hbo monitor
Voltijd Organisatie

Saxion-alumni vinden na afstuderen razendsnel een baan

Leestijd Minuten

Afgestudeerden van Saxion worden tijdens hun opleiding bij Saxion goed voorbereid op de arbeidsmarkt. Ruim driekwart (77%) van de studenten zou dezelfde opleiding opnieuw kiezen en 79% van de afgestudeerden vindt de huidige functie passend bij de afgeronde studie. Dat blijkt uit de uitkomsten van de HBO-monitor, een jaarlijks onderzoek onder alle afgestudeerden van hogescholen in Nederland.

Landelijk onderzoek onder afgestudeerden 

De HBO-monitor is een jaarlijks onderzoek onder alle afgestudeerden van hogescholen in Nederland, anderhalf jaar na hun diplomering. Aan de HBO-Monitor van 2020 hebben ruim 29.000 (44%) afgestudeerden van 28 hogescholen meegedaan. Het onderzoek geeft onder meer inzicht in de (arbeidsmarkt)positie van afgestudeerden, laat zien in hoeverre opleidingen hun studenten goed voorbereiden op de arbeidsmarkt en brengt in kaart hoe afgestudeerden hun opleiding waarderen. 

Lage werkloosheid onder Saxion-afgestudeerden 

De werkloosheid onder Saxion-afgestudeerden is laag: slechts 3,1% van de afgestudeerden is momenteel zoekende naar een baan. De werkloosheid onder alle hbo-afgestudeerden is gestegen naar 4,2%, tegenover 3,5% in 2019. 

De intredewerkloosheid onder voltijd afgestudeerden uit de sector onderwijs is nog altijd het laagst: 95% heeft direct bij afstuderen een baan (in 2018 was dit 91%), terwijl minder dan 3% langer dan drie maanden nodig heeft om werk te vinden, tegenover bijna 5% in 2018. Ook voltijd afgestudeerden uit de sector gezondheidszorg vinden relatief snel hun eerste baan: van hen is 95% binnen drie maanden aan het werk. 

De werkloosheid onder Saxion-afgestudeerden is laag: slechts 3,1% van de afgestudeerden is momenteel zoekende naar een baan.

Corona-editie 

In het kader van de coronacrisis heeft de HBO-Monitor een speciaal onderzoek uitgevoerd over de gevolgen van de COVID-19-crisis voor de specifieke groep van hbo-afgestudeerden die tussen 2013 en 2018 zijn afgestudeerd. De focus van dat onderzoek lag met name op de impact van de coronacrisis op de arbeidsmarktpositie, werkomstandigheden en het welbevinden van hbo-afgestudeerden. 

Uit dit onderzoek blijkt dat de gevolgen van de coronacrisis onder hbo’ers sterk uiteenlopen. Vooral kunstenaars, zelfstandigen en afgestudeerden met een migratieachtergrond zijn het zwaarst zijn getroffen. Zij ervaren nu meer financiële problemen en (dreigende) werkloosheid. Voor afgestudeerden in het onderwijs of de gezondheidszorg heeft de coronacrisis juist weinig nadelige gevolgen qua werkgelegenheid of werkzekerheid. Wel ervaren zij meer stress en maken ze meer uren. Daarnaast geven veel afgestudeerden aan dat zij in deze crisis nieuwe ideeën opdoen voor hun werk. 

De onderzoekers geven wel aan dat dit een momentopname is: afhankelijk van de duur van de coronacrisis zou het beeld er over enkele maanden wellicht anders uit kunnen zien. 

Lees meer over het onderzoek op de website van de HBO-Monitor 

Gerelateerde artikelen

Pim Olde Hampsink Business

Pim werkt op de communicatieafdeling van FC Twente: ‘Je kunt de wedstrijden zien als onze deadlines’

04 juli 2024
Leonie Boschker.jpg Business

Leonie is designer bij de webshop Poespas: ‘Ik heb letterlijk een dm gestuurd’

12 juni 2024
Jetske Scholten Onderwijs

Jetske Scholten is finalist Sociaal Werker van het Jaar: ‘Ik heb bij Saxion enorm mijn rugzak kunnen vullen’