Studie-inhoud
Het vertrek van een partner waardoor de huur niet langer opgebracht kan worden. Problemen op de werkvloer die leiden tot ontslag. Niet voldoende middelen om de schoolkosten van een kind te betalen. Het aanpakken van overlast in de buurt. Integreren in een nieuwe omgeving na het vluchten uit een ander land. Het aanvragen van een verblijfsvergunning, conflicten over voogdij en ouderlijk gezag, geschillen met betrekking tot arbeidsvoorwaarden en veiligheid, of het indienen van klachten tegen discriminerende behandelingen. Welke rechten en plichten komen kijken bij dit soort situaties en hoe kun je mensen begeleiden wanneer ze hiermee te maken krijgen?
Tijdens de opleiding Sociaal-Juridische Dienstverlening leer je hoe je sociale vaardigheden inzet om mensen met juridische problemen te helpen én om ze te leren hoe ze zelf grip krijgen op de situatie. Je leert rechtvaardig, daadkrachtig en kritisch te zijn zodat je de complexe wet- en regelgeving kunt vertalen naar de persoonlijke omstandigheden zodat jij het verschil kunt maken. Jij wordt degene die met rechtvaardigheid en daadkracht mensen helpt grip te krijgen op hun leven!
- Contactmomenten 15 uur
per week
- Zelfstudie 20 uur
per week
- Extra kosten € 600,-
per jaar (ongeveer)
- Doorstroom 66%
naar leerjaar 2
Het eerste jaar:
Krijg een beeld van het werkveld
In het eerste jaar maak je direct kennis met het werken als SJD'er. In het eerste semester maak je kennis met het recht en het sociale domein waar je als SJD’er in gaat werken, leer je een intakegesprek voeren en een rapportage schrijven. In het tweede semester leer je cliënten in een financieel kwetsbare positie helpen. Je leert hoe je cliënten moet motiveren, over de wet en regelgeving rondom inkomen en schulden en je leert wat het hebben van financiële problemen doet met een cliënt.
Studiebelasting
- 35% Theorie
- 20% Vaardigheden
- 30% Praktijk
- 10% Studieloopbaanbegeleiding
De volgende thema's komen tijdens jaar 1 en 2 aan bod:
- Wie is de kwetsbare burger en hoe help ik die als SJD’er?
Dit semester is gericht op het kennismaken met de doelgroep/de kwetsbare burger die jij later als SJD’er gaat helpen en het eigen maken van basiskennis- en vaardigheden om deze burger goed te kunnen helpen. - Hoe bouw ik als SJD’er aan bestaanszekerheid voor cliënten?
Bij dit thema gaat het over cliënten die financieel kwetsbaar zijn. Je leert de kennis en vaardigheden die nodig zijn om deze doelgroep goed te kunnen ondersteunen. - Hoe ondersteun ik cliënten om te participeren in de samenleving?
Dit semester is gericht op het helpen van cliënten die moeite hebben met het deelnemen aan de maatschappij. Je leert de kennis en vaardigheden die nodig zijn om bij te dragen aan de participatie van cliënten binnen de samenleving. - Hoe werk ik als SJD’er integraal samen om cliënten te helpen op het gebied van wonen en zorg?
Bij dit thema gaat het om cliënten met multiproblematiek en om problemen in de wijk. Je leert de kennis en vaardigheden zodat je aan een oplossing voor deze problemen kan bijdragen, onder andere door samen te werken met ketenpartners.
Kwartiel 1
- Inleiding recht
- Introductie in gedrag en maatschappij
- Inleidende communicatie
Kwartiel 2
- Bestuursrecht
- Innovatie in het sociaal domein
- Professioneel vakmanschap
Kwartiel 3
- Recht rondom inkomen
- Bestaanszekerheid begrepen
- Motiverende communicatie
Kwartiel 4
- Recht op herstel bij schulden
- Innovaties gericht op bestaanszekerheid
- Motiverende communicatie
Meer over de studieopbouw?
Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.
Open de StudiegidsHet tweede jaar:
Ga aan de slag in het werkveld
In jaar twee doe je veel praktijkervaring op. Je loopt namelijk een dag per week stage. Daarnaast leer je over de wet- en regelgeving rondom inburgering en migratie, wonen en zorg, is er aandacht voor diversiteit, leer je cliënten te adviseren en integraal samen te werken met ketenpartners en is er aandacht voor cliënten die problemen hebben rondom de deelname aan de maatschappij en voor problemen die spelen in de wijk.
Kwartiel 1
- Recht rondom re-integratie
- Participatie en morele uitdagingen
- Handhavende communicatie
Kwartiel 2
- Recht rondom inburgering en migratie
- Werken in een pluriforme samenleving
- Multicultureel vakmanschap
Kwartiel 3
- Recht rondom wonen
- Wijkgericht werken onder de loep
- Adviserende communicatie
Kwartiel 4
- Recht rondom jeugd en zorg
- Innovaties in en voor de wijk
- Samenwerkende communicatie
Het derde en vierde jaar: afstudeerprogramma
Werk samen in het werkveld
Na het opdoen van de benodigde kennis en vaardigheden, ga je in jaar 3 en 4 onder eigen regie aan de slag met jouw ontwikkeling als beginnende beroepsprofessional. Uiteraard word je uitgebreid en goed begeleid bij het maken van jouw keuzes en het samenstellen en uitvoeren van jouw programma. De volgende onderdelen komen terug in jouw afstudeerprogramma:
Je gaat een minor naar keuze doen. In deze vrije ruimte kun je kiezen of je je wilt specialiseren binnen de SJD-domeinen of juist iets heel anders wilt doen. De minor volg je een half jaar.
Je gaat tien maanden stage lopen. Op deze wijze krijg je zoveel mogelijk training in de vaardigheden die je in de praktijk nodig hebt en maak je kennis met en bekwaam je jezelf in het werken met mensen in een kwetsbare positie en de toepassing van het recht.
Je gaat minimaal vijf maanden onderzoek doen. Het onderzoek voer je uit voor een opdrachtgever en heeft een concreet advies voor de beroepspraktijk als resultaat.
Tijdens jouw afstudeerprogramma in jaar 3 en 4 bewijs je de zeven kerntaken van de SJD’er op eindniveau uit te kunnen voeren. Je rondt het afstudeerprogramma af met een oogstdag, waarin je jouw ontwikkeling en kerntaken presenteert. Klaar om de praktijk in te gaan!
Lees de ervaring Alle ervaringenIk vind dat het verhaal achter een persoon interessanter is dan het probleem dat aan de oppervlakte ligt
Diploma: Bachelor of Laws
Met je diploma van de opleiding Sociaal-Juridische Dienstverlening op zak, kun je in veel organisaties en instellingen aan de slag. Je mag de titel Bachelor of Laws voeren.