Alumnus Maurice Ermen.jpeg
Business

Alumnus Maurice vult zijn lessen Wereldoriëntatie op vernieuwende manier in

Maurice Ermen is afgestudeerd aan de pabo en heeft bij Saxion ook nog eens de opleiding Specialist Digitale Didactiek gevolgd. Tegenwoordig werkt hij op een basisschool in Enschede. In zijn lessen wereldoriëntatie leren de kinderen op een vernieuwende en moderne manier meer over de wereld om hen heen en in 2019 werd hij zelfs genomineerd voor Filmleraar van het jaar.

Hoi Maurice, waar werk je precies?

“Op dit moment ben ik werkzaam op OBS De Uitvinding in Enschede. Deze school biedt gepersonaliseerd onderwijs aan. Dit type onderwijs trok mij enorm en vanuit die interesse ben ik ook op deze school terechtgekomen. Ik heb eerst jaren lesgegeven in Hengevelde.”

Wat doe je daar zoal?

“Ik sta voor de klas in het basisonderwijs. Maar wij zijn een school die gepersonaliseerd onderwijs aanbiedt en dat houdt voor mij in dat ik een stamgroep (6/7/8) heb waarmee ik de dag begin en afsluit, en een eigen vak geef wat mijn ‘specialisatie’ is, namelijk wereldoriëntatie. Dit vak geef ik aan groep 4 tot en met 8. Daarnaast heb je als leerkracht natuurlijk nog heel veel andere taken, zoals de adviezen van groep 8, de eindmusical en het organiseren van een schoolreis.”

Hoe vul jij je lessen in?

“Het vak dat ik geef, wereldoriëntatie, geeft me de mogelijkheid om flink uit te pakken in lessen en werkvormen. De vakken geschiedenis en aardrijkskunde bieden veel mogelijkheid tot creativiteit en samenwerken bij de leerlingen, en hier maak ik dan ook zo veel mogelijk gebruik van. Ik probeer de lessen interessant en actueel te houden, en opdrachten te geven die aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen. Zo hebben we bijvoorbeeld al eens een app gemaakt over de Gouden Eeuw, een Instagram pagina van Napoleon Bonaparte en hebben we vlak voor de lockdown nog de Romeinse tijd nagebouwd in een eigen VR-omgeving. Momenteel zijn we bezig om in Minecraft een omgeving te bouwen die zo duurzaam mogelijk is.”

LinkedIn werkt goed, maar het belangrijkste blijft toch het menselijke aspect; laat zien wie je bent en wees niet bang om mensen aan te spreken die je verder kunnen helpen.

Alumnus Maurice adviseert studenten die op zoek zijn naar een mooie baan na hun studie

Wat is het verschil tussen basisschool De Uitvinding en reguliere bassischolen?

“Het type onderwijs is heel anders. Gepersonaliseerd onderwijs betekent dat de leerlingen hier zoveel mogelijk les krijgen op hun niveau, in plaats van lessen gebaseerd op hun leeftijd. Als een leerling in groep 7 een kei is in rekenen kan hij meedoen met doelen die misschien al voor groep 8 zijn. Of als een kind in groep 5 moeite heeft met spelling kan hij op zijn eigen niveau de doelen aangeboden krijgen. Zo maken we aan de ene kant gebruik van talenten van kinderen en proberen we die ook enorm te stimuleren, en werken we aan de andere kant op het eigen niveau aan de ontwikkelpunten, zonder dat een leerling het gevoel heeft dat hij iets niet aankan. Dat is prachtig om te zien, wanneer je leerlingen laat doen wat ze kunnen creëer je gewoon geluk.”

In 2019 was je genomineerd voor filmleraar van het jaar, hoe ben je daarvoor in aanmerking gekomen?

“In mijn wereldoriëntatie-lessen, maar ook in mijn stamgroeptijd, maak ik veel gebruik van beeld en film. Ik laat kinderen video’s maken, ik leer ze monteren en ik neem minifilms met ze op. Allemaal met verschillende doelen. De laatste film die we hebben opgenomen, pre-corona, in samenwerking met het Unicef Kinderrechten Filmfestival, heeft inmiddels op YouTube al meer dan een miljoen views en heeft ook een award gewonnen. Via die manier van werken ben ik genomineerd voor de titel filmleraar van het jaar.

Welke studies heb je daarvoor gevolgd bij Saxion?

“Ik ben begonnen op de PABO in Hengelo, wat toen nog Edith Stein was. Later heb ik daar ook mijn post-hbo Bewegingsonderwijs-opleiding gevolgd. Een paar jaar later heb ik bij het huidige Saxion de opleiding Specialist Digitale Didactiek gevolgd.”

Hoe heb je studeren bij Saxion ervaren?

“Dankzij de opleiding Specialist Digitale Didactiek heb ik mijzelf enorm weten te ontwikkelen op het gebied van digitale didactiek. Dit heeft mij verder geholpen in mijn carrière en heeft uiteindelijk ook een beetje bijgedragen aan de nominatie die ik heb gekregen vorig jaar. Dus ik heb die opleiding als enorm leerzaam en positief ervaren. Wij waren ook de eerste groep die de opleiding volgde en waren ook met een leuke club mensen, dat helpt ook altijd wel. De leukste herinneringen aan mijn studietijd waren toch wel de uitwisselingstrajecten die je meemaakt, de mensen met wie je studeert en de (ondertussen helaas niet meer bestaande) toneelgroep Anansi Tori, waar ik vier jaar lang kindertoneel heb gedaan.”

Heb je tips voor andere studenten om na hun studie een mooie baan te vinden?

“Zorg dat je weet wat je wil en dat je ook gezien wordt. Tegenwoordig is het belangrijk om vindbaar te zijn voor bedrijven. LinkedIn werkt goed, maar het belangrijkste blijft toch het menselijke aspect; laat zien wie je bent en wees niet bang om mensen aan te spreken die je verder kunnen helpen.”

Wil jij later ook lesgeven op de basisschool?

Meld je aan voor de pabo!
Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

Pim Olde Hampsink Business

Pim werkt op de communicatieafdeling van FC Twente: ‘Je kunt de wedstrijden zien als onze deadlines’

04 juli 2024
Leonie Boschker.jpg Business

Leonie is designer bij de webshop Poespas: ‘Ik heb letterlijk een dm gestuurd’

12 juni 2024
Laura Davids Onderwijs

Laura behoort tot de beste BMX’ers ter wereld: ’Voor mij hoort vallen en opstaan er gewoon bij'