wenda hans.jpg
Corporate

Internationale Dag van Biodiversiteit als aftrap richting een groener Saxion

Willem Korenromp
Willem Korenromp Leestijd Minuten

Jaarlijks wordt op 22 mei stilgestaan bij de Internationale Dag voor Biodiversiteit. Het is een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor het belang van een gevarieerde leefomgeving. Niet alleen voor de natuur, maar ook voor de mens. De week voorafgaand aan 22 mei staat ook bij Saxion in het teken van biodiversiteit.

Hoe vaak hoor je niet dat een dier-, insect- of plantensoort met uitsterven wordt bedreigd? Alleen in Nederland verdwijnen er jaarlijks vele soorten. Het heeft allemaal te maken met onze veranderende leefomgeving. “De verschraling van de biodiversiteit is misschien wel de grootste zorg die we hebben”, stelt Wenda Hans (foto), regisseur duurzaamheid bij Saxion. “Alles in de natuur hangt samen. Je hoort zo vaak dat er dieren of planten verdwijnen. Voor veel mensen lijkt dat een ver-van-mijn-bedshow, maar we zijn wel van planten en dieren afhankelijk voor onze voeding, medicijnen, de luchtkwaliteit. We zijn met elkaar vergeten dat ook wij onderdeel uitmaken van die keten. Als we de biodiversiteit niet koesteren of proberen te verbeteren, dan hebben we echt een groot probleem. Die bewustwording, daar mogen we best meer aandacht op vestigen.”

Gebaar maken

Mede daarom besteedt Saxion dit jaar, samen met twaalf andere hogescholen en universiteiten, aandacht aan de Internationale Dag voor Biodiversiteit. Om samen een gebaar te maken. “Met dertien hogescholen en universiteiten hebben we een filmpje opgenomen waarin we de boodschap overbrengen dat het onderwijs aan biodiversiteit werkt”, zegt Wenda. “Het is heel tof om te zien dat wij als hoger onderwijs op deze manier de handen ineenslaan, dat we laten zien dat we iets bijdragen. Ik zie dat ook als de maatschappelijke verantwoordelijkheid van ons als onderwijsinstellingen. Dat we op deze manier mensen meer bewust kunnen maken van hun leefomgeving en ze kunnen inspireren.”

Maar het blijft niet alleen bij het filmpje. Bij Saxion zelf staat de week voorafgaand aan 22 mei eveneens in het teken van de Internationale Dag voor Biodiversiteit. Zo wordt maandag 16 mei een rondleiding op de campus in Deventer georganiseerd. Een gids van IVN laat daarbij zien welke planten en diersoorten er in de omgeving van Saxion leven. Een dag later is Enschede aan de beurt. Daar gaan twee studenten Stedenbouwkundig Ontwerpen, Bestuurskunde en Klimaat en Management een rondleiding op de Stadscampus verzorgen. “Zij hebben in januari een masterplan opgeleverd hoe de biodiversiteit op de campus kan worden vergroot”, weet Wenda. “De studenten hebben gekeken hoe de campus ligt ten opzichte van de omgeving, en hoe je verbindingen kan leggen met het groen om ons heen. De gemeente wil bijvoorbeeld een verbinding tussen het Volkspark en de binnenstad, waardoor diersoorten zich makkelijker kunnen verplaatsen en zo hun leefgebied vergroten. Daar kunnen wij als Saxion aan bijdragen. De studenten hebben daarover mee gedacht. Ze voelen zich heel betrokken bij dit project. De studenten hebben ook allebei een middag vrij genomen van hun afstudeerstage om de rondleidingen te geven. Dat geeft wel aan hoe belangrijk zij dit vinden.”

Als je hier aan komt fietsen of lopen, moet je voelen dat duurzaamheid hier leeft.

