Zonnig Enschede (14).png
Studentenleven

Lifehacks voor een geweldige studententijd

Kiki Hannink.jpeg
Kiki Hannink Leestijd Minuten

De studententijd is een van de mooiste periodes van je leven: voor het eerst op jezelf wonen, lekker feesten en studeren. Maar hoe kun je je studententijd nóg chiller maken? Student Creator Kiki zet enkele lifehacks voor je op een rijtje.

Voorbereiding is key

Het is heel belangrijk dat je zelf dingen uitzoekt, vooral als je door corona geen fysieke lessen hebt. Je moet zelf kijken waar je online moet zijn (Teams, Collaborate, Skype). Zorg dat je de programma’s die je nodig hebt op je computer hebt staan, en de inlogcodes goed onthoudt. Als iets niet meteen lukt geen paniek want er zijn ook op afstand heel veel mensen die je met alles kunnen helpen, van ICT tot persoonlijke gesprekken met een decaan. En anders kun je altijd kijken bij de startersinformatie op onze site. Handig toch? 

Studieboeken

Tegenwoordig heb je voor elke opleiding wel een laptop nodig. Die gebruik je over het algemeen het meest. Er is per opleiding ook een boekenlijst. Het is natuurlijk de bedoeling dat je die boeken aanschaft, maar niet alles is verplicht. Mijn tip is om boeken pas te kopen als docenten ze noemen en je zelf denkt dat je ze écht gaat gebruiken, anders is het zonde van je geld. Als je een boek gaat kopen, koop ze dan tweedehands. Bijvoorbeeld via Bookmatch of Bol.com, daar kun je het boek als je hem niet meer nodig hebt ook weer verkopen.

Netflix & chill

Zolang we nog leven met corona en de maatregelen, mogen we waarschijnlijk nog niet stappen. Balen, want dat is wat de meeste studenten het liefst doen op donderdagavond. Je kunt het wel gezellig maken - op 1,5 meter afstand natuurlijk - met je huisgenoten. Ik voel een themafeestje aankomen! Je kunt ook Netflix, Videoland of Disney+ kijken. En extra tip: misschien kun je die hobby wat betaalbaarder maken door de abonnementen samen met je huisgenoten te betalen ;-). 

Wees op tijd

Het is lastig om altijd op tijd aanwezig te zijn bij je (online) college, vooral als deze om half 9 (zo vroeg!) begint. Zeker als je gister een leuk huisfeestje had, maar er is niks vervelender voor de docent, de andere studenten en voor jezelf als jij altijd degene bent die te laat binnenkomt. Kijk de eerste week hoeveel tijd je nodig hebt om vanuit je bed naar de les te komen - online of offline - en dan kun je aan de hand van die informatie je wekker instellen.

Contacten opbouwen

Als je naar een nieuwe school gaat of in een andere stad gaat wonen is de kans groot dat je eerst nog niet zo veel mensen kent. Dit jaar is dat nog iets ingewikkelder. Normaal zou je mensen kunnen ontmoeten tijdens de HOI dagen (de introweek) of tijdens het uitgaan. Deze bijzondere tijden vragen om nieuwe oplossingen. Gelukkig is daar voor eerstejaars het Saxion-festivalterrein, daar wil je online bij zijn!

Ik weet niet in hoeverre er al fysiek les mag worden gegeven maar, je kunt in ieder geval met je klasgenoten in contact komen door na de colleges nog even met iemand alleen te videobellen om de les te bespreken. Uiteindelijk kun je dan afdwalen naar belangrijke levensvragen zoals: ‘Wat is je favoriete cocktail?’. 

Geniet van de vrijheid die je nu hebt als student

Je gaat de coolste periode van je leven tegemoet. Ook als die vrijheid door corona soms een beetje minder is hoef je tenminste niet meer de hele dag op je ouders lip te zitten. 

Begin je na de zomer bij Saxion?

Lees dan dit artikel voor alle info over de start van je studie!

Klik hier
Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

Elcin Coraklar.jpg Studentenleven

6 gewoontes voor meer focus in je drukke studentenleven

07 februari 2024
Elcin Coraklar (Fotografie: Patrick Ooms) Studentenleven

Column: Netwerken kun je leren

08 november 2023
Zomerlezen.jpg Studentenleven

Zomerlezen: met deze vijf boeken kom je uit een leesdip (+ budget-tip)