Boike
Onderwijs

Alumnus Boike wist op de middelbare school al dat hij een eigen bedrijf wilde, nu is hij directeur bij Water4all

Als hem werd gevraagd wat hij later wilde worden, zei Boike Damhuis altijd: ‘Ik wil een eigen bedrijf.’ Die droom werd werkelijkheid na zijn afstuderen bij Talent Groep Twente. Tijdens zijn afstudeerproject had hij zo’n goed idee dat hij daar zijn onderneming van heeft gemaakt: Water4All.

Hoi Boike, welke opleiding heb je gedaan?

“Ik heb de opleiding Technische Bedrijfskunde gevolgd. Eerst wilde ik de opleiding Ondernemerschap & Retail Management doen. Ik wilde namelijk heel graag het ondernemerschap in, maar bij een meeloopdag kwam ik erachter dat die opleiding toch niet bij me paste. Ik ben echt gek van techniek, dat vind ik echt mooi, daarom wilde ik meer iets naar de technische kant. Voor mij paste Technische Bedrijfskunde daar goed bij: leren over bedrijven, maar ook over techniek. Met deze studie kon ik mijn interesses aan elkaar koppelen.”

Ben je nu ook ondernemer geworden?

“Ja, ik ben nu directeur bij Water4All. Ik ben dus ondernemer in de technische sector, zo kan ik nog steeds mijn interesses koppelen. Wij ontwerpen, produceren en leveren beregeningsinstallaties voor de akker- en landbouw. Om het heel simpel te zeggen, zorgen wij ervoor dat water op de juiste plek komt. Dit doen wij niet zozeer door alleen maar te sproeien, wij focussen ons juist op druppelen. Zo zorgen we dat water effectief op de juiste plek komt, dat bespaart veel water. In de tegenwoordig soms droge zomers is dat van groot belang. Met veel minder water kunnen we hetzelfde effect behalen.”

Hoe ben je erop gekomen om dit te gaan doen?

“Ik moest afstuderen, dit deed ik bij Talentgroep Twente. Dat is een ondernemersgroep waar zeven ondernemingen onder vallen, daar maak ik nu ook deel van uit. Mijn afstudeeropdracht ging over procesoptimalisatie in de agrarische sector. Toen heb ik een weerstation ontwikkeld waarmee we het vocht in de grond kunnen meten. Aan de hand van de hoeveelheid vocht die de grond bevat, kan je bepalen of je per se vandaag moet sproeien of dat het nog een paar dagen uitgesteld kan worden. Dit is me zo goed bevallen dat ik daar ben blijven hangen en nu ook mijn eigen bedrijf heb.”

Toen ik deze kans kreeg, heb ik die met open armen aangepakt. Ik ben nog maar 22, maar ik vind dat leeftijd maar een getal is. Leeftijd zegt eigenlijk niks. Ik had het niet zo gepland, maar het is zo gelopen en daar ben ik heel blij mee.

Was het je doel om een eigen bedrijf te beginnen?

“Jazeker! Wanneer ik op de middelbare school moest invullen wat ik later wilde worden, schreef ik altijd ondernemer op. Ik wilde heel graag een eigen bedrijf, ik wist alleen nog niet hoe en wat. Daarom ben ik heel dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen bij Talentgroep Twente. Mooi om dit met hen te kunnen doen.”

Wat zijn je dagelijkse werkzaamheden als directeur?

“Mijn werkzaamheden zijn heel gevarieerd. Ik werk de klantvraag uit, dat is eigenlijk altijd maatwerk. Daar komt een stukje engineering bij kijken. Dan houd ik me bezig met hoe de klant het graag wil hebben en hoe we dat kunnen realiseren. Het is geen pakje boter dat je verkoopt, het is een heel systeem. Een stukje engineering doe ik zelf en ook een stukje verkoop doe ik zelf. Ik kan geen 40 uur in de week achter mijn bureau zitten, dus ‘s middags ga ik vaak langs bij de jongens die aan het monteren zijn of ben ik in de werkplaats om nieuwe dingen uit te proberen. Soms teken ik dan nieuwe producten. Mijn werkzaamheden zijn heel uiteenlopend.”

Wat is jouw doel met Water4all?

“Water4all staat voor: water voor iedereen, voor alle planten. Wij zijn een totaalaanbieder van A tot Z op het gebied van beregeningstechniek. Van ontwerpen en produceren tot zelfs het recyclen van de druppelleidingen. Tijdens die droge zomers kunnen wij mensen helpen, zodat zij toch hun gewassen kunnen verbouwen. Daarin hopen we natuurlijk te groeien, zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen helpen en veel water kunnen besparen.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Je bent nog heel jong. Vond je het niet spannend om nu al voor jezelf te beginnen?

“Door mijn afstuderen ben hierin gerold. De agrarische sector is echt mijn passie en nu heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt. Toen ik deze kans kreeg, heb ik die met open armen aangepakt. Ik ben nog maar 22, maar ik vind dat leeftijd maar een getal is. Leeftijd zegt eigenlijk niks. Ik had het niet zo gepland, maar het is zo gelopen en daar ben ik heel blij mee.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Wat ik heel leuk vind, zijn de reacties van klanten. We hebben iets nieuws ontwikkeld en wanneer klanten dan zien dat het werkt, is dat heel vet. We kunnen mensen helpen en zij kunnen dan ondanks de droogte tóch oogsten. We kunnen schade en andere problemen voorkomen. Het sociale aspect vind ik heel bijzonder. Omdat het nieuw is zijn mensen altijd benieuwd of het wel werkt. Ik vind het leuk om dan te laten zien dat het écht werkt.”

Wat zijn jouw tips voor studenten om een mooie baan te vinden?

“Ik denk vooral dat het belangrijk is om tijdens je stages bij verschillende bedrijven te kijken. Je moet zelf uitvinden wat je leuk vindt. De arbeidsmarkt schreeuwt om werk, dus er is genoeg te doen. Het kan lastig zijn om als student vanuit de theorie te begrijpen hoe iets in de praktijk werkt. Door in de praktijk mee te doen, kom je er pas echt achter of je iets leuk vindt. Durf naar bedrijven toe te gaan om te vragen of er stageplekken zijn. Ook tijdens je stage is het belangrijk om te durven. Vraag of je een keer mee mag met een verkoper of monteur. Dit is voor jou als student heel leerzaam. Zo kom je erachter wat bij je past. Voor deze medewerkers is dit vaak ook leuk én leerzaam. Jij als student kijkt weer heel anders naar bepaalde dingen.”

Saxion-alumni

Elke donderdag spreken we een alumnus van Saxion die een mooie baan heeft gevonden. Ben of ken jij een alumnus die graag vertelt over zijn of haar carriere én een goede tip heeft voor onze studenten? Stuur dan een mailtje naar nieuws@saxion.nl.

Ook Technische Bedrijfskunde studeren?

Lees hier meer!
Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

Pim Olde Hampsink Business

Pim werkt op de communicatieafdeling van FC Twente: ‘Je kunt de wedstrijden zien als onze deadlines’

04 juli 2024
Leonie Boschker.jpg Business

Leonie is designer bij de webshop Poespas: ‘Ik heb letterlijk een dm gestuurd’

12 juni 2024
Chelsea de Fretes (eigen foto) Ondernemerschap

Chelsea merkte in Valencia dat ze verandering wilde: 'Eerder zag ik vaak beren op de weg, nu vooral kansen'