Wenda Hans, regisseur duurzaamheid, over haar doel met Saxion de komende jaren

Uitrollen strategie

Wenda heeft het afgelopen jaar zelf gewerkt aan een strategie voor klimaatadaptatie en biodiversiteit voor Saxion. Die is inmiddels afgerond. De hogeschool wil de week van biodiversiteit gebruiken om die strategie aan te bieden voor besluitvorming. De week geldt als startschot om de biodiversiteit op de campus van Saxion de komende jaren te verbeteren. En dat is hard nodig, weet Wenda. “Een gespecialiseerd bureau heeft een nulmeting gedaan. Daaruit blijkt dat we matig scoren op het gebied van biodiversiteit. Er is dus veel te doen. We vinden het belangrijk dat we een groene uitstraling krijgen. De eerste stappen daartoe zijn al gezet. In Deventer zijn we aan de Handelskade begonnen met tegels wippen, waardoor we een heel stuk groen hebben gerealiseerd. Dat oogt direct een stuk vriendelijker, maar het draagt ook bij aan de klimaatadaptatie. Het water kan er makkelijker wegzakken en het vergroot de biodiversiteit. Daarnaast zijn we in zee gegaan met Krinkels, onze nieuwe groenleverancier. Bij de aanbesteding hebben we hen gevraagd wat zij gaan bijdragen aan onze opgaven. Zij kwamen direct met mooie plannen.”

Zelf barst Wenda ook van de ideeën. Dit jaar worden de eerste veranderingen voor een betere biodiversiteit al zichtbaar. Bijvoorbeeld door nog meer tegels te wippen, bloemenzaad in te zaaien, insectenhotels te plaatsen, of een aangepast maaibeleid in te voeren rond de campus. “Het hoeft niet per se moeilijk te zijn. Ook de kleine successen moeten we vieren. We willen al onze ruimtelijke kansen benutten om een bijdrage te leveren.”

Klimaatplein

De meest in het oog springende aanpassing lijkt echter voor de zomer van 2023 op de rol te staan. Dan moet de grijze betegelde ruimte voor het hoofdgebouw van Saxion in Enschede worden aangepakt en veranderen in een klimaatplein. De plannen daarvoor liggen al jaren op de plank, maar nu lijkt het er echt van te komen. “We hebben groen licht van het College van Bestuur gekregen om te komen tot een definitief ontwerp. Het plein moet groener worden. Ook komt er een waterberging. Voor de realisatie van het klimaatplein werken we samen met studenten van de opleiding Civiele Techniek, maar ook met het waterschap en de gemeente. Op meerdere fronten zoeken we de verbinding. Het is de bedoeling dat het klimaatplein straks onderdeel wordt van het onderwijs. We willen studenten er echt bij betrekken. Het wordt een multifunctioneel gebied.”

Maar het begint allemaal met de Internationale Dag voor Biodiversiteit. Dan wordt de symbolische aftrap genomen richting een groenere toekomst. “Saxion heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarom is die groene uitstraling zo belangrijk. Als je hier aan komt fietsen of lopen, moet je voelen dat duurzaamheid hier leeft. Dat is ons doel voor de komende jaren.”    

Willem Korenromp

Willem Korenromp

Willem is freelance journalist en tekstschrijver. Regelmatig maakt hij mooie interviews en achtergrondverhalen voor Saxion. Daarbij heeft hij een voorliefde voor sport. Niet alleen om over te schrijven, maar ook om zelf te beoefenen.

Gerelateerde artikelen

Werkbezoek Ministerie VWS: Saxion verbindt zich als eerste zorgopleider aan duurzame Green Deal Corporate

Saxion verbindt zich als eerste zorgopleider aan duurzame Green Deal

14 mei 2024
Dag van de Aarde 2024 Corporate

Dag van de Aarde 2024

22 april 2024
Jan Willem de Graaf en Aldo van Duivenboden Onderwijs

‘Het gaat erom dat onze studenten zien dat ze een essentieel onderdeel zijn van een nieuwe, volhoudbare wereld’