LinkedIn-tips voor studenten: zo word je een expert
LinkedIn is het perfecte platform om een (zakelijk) netwerk op te bouwen. Hier maak je connecties met mensen uit je vakgebied: handig voor nu én later. Je kunt leren van de ervaringen van anderen, ontdekken waar je oud-klasgenoten terecht zijn gekomen en inspiratie opdoen voor je eigen studie en carrière. Met deze tips word je een LinkedIn-pro!
Profiel compleet maken
Ten eerste is het belangrijk om een LinkedIn profiel te maken. Zorg dat je profiel helemaal ingevuld is, inclusief je studie, bijbanen, projecten en vrijwilligerswerk. Hoe meer informatie je toevoegt, hoe beter zichtbaar je bent voor recruiters en potentiële connecties. LinkedIn is een zakelijk platform, dus een nette profielfoto is een must. Maar maak je profiel ook persoonlijk, kies bijvoorbeeld een achtergrondbanner die goed bij jou persoonlijkheid en vakgebied past.
Duidelijke omschrijving
Zorg dat voor onbekenden duidelijk is wie je bent en wat je doet. Schrijf een pakkende kopregel naast je naam, zoals Student Creative Business | Op zoek naar een stage in marketing. Dit zorgt dat mensen meteen weten wie je bent en wat ze eventueel aan je hebben. Gebruik de ‘Samenvatting’ om jezelf kort voor te stellen. Vertel wie je bent, wat je studeert, wat je ambities zijn en wat jou uniek maakt. Het is een perfecte manier om snel indruk te maken!
Gebruik beeldmateriaal in je berichten
Er worden talloze berichten op een dag geplaatst. Je wil natuurlijk dat wanneer jij iets plaatst veel mensen dat zien. Een aantrekkelijk bericht bestaat niet alleen uit tekst, maar heeft ook iets visueels. Een foto, document of video doet het altijd goed. Wanneer je een bericht wil plaatsen over een gaaf project dat je hebt afgerond is het verstandig om daar een leuke foto bij te doen. Je kunt ook een slide van meerdere foto’s toevoegen of een mooi opgemaakt document waarin je wat meer informatie geeft. Visuele beelden trekken automatisch de aandacht van een lezer.
Val op in de feed
Zorg ook dat de titel van je berichten de aandacht trekt, begin bijvoorbeeld met een vraag zoals “Wist je dat…?” Een opvallende titel trekt meteen de aandacht. Zorg dat je tekst overzichtelijk blijft door korte alinea’s te gebruiken. Door witregels toe te voegen kan de lezer korte stukjes lezen in plaats van een lange tekst. Extra tip: met de website nl.piliapp.com kun je je tekst in een ander lettertype en dikte zetten. Zo geef je je profiel een persoonlijke touch die zakelijk blijft, maar toch meer opvalt.
LinkedIn als jouw online portfolio
LinkedIn is meer dan alleen een platform om te netwerken. Je kunt het als student ook gebruiken als online portfolio. Heb je een toffe schoolopdracht gedaan of aan een leuk project gewerkt? Post het op LinkedIn! Vraag bij een stage of bijbaan ook om een aanbeveling van je stagebegeleider of werkgever. Dit geeft je profiel een professionele boost en laat zien wat je skills en interesses zijn. Zo krijgt je profiel net dat beetje extra en is het een heel compleet visitekaartje van jezelf.
Zo maak je connecties
Vergroot je netwerk door mensen toe te voegen die je kent of met wie je wordt voorgesteld. Kijk bijvoorbeeld bij de connecties van vrienden, docenten of zelfs je ouders. Zo breid je niet alleen je netwerk uit, maar krijg je ook sneller contact met iemand die je verder kan helpen bij een stage of afstudeerplek.
Blijf actief
Post regelmatig een bericht op LinkedIn en reageer op anderen om zichtbaar te blijven. Dit laat zien dat je betrokken bent en helpt om je netwerk te laten groeien. Wanneer je dan zelf een bericht plaatst reageren anderen waarschijnlijk ook eerder. Dit is belangrijk, want als je bijvoorbeeld een oproep doet voor een leuke stageplek, wil je dat zo veel mogelijk mensen deze zien.
CV/LinkedIn check en foto
Wil je een (nieuwe) professionele foto voor je CV of LinkedIn, wens je een loopbaangesprek of wil je een CV of LinkedIn check?
Kom dan naar de Saxion Wellbeing Week 2024! Aanmelden, tijden en data voor deze momenten vind je hier.