Fotograaf: Sander Oldert - Van der Lecq

Geef erfgoed een nieuwe toekomst met jouw interieurontwerp! (tweetalig NL/EN)

Ben jij iemand die direct bruisende ideeën krijgt bij het aanschouwen van een prachtig oud gebouw, zelfs als het wat vervallen is? Dan is deze minor iets voor jou. Hier krijg je de kans om je onder te dompelen in de wereld van interieurontwerp en alle uitdagingen die komen kijken bij een echte herbestemmingsopdracht. In de minor Redesign Heritage word je uitgedaagd om een bestaand religieus, industrieel of cultureel gebouw nieuw leven in te blazen. Je werkt voor echte opdrachtgevers die op jouw talent vertrouwen. Kortom: je maakt écht impact op de wereld om je heen.

Aanmelden als

Je kunt je inschrijven op de volgende mogelijkheden:

Saxion-student Niet-Saxion-student
  • Code

    M.1258

  • Start

    februari, september

  • Type

    Voltijd

  • Taal

    Nederlands

  • Max aantal deelnemers

    56

  • Locatie

    Deventer

  • Minor Type

    B: Toegankelijk voor enkele hbo-opleidingen (check 'Doelgroep')

  • Doelgroep

    Saxion-student, Niet-Saxion-student


Fotograaf headerafbeelding: Sander Oldert - Van der Lecq
 

Wat houdt deze minor in?

Deze minor neemt je mee naar de essentie van plekken, gebouwen en objecten die doordrenkt zijn van geschiedenis, herinnering en beleving. Ontdek hoe je met een zorgvuldige aanpak een nieuw leven kunt blazen in deze waardevolle panden, en hoe je vanuit een interieurperspectief kunt omgaan met hun historische waarde, de beleving van belanghebbenden en de haalbaarheid van het project.

Tijdens de minor werk je aan een multidisciplinaire ontwerpopdracht, waarin je samen met studenten van verschillende opleidingen bouwkunde, bouwhistorie en ondernemerschap samenbrengt. Je hebt de vrijheid om je eigen accenten te leggen tijdens het uitwerken van je plan.

Je deelt regelmatig je work-in-progress en krijgt je waardevolle feedback van je opdrachtgevers, medestudenten en docenten.

Video: voorbeeld Redesign Heritage project Veenhuizen

Samen met een team van 6 tot 8 medestudenten krijg je een gebouw met erfgoedwaarde toegewezen. De eerste weken staan in het teken van gezamenlijk onderzoek naar het gebouw, de omgeving en de belanghebbenden. Op basis van de inzichten die je uit dit onderzoek haalt, stel je individueel een programma van eisen op, formuleer je een eigen (ontwerp)opdracht en werk je deze verder uit.

Het onderwijs in deze minor is een mix van blended en geïntegreerd leren. Blended omdat de lessen zowel fysiek als online worden aangeboden: je bent 4 blokken van 2 lesuren fysiek op locatie aanwezig, daarnaast bekijk je kennisclips om je voorafgaand aan de les te verdiepen en de andere dagen werk je zelfstandig of met groepsgenoten aan je ontwerpproject. Het onderwijs is geïntegreerd omdat dit interieurproject verschillende vakgebieden omvat, zoals kunst & cultuur, bouwkundige kennis, ruimtelijke vormgeving, ondernemerschap, gebruikersbeleving, technologie, communicatie, presentatie, applied design research en sustainable development goals. Ook maak je excursies naar voorbeeldprojecten en inspirerende plekken.

Jij als student staat aan het roer en hebt de mogelijkheid om je eigen onderwijs samen te stellen door experts op verschillende terreinen te raadplegen. Deze minor biedt jou de mogelijkheid om je vaardigheden te ontwikkelen, nieuwe perspectieven te ontdekken en een waardevolle bijdrage te leveren aan de wereld van herbestemming.

Deze minor is toegankelijk voor bachelorstudenten Archeologie, Architectural Design, Bouwkunde, Built Environment, Fashion Textile en Technology, Interior Architecture, Interior Design, Ruimtelijke Vormgeving, Spatial Design en Vastgoedkunde.

Studeer je aan een opleiding die hier niet tussen staat? Neem dan eerst contact op met de docent om de mogelijkheden te bespreken.

Deze minor wordt tweetalig aangeboden. Het betreft een gecombineerde groep studenten waarbij zowel Nederlands- als Engelssprekende docenten aanwezig zijn. Minor in Engels.  

Aan het einde van de periode wordt jouw ontwerp en proces beoordeeld aan de hand van summatieve criteria: technology, culture, creativity, business and reasoning. Tijdens de summatieve toets presenteer en verantwoord je een beroepsproduct, een goed onderbouwd ontwerp, waarbij je een vraagstuk of probleem uit de beroepspraktijk hebt aangepakt.

Daarnaast zijn er formatieve Portfolio Checks waarbij je je werk presenteert en feedback krijgt van medestudenten. Hierbij presenteer je (deel)producten, evalueer je het proces, geef je feedback en ontvang je feedback van medestudenten (peer feedback). Ook maak je afspraken om je voortgang te optimaliseren.

"Tijdens deze minor kwam ik erachter dat ontwerpen zoveel meer is dan het lijkt. Echt leuk en leerzaam tegelijk! Ook heb ik veel nieuwe dingen geleerd in deze korte periode.'

Lisa Wikkerink

Meer over de studieopbouw?

Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.

Open de Studiegids