Het wiel niet zelf uitvinden, leren van de besten!
Vlak voor de zomervakantie gingen we met onze “open” afvaardiging van ICT&O naar de TU Delft om meer te leren over MOOC’s en de ontwikkeling ervan op het platform Open EdX.
Waar Marloes al gapend om 5 uur moest opstaan en al rennend om 6 uur op de trein moest springen om van het ene naar het andere eindpunt van de trein te gaan, konden Heleen en Marjon wat rustiger vertrekken vanaf respectievelijk Apeldoorn en Amersfoort. Gelukkig werden we ontvangen met een heerlijke verse kop koffie in het gloednieuwe Teaching Lab van de TU Delft.
Sinds afgelopen studiejaar is Saxions eerste MOOC "Business Analytics", ontwikkeld door FEM docent Erik Horsthuis, live gegaan. Meer dan 250 studenten van Saxion en later ook Stenden Hogeschool hebben de eerste twee casussen van deze MOOC inmiddels succesvol afgerond. Met casussen van de bedrijven Ikwilvanmijnautoaf.nl en Auping gaan studenten aan de slag met het analyseren en beoordelen van (fictieve) data. Dit studiejaar gaan ook de volgende twee casussen van KLM en Saxion zelf live. En het mooie is, niet alleen studenten kunnen deze MOOC volgen, maar ook afgestudeerden, professionals, docenten, etc. Eigenlijk dus iedereen die geïnteresseerd is in Business Analytics!
Onze MOOCs draaien op het platform Open EdX. EdX heeft een commercieel platform waarop 's werelds beste universiteiten en instellingen, waaronder Harvard en MIT, interactieve online cursussen aanbieden. Daarnaast biedt EdX het platform zelf ook open-source aan, namelijk Open EdX. De TU Delft maakt van zowel EdX als Open EdX gebruik, dus een uitgelezen kans om van hen te leren. Saxion maakt gebruik van Open EdX en biedt haar MOOC aan via openonderwijs.saxion.nl.
Binnen ICT&O werken we met Marjon Baas, Marloes Klumpers en Heleen Hesselink aan de (door)ontwikkeling van de MOOC. Om ons verder te verdiepen in deze leeromgeving zijn we een dag naar de TU Delft geweest om daar uitleg te krijgen van instructional designer Udo Ouwerkerk en learning developer Johanetta Gordijn over de werkwijze van Delft en over de mogelijkheden van Open EdX. TU Delft biedt sinds 2013 MOOC’s aan. Het aanbod van TU Delft bestaat nu uit 88 MOOC’s en sinds vorige maand hebben ze de mijlpaal van 2 miljoen inschrijvingen bereikt. Niet alleen online studenten hebben profijt van het open online onderwijs dat de universiteit aanbiedt, maar ook reguliere studenten hebben voordeel van de MOOC’s aangezien ze worden gebruikt om het campus onderwijs interactiever te maken middels flipping the classroom.
Na een korte rondleiding door het fantastische Teaching Lab van TU Delft, waar docenten bij elkaar kunnen komen om hun onderwijs te ontwikkelen (en goede koffie te drinken), gingen we aan de slag met het verbeteren van onze MOOC. We hebben van Udo veel nuttige tips ontvangen en zien nu andere mogelijkheden om ons open online onderwijs vorm te geven en te organiseren. Daarnaast kunnen we na deze dag ook concluderen dat we al goed op weg zijn met onze eerste MOOC en veel mogelijkheden van Open EdX benutten. In het kader van open onderwijs en kennis delen was de TU bereid om deze workshop (gratis) voor ons te verzorgen. Een echt Deventers bedankje meenemen was dan ook wel het minste wat we konden doen.
Vragen over MOOC’s of Open Online Onderwijs? Neem contact op met de adviseur of instructional designer van jouw academie.

Heleen Hesselink
TLC - Onderwijskundig Adviseur AMA, ABR&R en HBS - Expertise: Blended learning, Open onderwijs en Docentprofessionalisering
[email protected]