Studie-inhoud
In deze gespecialiseerde studieroute binnen de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling begin je breed en groei je in vier jaar uit tot een klimaatbewuste professional met een flinke dosis praktijkervaring. Jij wordt dé klimaatexpert van de toekomst. Laten we samen werken aan een duurzame morgen!
- Contactmomenten 20 uur
per week
- Zelfstudie 20 uur
per week
- Extra kosten € 700
per jaar, voor literatuur en excursies
- Doorstroom 71%
naar leerjaar 2
Het eerste jaar
Brede propedeuse
Het brede eerste jaar van de opleiding HBO Klimaat & Management is samen met studenten van Bestuurskunde / Overheidsmanagement, Stedenbouwkundig Ontwerpen en Ruimtelijke Ordening en Planologie. Gezamenlijk duik je in projecten van gemeenten, adviesbureaus en andere bedrijven. Je volgt vakken over o.a. planningsinstrumenten, duurzaamheid, nieuwe technologie, leefbaarheid en recht. Duurzaamheid en communicatie is een belangrijk onderdeel tijdens deze studieroute. Ook dit leer je allemaal tijdens jouw studie.
Samen de klimaatuitdagingen aangaan
De vraagstukken rond klimaat, duurzaamheid en nieuwe energie vragen om teamwork. Het eerste jaar is daarom een oriëntatiejaar, waarna je zelf je vervolgroute kiest. Meld je aan bij Studielink voor Klimaat en Management, een specialisatie binnen de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling. Na het eerste jaar maak je pas jouw definitieve keuze.
Studiebelasting
- 55% Theorie
- 40% Praktijk- en groepsopdrachten
- 5% Studieloopbaanbegeleiding
Tijdens de studieroute Klimaat en Management staan de volgende thema’s centraal:
-
De slimme stad
De wereld om ons heen veranderd razend snel. Hoe gaan wij hier het best mee om? Van zelfrijdende auto's, sensoren tot aan bewoners die samenwerken via social media. Ons thema Smart Cities verkent de impact van technologie op onze omgeving. -
De duurzame stad
Hoe maken we Nederland klaar voor 2050 midden in een tijd van klimaatverandering en een groeiend gebruik van duurzame energie? Eén van de grootste uitdagingen voor de komende tientallen jaren voor ons land. -
De inclusieve stad
Iedereen hoort erbij en moet ook van alle basisvoorzieningen gebruik kunnen maken.Oók van duurzame oplossingen. Hoe behouden we een stad die van iedereen is en blijft?
Projecten
- Toekomstbestendige stad 2050
- Leefbaarheid in de wijk
- Ruimte voor initiatief
- Klimaatbestendige stad
Kennisvakken
- Visies op de stad
- Methoden van ruimtelijke planvorming
- Bestuur, beleid en politiek
- Inleiding recht
- Facetten van de ruimtelijke ordening en planologie
- Ontwerpen
- Oplossingen voor klimaatvraagstukken
- Dynamiek van besturen
Technologie
- Open data in de netwerksamenleving
- Activeer het netwerk
- Datavisualisatie
- Technologie, stad en samenleving
Vaardigheden
- Communicatie en beleid
- Probleemanalyse
- Studieloopbaanontwikkeling
Meer over de studieopbouw?
Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.
Open de StudiegidsHet tweede jaar
Specialisatie, praktijk en internationale blik
Nu je de knoop hebt doorgehakt en vol voor Klimaat en Management gaat, is het tijd voor specialisatie, hands-on ervaring en een internationale touch. Duik in het StadsLAB voor uitdagende praktijkopdrachten. Verdiep je in energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie en biodiversiteit tijdens jouw lessen. Een half jaar lang dagen we je uit om over grenzen heen te kijken, met vakken die we in het Engels aanbieden. Zo ben jij straks klaar om wereldwijd impact te maken met innovatieve oplossingen!
Twee keer per week projecten in het StadsLAB
Kennisvakken
- Gebiedsontwikkeling
- Energietransitie
- Omgevingsrecht
- Klimaatadaptatie
- European policy and politics
- Circulaire economie and business models
- Bodem, landschap en biodiversiteit
- Integraal Gebiedsplan
Vaardigheden
- Effectieve communicatie en adviseren
- Interculturele communicatie
Het derde jaar
Stage en minor: een internationale twist
In het derde jaar van jouw studieroute Ruimtelijke Ordening & Planologie is het tijd voor een (internationaal) avontuur met een stage en minor. Jij bepaalt zelf hoe jij je ontwikkelt door te kiezen welke stage en minor het beste bij jou passen. Je neemt de skills die je hebt opgedaan in het StadsLAB met je mee en je hebt de mogelijkheid om je stage of minor in het buitenland te doen.
Lees de ervaring Alle ervaringenRuimtelijke ontwikkeling spreekt mij heel erg aan omdat het betrekking heeft op aardrijkskunde en maatschappijleer
Het vierde jaar
Jouw ‘Meesterproef’
In het vierde jaar laat je zien dat je klaar bent voor een toekomst als expert binnen de ruimtelijke ontwikkeling en leefomgevingen. Je werkt aan een boeiend dossier binnen twee thema's: Duurzame leefomgeving en Gebiedsontwikkeling & Samenlevingsgerichte innocatie, gevuld met praktijkopdrachten. Daarnaast volg je de vakken ‘Werken aan transities’ en ‘Evalueren van interventies’. In het tweede semester werk je aan een individuele opdracht in een afstudeerkring. Jouw persoonlijke ontwikkeling als professional staat hierbij centraal, en jouw unieke kwaliteiten als young professional worden extra belicht. Net als in de rest van jouw studieroute, blijft samenwerking met anderen de sleutel tot succes. Het integrale en interdisciplinaire denken en werken staat daarbij centraal. Ready for a Smart World?
Diploma: Bachelor of Built Environment
Je ontvangt het diploma Ruimtelijke Ontwikkeling met de specialisatie Klimaat en Management. Hiermee kun je direct in de praktijk aan de slag om de spin in het web te worden bij organisaties die een bijdrage leveren aan klimaat- en energie-oplossingen.