Sollicitatie.jpg
Studentenleven

Net afgestudeerd? Met deze tien tips scoor je die (droom)baan

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Je bent afgestudeerd en je hebt jouw droomvacature gevonden... en dan heb je géén idee hoe je het aan moet pakken. 😱 Saxion to the rescue! Met deze tien sollicitatietips van redacteur Tom kunnen bedrijven straks niet meer om je heen.

1. Bel van tevoren

Heb jij een mooie vacature gezien bij een bedrijf dat helemaal bij jou past en sta je op het punt om te gaan solliciteren? Pak dan eerst de telefoon en bel het bedrijf voordat je je sollicitatie gaat versturen. Zo heb je de mogelijkheid om aanvullende vragen stellen over de vacature en ziet je potentiele werkgever bovendien dat je je goed voorbereidt. Ook zorg je ervoor dat ze je naam al een keer gehoord hebben en kun je vragen aan wie je je sollicitatie moet richten. Op deze manier heb je alvast een streepje voor ten opzichte van je concurrenten. Bellen maarrrr!

2. Val op

Op een beetje populaire functie ben je zo een van de tientallen sollicitanten. Zorg er dus voor dat je eruit springt en doe dit op een manier die past bij de functie. Schrijf een nieuwsartikel in plaats van een sollicitatiebrief (‘Sanne solliciteert naar functie bij bedrijf X’), maak een video waarin jij jezelf verkoopt of lanceer een social mediacampagne over jezelf. Zorg, hoe dan ook, dat je opvalt tussen die stapel met sollicitaties die de HR-manager elke dag al zuchtend groter ziet worden.

3. Wees geen teamplayer

Opvallen doe je in ieder geval niet door de clichés te gebruiken die al in iedere sollicitatiebrief te vinden zijn. Kom bij recruiters dus niet aan met het feit dat je geen 9-tot-5-mentaliteit hebt (die heb je ook niet als je elke dag om drie uur naar huis gaat) en dat je een echte teamplayer bent, want dit zijn al jouw concurrenten – geheel toevallig – ook al. Ga na wat nou jouw daadwerkelijke kwaliteiten zijn en onderbouw dit met je eerdere functies, certificaten of praktische voorbeelden. Bedenk wat jouw unique selling point is en laat dat naar voren komen.

4. Pas je aan

Bedenk goed welke kwaliteiten je moet bezitten of wat voor werkervaring er gevraagd wordt voor de functie waarop je solliciteert. Je bijbaan in de horeca is niet relevant als je solliciteert naar een administratieve job, maar is dat wel als je bijvoorbeeld de evenementenwereld in wil. Vaak staan de competenties die nodig zijn voor de baan bovendien letterlijk in de vacaturetekst vermeld. Pas de skills die je in je CV vermeldt daar eventueel op aan, maar doe dat alleen als je die skills ook daadwerkelijk enigszins bezit.

5. Bereid je voor

Ben je uitgenodigd voor een gesprek? Lekker! Nu kan het echte werk gaan beginnen. Een goede voorbereiding is voor bijna alles wat je ooit gaat doen in je leven een goed idee, maar hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek? Zorg ten eerste dat je goed op de hoogte bent van het bedrijf waar je solliciteert: wat is hun missie en visie, wat zijn hun kernwaarden, wat is hun core business en wat zijn de laatste ontwikkelingen? Daarnaast zijn er altijd een paar standaard vragen die elk sollicitatiegesprek wel terugkomen: wat zijn je sterkte en zwakke punten, wat voeg je toe aan het bedrijf en waarom wil je er komen werken? Bereid deze antwoorden niet letterlijk voor, maar bedenk wel wat je ongeveer wil zeggen. Bereid tot slot zelf ook enkele vragen voor, om informatie te verzamelen of alleen al om te laten zien dat je interesse toont.

Iedereen vindt het prettig omgeven te zijn door positieve mensen en bovendien kan het aanstekelijk werken. Je wil tenslotte dat je gesprekpartners positief terugkijken op het gesprek.

6. Draag gepaste kleding

Bedenk goed op welke functie je solliciteert en kleed je hier ook naar. Wil je verpleger worden, kom dan niet in driedelig pak en gaat het om een salesfunctie, kom dan niet in korte broek. Denk logisch na en voel het aan. Als je van tevoren belt met het bedrijf, kun je overigens altijd even vragen wat de dresscode bij hen is. Voor vrouwen is een nette jurk of rok altijd wel een uitkomst en voor mannen kan een blouse met een nette broek vrijwel altijd.

7. Breek het ijs

Word je bij aankomst bij de receptie opgehaald door degene waar je een gesprek mee hebt? Breek alvast het ijs en begin over het weer, de laatste ontwikkelingen bij het bedrijf of de voetbaluitslagen van gisterenavond. Zo ben je al in gesprek voordat de sollicitatie daadwerkelijk begint en kom je er makkelijker in. Bovendien voorkom je ongemakkelijke stiltes en laat je zien dat je een fijne gesprekspartner bent, ook voor straks bij de koffieautomaat. Maar pas op, misschien heeft zijn of haar favoriete club gisterenavond wel verloren..

8. Wees positief

Over de koffieautomaat gesproken: niets zo irritant als die collega die altijd alleen maar loopt te klagen over van alles en nog wat. Spreek daarom nooit slecht over vorige werkgevers, je onderwijsinstelling (kunnen we ons sowieso niet voorstellen) of zelfs het weer. Iedereen vindt het prettig omgeven te zijn door positieve mensen en bovendien kan het aanstekelijk werken. Je wil tenslotte dat je gesprekpartners positief terugkijken op het gesprek.

9. Laat iets van je horen

Heb je je sollicitatiegesprek achter de rug en wil je nog steeds graag in aanmerking komen voor de functie? Laat nog een laatste keer van je horen. Bedank je gesprekspartner via de mail voor het fijne gesprek en benadruk dat je alleen nog maar enthousiaster bent geworden. Voel echter wel aan welk effect dit gaat hebben. Als de betreffende manager bijvoorbeeld nogal een stug en nuchter karakter heeft, kan overdreven enthousiast zijn wel eens een averechts effect hebben. 

10. Bel voor feedback

Ben je het geworden? Gefeliciteerd! Eindelijk kun je lekker aan het werk en nog belangrijker: geld verdienen. Ben je niet aangenomen? Bel dan achteraf altijd even degene die je sollicitatie behandelde. Hij of zij kan je waardevolle feedback geven voor de volgende keer. Had je enthousiaster moeten zijn? Of was je juist te druk? Paste je gewoon niet goed bij de functie of heb je iets gezegd wat je niet had moeten zeggen? Op deze manier is elke sollicitatie een leermoment en zal solliciteren al snel niet meer nodig zijn...

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Elcin Coraklar.jpg Studentenleven

6 gewoontes voor meer focus in je drukke studentenleven

07 februari 2024
Elcin Coraklar (Fotografie: Patrick Ooms) Studentenleven

Column: Netwerken kun je leren

08 november 2023
Zomerlezen.jpg Studentenleven

Zomerlezen: met deze vijf boeken kom je uit een leesdip (+ budget-tip)