning en stelt een stappenplan op voor een faseerde uitvoering.
  • Je adviseert je opdrachtgever aan de hand van jouw aanbevelingen, onderbouwende berekeningen en tekeningen over maatregelen ter energetische verbetering van de woning.

Hierdoor toon je aan dat je de leeruitkomst behaald hebt: “De BWK-professional (her-) ontwerpt een nieuwbouwwoning of een bestaande woning, waarbij het fossiele brandstofverbruik geminimaliseerd wordt, op basis van onderbouwde, gerichte, bouwkundige en installatietechnische keuzes die verantwoord zijn vanuit duurzaamheidsperspectief.”.

Wat is modulair onderwijs bij Saxion?

Deze module is een onderdeel van het deeltijdonderwijs. In 9 of 18 weken rond je een module af waarna je als student studiepunten en als cursist een certificaat ontvangt. Die certificaten zijn inwisselbaar voor studiepunten bij inschrijving voor een deeltijd bachelor- of Associate degree-opleiding bij Saxion Parttime School.

Meer over modulair onderwijs

Inhoud

Deze module kent acht wekelijkse bijeenkomsten en een consult. Ter voorbereiding op elke bijeenkomst bestudeer je literatuur en artikelen, bekijk je kennisclips en maak je opdrachten. Tijdens de bijeenkomst geeft de docent een verdiepende uitleg op het onderwerp van de week, werk je aan de opdrachten, geef en krijg je elkaars feedback en oefen je met de stof. Onderwerpen die voorbijkomen zijn onder meer: bouwkundige en installatietechnische maatregelen, BENG normen, integrale maatregelpakketten ter verbetering van de energetische kwaliteit van een woning, het BIM-model, richtlijnen adviesrapport. Na de bijeenkomst verwerk je de ontvangen feedback in je beroepsproduct.

5 Deeltijd studenten op bankje voor Hoofdlocatie Enschede

Benieuwd hoe het is om in deeltijd te studeren?

Lees de ervaringen van onze studenten

Afronding

Je wordt individueel beoordeeld op een adviesrapport voor je eigen relevante praktijkomgeving. Doel van het adviesrapport is om je organisatie van bruikbare adviezen te voorzien omtrent de energetische aanpak en de voor te stellen verbetermaatregelen voor de woning die je hebt geanalyseerd. Na het met goed gevolg behalen van de toets ontvang je 5 EC als student en een hbo-certificaat als cursist.

Praktische informatie

Lesdagen en locaties

De module wordt verzorgd door Saxion Parttime School. Als je de module volgt in Enschede, dan zijn de bijeenkomsten op de maandag. Als je de module volgt in Deventer, dan zijn de bijeenkomsten op dinsdag. Elke bijeenkomst is 90 minuten. De groep bestaat uit maximaal 28 deelnemers.

Kosten

Bij de genoemde kosten voor deze module zijn alle bijeenkomsten en twee toetskansen inbegrepen. Mocht je de module niet in één keer behalen, dan kun je in het opvolgende kwartiel deelnemen aan een herkansingsmogelijkheid voor de toets. De kosten voor aanschaf van literatuur zijn niet bij de module-prijs inbegrepen.

Heb je aanvullende vragen over kosten? Neem dan gerust contact met ons op via: 088 - 019 9160 of [email protected].

Toelating en aanmelden

Toelating

Deze module is op hbo-niveau. Een relevante praktijkomgeving op hbo-niveau is essentieel voor het afronden van de module. Die omgeving kan je eigen baan of (vrijwilligers)werk zijn. Mocht je niet werkzaam zijn in een voor deze module relevante omgeving, dan moet je afspraken maken met een bedrijf of instelling die kan dienen als jouw relevante praktijkomgeving. Nadere informatie hierover kun je opvragen bij Saxion Parttime School of je studiecoach. 

Aanmelden

Om je aan te melden als cursist voor deze module, klik je op de aanmeldbutton. Om de module te volgen als student, bijvoorbeeld als onderdeel van je Vrije Keuzeruimte of minor, doorloop je de procedure die bij de Vrije Keuzeruimte van Saxion Parttime School vermeld wordt en bespreek je je deelname met je studiecoach.

Deze module is onderdeel van deze opleidingen