Omgeving, Markt en Samenleving

Data inzetten voor een menselijke, welvarende en veilige samenleving

Hoe houd je je staande in een informatie-oorlog? Met Intelligence. Intelligence is het verzamelen, verwerken en analyseren van data tot informatie om beter onderbouwde beslissingen te kunnen nemen. Je weet het kaf van het koren te scheiden en draagt bij aan de weerbaarheid van organisaties, samenleving en democratie. In deze minor leer je hoe je moderne intelligence-technieken (zoals Artificial Intelligence) inzet om een maatschappelijk vraagstuk in kaart te brengen in tijden van desinformatie.

Aanmelden als

Je kunt je inschrijven op de volgende mogelijkheden:

Saxion-student Niet-Saxion-student

Vragen over deze minor?

John van de Pas
  • Code

    M.1279

  • Start

    september

  • Type

    Voltijd

  • Taal

    Nederlands

  • Max aantal deelnemers

    32

  • Locatie

    Apeldoorn

  • Minor Type

    A: Toegankelijk voor alle hbo-opleidingen, mits er geen overlap is met je huidige opleiding

  • Doelgroep

    Saxion-student, Niet-Saxion-student

Wat houdt deze minor in?

Onze samenleving wordt in toenemende mate gestuurd door intelligence waarmee beslissingen worden genomen. Overheden gebruiken data die verzameld wordt uit talloze bronnen en sensoren, waarbij steeds meer gebruik gemaakt wordt van Ai-toepassingen. De informatie die dat oplevert wordt gebruikt voor het bevorderen van een menselijke, welvarende en veilige samenleving.

In de minor leer je intelligence technieken om een zo compleet mogelijk overzicht te maken van verschillende betrokkenen, standpunten en belangen die meespelen bij complexe maatschappelijke vraagstukken. Door middel van ‘intelligence mapping’ leer je vraagstuk en context op een overzichtelijke manier in kaart te brengen. Door jouw analyses te vertalen naar concrete adviezen kunnen vervolgens weloverwogen besluiten genomen worden die bevorderlijk zijn voor maatschappelijke waarden als menselijke maat, welvaart en veiligheid.

Je gaat aan de slag met een actueel vraagstuk dat speelt in de maatschappij. Je werkt daarbij samen met onderzoekers van het lectoraat Weerbare Democratie en wordt ondersteund door vakdocenten op het gebied van intelligence technieken & artificial intelligence.

De minor bestaat uit vijf onderdelen, verdeeld over twee periodes van 10 weken. In de eerste periode worden drie modules aangeboden, in de tweede periode de twee laatste. Lessen worden verzorgd door docenten van de opleiding Integrale Veiligheidskunde/Security Management van Saxion, en onderzoekers van het lectoraat Weerbare Democratie.

Intelligence Technieken (5 EC)
Hoor/werkcolleges over informatievaardigheden: methodes van dataverwerving, verwerking en -representatie met standaard officepakketten, gespecialiseerde apps en andere analysetools. Ddaarbij besteden we speciaal aandacht aan de mogelijkheden van de toepassing van ai.

Morele Intelligence (5EC)
Hoor/werkcolleges over maatschappelijke waarden en bestuurlijke integriteit; en morele en ethische aspecten bij beroepsuitoefening als professional

Intelligence Dilemma's (5EC)
Begeleid labwerk in het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering: ‘Intelligence mapping’ toepassen bij het in kaart brengen van betrokkenen, belangen en context van een maatschappelijk vraagstuk.

Actionable Intelligence (5EC)
Hoor/werkcolleges over methoden en technieken die binnen het lectoraat Weerbare Democratie toegepast worden bij het in kaart brengen van netwerken.

Meesterproef Actionable Intelligence (10EC)
Begeleid labwerk in het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering: Het opleveren van een meesterproef waarbij de dilemma’s gepresenteerd worden die aan de orde zijn bij het toepassen van intelligence in de context van een maatschappelijk vraagstuk. Vorm wordt in overleg met de docenten gekozen.

Iedere student die zich wil verdiepen in de rol van informatie in de ontwikkeling van maatschappelijke thema’s, en meer grip wil krijgen op discussies over informatie en desinformatie. We nemen je mee in het toepassen van intelligence-methoden, en hoe je die toepast bij het in kaart brengen van de impact op de samenleving.

De minor is gericht op het verzamelen, verwerken en presenteren van informatie met behulp van journalistieke en communicatieve methoden en technieken.

We trainen je bij het gebruik van algemeen beschikbare tools en apps die geschikt zijn voor een algemeen publiek, dus waarvoor technische kennis niet nodig is. Als voorkennis is ervaring met het bedienen van je smartphone en basisbeginselen van het office-pakket voldoende.

De onderwijseenheden zoals hierboven benoemd, rond je af met verschillende toetsvormen. In de meesterproef werk je aan een afrondend werkstuk waarmee je intelligence-dilemma’s invoelbaar maakt voor anderen. De eenheden die zich richten op het verwerven van kennis, toetsen we met een schriftelijke of digitale toets.

Meer over de studieopbouw?

Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.

Open de Studiegids