Jetske Scholten
Onderwijs

Jetske Scholten is finalist Sociaal Werker van het Jaar: ‘Ik heb bij Saxion enorm mijn rugzak kunnen vullen’

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Dit voorjaar werd ze met haar nominatie overvallen op haar werk bij Wijkracht in Haaksbergen. En voor ze het wist stond sociaal werker en oud-Saxionstudent Jetske Scholten met een bos bloemen in haar handen. Er was taart, een fotograaf én haar collega’s zaten in het complot. Vanmiddag nam Jetske in Utrecht als finalist deel aan de verkiezing van Sociaal Werker van het Jaar. Jongerenopbouwwerker Katie Eppenhof van R-Newt uit Tilburg werd eerste. Jetske noemt haar ‘een fantastische winnaar' en zegt: “We waren met drie finalisten en gaan de ambassadeursfunctie voor dit mooie vak het komend jaar alle drie vormgeven.”

Het waren drukke weken voor oud-Saxionstudent Jetske Scholten, in het dagelijks leven actief als sociaal werker bij de Twentse welzijnskoepel Wijkracht, met standplaats Haaksbergen. Zonder dat ze het aanvankelijk wist, meldde collega Nienke haar aan voor de landelijke verkiezing van Sociaal Werker van het Jaar. “Maar ik kwam er wèl achter, toen ik ergens in de aanmeldprocedure mijn handtekening moest zetten. Het was grappig en leuk en ik dacht: joh, ik doe wel mee, want mijn collega heeft al aardig wat tijd gestoken in de onderbouwing van mijn nominatie. Ik had er totaal niet bij stilgestaan dat ik finalist zou kunnen worden. Maar dat werd wel duidelijk toen ik in maart op mijn werk overvallen werd door een afgevaardigde van de organisator Sociaal Werk werkt!

Drie ambassadeurs

Daarna ging het snel. Twee themadagen in Utrecht, voorbereidende gesprekken, een mediatraining, “en binnen week had ik thuis in Enschede al een fotograaf van Tubantia in de woonkamer staan.” Vandaag was de grote dag van de verkiezing, waarbij Jetske weliswaar niet als winnaar uit de bus kwam, maar samen met haar twee mede-finalisten komend jaar de ambassadeursrol voor sociaal werk mag vervullen. “Eigenlijk is het niet belangrijk wie er uiteindelijk heeft gewonnen. We gaan het komend jaar alle drie aan de slag. Dichtbij huis, in de regio of in het land, dat moet nog blijken. We dragen allemaal ons steentje bij om meer uitleg en bekendheid te geven over het belang van ons vakgebied én ook over onze eigen speerpunten.”

Positieve Gezondheid

Voor Jetske is dat speerpunt de afgelopen jaren Positieve Gezondheid geworden. Net als de brede, integrale benadering van cliënten, die op verschillende leefdomeinen ondersteuning kunnen gebruiken. “Als iemand met spanningsklachten bij een fysiotherapeut terecht komt, waarbij de klachten niet verdwijnen, kan er ook een andere oorzaak zijn. Denk aan relationele problemen, een zorg over de financiën, overbelasting door mantelzorg. In mijn stages vanuit de opleiding én in mijn werk voor Wijkracht heb ik me altijd willen focussen op de brede benadering van cliënten. Samen met eerstelijns hulpverleners zoals een fysiotherapeut of een psycholoog,” legt Jetske uit. “Als sociaal werker staan wij daar nog een stap vóór. Bij de poort. We noemen dat het voorliggend veld, de niet-geïndiceerde zorg. Iedereen kan bij ons aankloppen met een hulpvraag. Van daaruit bieden we niet alleen de eerste, laagdrempelige ondersteuning, maar wil ik ook altijd verbinding zoeken met de eerstelijns hulpverleners, om te kijken: speelt er niet méér en welke hulp hoort daarbij? De meeste mensen komen vrijwillig bij ons en staan in die eerste fase ontzettend open voor de gerichte hulp die je hen aanreikt. Ze zijn intrinsiek gemotiveerd. Een belangrijk moment dus.”

Eigenlijk is het niet belangrijk wie er uiteindelijk heeft gewonnen. We gaan het komend jaar alle drie aan de slag. Dichtbij huis, in de regio of in het land, dat moet nog blijken.

Jetske Scholten
Jetske Scholten over haar nominatie als Sociaal Werker van het Jaar

Een rugzak vol

Jetske startte in 2014 met de studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) en hoorde daarmee bij de laatste lichting studenten die binnen die opleiding afstudeerde. Daarna ging SPH over in Social Work. Kan Jetske zich nog een bepalend moment herinneren uit haar tijd bij Saxion? “Het was een hele fijne studietijd. Ik herinner me goed dat er altijd gekeken werd naar je mogelijkheden. Saxion is een grote hogeschool, maar op de academie (de Academie Mens en Maatschappij, red.) had ik dat ‘immens grote gevoel’ niet. Ik voelde me altijd echt gezien, als persoon. Je wordt breed opgeleid, enorm gestimuleerd in je ontwikkeling en krijgt veel verschillende vakken. In het tweede jaar mocht ik dan ook vrijwillig mee met een retraite voor derdejaars studenten, omdat ik het interessant vond en het nodig had. Ik kreeg er geen studiepunten voor, maar er was nog ruimte. Dus het kon.” Jetske noemt het typerend voor de opleiding: de ruimte die geboden werd. Ook volgde ze een jaar lang het Honors Programme en was ze ambassadeur van het Top Talent Programma. “Al die extra’s zorgden voor verdieping. Ik heb bij Saxion enorm mijn rugzak kunnen vullen.”

Verlichting bieden

Met die extra’s belandde Jetske al vanuit haar via stages in functies in de gehandicaptenzorg: van ernstig meervoudig beperkte cliënten naar woongroepen voor kinderen met gedragsproblematiek, en uiteindelijk bij multiprobleemgezinnen. “Dat leerde me al breder te kijken naar wat er speelt rond cliënten. Naar wat er allemaal nodig kan zijn aan ondersteuning.” Jetske nam die brede blik mee naar haar huidige werk voor Wijkracht, waar ze als algemeen sociaal werker actief is. “We zien hoe belangrijk preventie is, in een zorgsysteem dat overbelast is, vastloopt. In ons werk proberen we de hulp vaak zo licht en concreet mogelijk in te steken. Wanneer iemand nog zes maanden op de wachtlijst staat voor een psycholoog, kan ik alvast verlichting bieden: meekijken hoe we die tijd waardevol overbruggen. Met kleine stapjes en tips. Bij de ene cliënt kijk je mee naar daginvulling, bij een ander naar zingevingsvraagstukken. Ook zijn er mensen bij wie je meekijkt op financieel gebied, waarbij er een last van hun schouders kan vallen. Een komen veel thema’s langs, voor jongeren én ouderen: eenzaamheid, piekeren, de invloed van sociale media. Het is er allemaal.”

Jetske Scholten

Jetske Scholten:  "Saxion is een grote hogeschool, maar op de academie had ik dat ‘immens grote gevoel’ niet. Ik voelde me altijd echt gezien, als persoon. Je wordt breed opgeleid, enorm gestimuleerd in je ontwikkeling en krijgt veel verschillende vakken."

Brede blik

Wat maakt Jetske tot finalist in de Sociaal Werker van het Jaar-verkiezing, denkt ze? “Ik denk dat ik mijn nominatie te danken heb aan die brede blik die ik meeneem in mijn werk. Ik ben nog maar vier jaar werkzaam als maatschappelijk werker, maar mijn collega vond dat ze me aan moest melden omdat ik blijkbaar aardig wat heb neergezet in die tijd. Ik heb veel verbinding gemaakt met verschillende domeinen in het zorg- en onderwijsveld van Haaksbergen, binnen de eerstelijns zorg. Ook doe ik interne audits bij Wijkracht, voor een stuk kwaliteitsborging en professionalisering binnen onze organisatie. Mijn collega dacht: ‘als we meer mensen warm willen maken voor het vak, is Jetske de persoon die dat uit kan dragen.’”

Op de kaart zetten

Ze vond de verkiezing leuk en eervol, concludeert Jetske. Maar ook spannend: “Social workers staan over het algemeen niet graag in de spotlights. Ons vak speelt zich af in de luwte, maar is maatschappelijk enorm van belang. Als ambassadeur krijg ik het komend jaar de kans om er over te vertellen. Zo zijn de ambassadeurs van vorig jaar op bezoek geweest bij het Ministerie van SZW, om over ons vak te praten, om beleidsmakers te voeden. Ook is het mogelijk om te spreken op congressen of op andere momenten aandacht voor ons vak te vragen. Ik ga kijken wat er op me afkomt. Saxion is trots, hoorde ik. Van een oud-docent begreep ik dat mijn foto en nominatie vorige maand al zijn gebruikt tijdens de open dag. Om toekomstige studenten te vertellen hoe breed ons vak is. We zijn niet alleen de algemeen maatschappelijk werkers, maar óók de mantelzorgondersteuners, de jongerenwerkers, de ouderenwerkers. Ik vind het belangrijk dat ik door mijn ambassadeurschap ons mooie beroep het komend jaar verder op de kaart kan zetten.”

Over de verkiezing Sociaal Werker van het Jaar

Jetske Scholten, Sonny Boelhouwer en Katie Eppenhof waren genomineerd voor de verkiezing van de Sociaal Werker van het Jaar 2024, die wordt georganiseerd door Sociaal Werk werkt! De jury heeft ze verkozen uit de voorgedragen kandidaten. Vandaag werd bekendgemaakt Katie Eppenhof de verkiezing heeft gewonnen.

De verkiezing Sociaal Werker van het Jaar heeft als doel om het onmisbare vak van sociaal werker meer bekendheid te geven. De impact van sociaal werkers moet nog beter gezien worden op lokaal, regionaal en landelijk niveau. De verkiezing draagt bij aan die zichtbaarheid. Het vakmanschap van sociaal werkers wordt uitgelicht, en de verbinding tussen sociaal werkers, politiek, onderwijs en media wordt versterkt. Sociaal werkers verdienen een plek in de spotlights.

De genomineerden laten zich een jaar lang op veel plekken in het land zien en horen. Als ambassadeurs voor sociaal werk geven zij gastcolleges in het onderwijs, nemen zij deel aan lokale, regionale en landelijke evenementen en politieke debatten.

Sociaal Werk werkt! zet zich als samenwerking tussen werkgeversorganisatie Sociaal Werk Nederland en werknemersorganisaties FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn in voor het vak, een aantrekkelijke sector en een gezonde arbeidsmarkt met goede arbeidsvoorwaarden.

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Snellere en betaalbare detectie van microbiële besmettingen - Abeje Onderzoek

Snellere en betaalbare detectie van microbiële besmettingen

16 december 2024
Onderzoek

Projectgroep PLANT en de kiem voor groener kweken

10 december 2024
Anka Mulder Corporate

Slim gewassen verbouwen met Hydroponics: beluister deel 4 van de podcast Denkers & Doeners