Alumnus Jort wil senior archeoloog worden: ‘Als data-nerd vind ik digitale archeologie heel leuk’
Jort Smit heeft Archeologie gestudeerd bij Saxion en via zijn minor een pre-master gevolgd. Nu volgt hij een master Archeologie op de universiteit van Groningen om door te kunnen groeien tot een senior archeoloog. “Als we in groepen worden verdeeld, zorgen ze ervoor dat in elk groepje minimaal één oud-Saxion-student zit, omdat die studenten net andere inzichten hebben.”
Hoi Jort, kan je wat vertellen over de opleiding die je hebt gedaan?
“De opleiding Archeologie van Saxion is eigenlijk de enige hbo-opleiding op het gebied van archeologie, de rest is allemaal universitair. Daardoor krijgt de opleiding ieder jaar ook best veel studenten binnen, aangezien er veel mensen zijn die na de havo ook graag Archeologie zouden willen studeren en dan alleen op het hbo terecht kunnen. Waarin de opleiding zich denk ik onderscheidt van universitair niveau is dat het een hele praktische opleiding is. Het is erg gericht op het werkveld: je loopt twintig weken stage en alle docenten van de opleiding komen ook uit het werkveld. Het werkveld van archeologie in Nederland is redelijk klein, dus je maakt zo al snel handige connecties.
De opleiding toont heel erg aan dat archeologie veel meer is dan alleen graven en bezig zijn met kwastjes. Je krijgt veel verschillende vakken en je kunt je ook specialiseren, echt gericht op het Nederlandse werkveld. Je krijgt bijvoorbeeld les over alle periodes van de Nederlandse geschiedenis, maar ook over de digitale aspecten, waar ik zelf ook helemaal op los ga: van databases tot ruimtelijke analyses. Het is echt een hele diverse opleiding, waarbij je in aanraking komt met alle aspecten van archeologie en zo kan kijken wat bij jou past en welke kant je op wilt.”
In het eerste jaar heb je de Fieldschool, wat is dat precies?
“Dat is eigenlijk een opgraving die vanuit school wordt georganiseerd. De eerste weken onderzochten we de bodemopbouw en de andere weken gingen we echt bezig met de opgravingen. Bij ons was dat in Putten, een dorpje in Gelderland. Het was heel leuk om te doen, het is ook een hele goede afsluiting van het eerste jaar. Voor de mensen die twijfelden was het een eyeopener of ze dit nou wel of niet wilden. Je komt al vrij snel in de praktijk, waardoor je ook beter kan kijken of dit iets voor jou is of juist niet. Door alle studenten wordt de praktische aanpak van de opleiding heel erg geprezen. Je krijgt echt met archeologie te maken zoals het daadwerkelijk is, vanaf het begin van je studie al.”
Wat vond je het leukste aan de opleiding?
“Misschien ben ik wat dat betreft wel het buitenbeentje, maar ik vind digitale archeologie echt het leukste vak. Je gebruikt daarbij het programma Geographic Information System en op basis daarvan ga je archeologische vraagstukken beantwoorden, in combinatie met onder andere databases. Als echte data-nerd vond ik dat wel heel leuk, maar daar was ik op de opleiding wel een van de weinigen in.”
Afstuderen op Wieringen
Jort deed afgelopen jaar tijdens zijn afstuderen archeologisch onderzoek op het voormalig eiland Wieringen. Noord-Holland Nieuws sprak hem onlangs voor een nieuwsartikel over de Vikingen die lang geleden op Wieringen verbleven. Of toch niet? “We tasten nog volledig in het duister.”
Welke minor heb je gedaan?
“Als minor heb ik de pre-master gedaan in Groningen. Ik vond hem zelf wel pittig. We kregen twee vakken over zadenonderzoek, botanie, en daarnaast twee vakken over dierlijk botmateriaal: zoölogie. Bovendien mocht ik een kleinschalig onderzoek naar eigen keuze doen, de zogenaamde Tutorial. Het was wel anders dan de opleiding op het hbo, de master is veel kleinschaliger. Ik merkte wel dat het qua inhoud iets meer diepgang had wat betreft de specialistische onderwerpen, wat eigenlijk ook logisch is bij een universitaire opleiding.”
Wat doe je nu?
“Momenteel volg ik de master Archeologie in Groningen. Ik ben ook naar de open dagen van de masters in Leiden en Amsterdam geweest, maar vanaf het begin sprak Groningen mij gewoon heel erg aan. Naast dat de lessen als voertaal Nederlands hebben, vond ik ook de sfeer gewoon beter bij mij passen. Ik wist tijdens mijn opleiding al wel dat ik verder wilde met een master, dat heeft ook wel te maken met de doorgroeimogelijkheden binnen de archeologie. Nu is het met wet- en regelgeving eigenlijk vastgelegd dat je, als je wilt doorgroeien naar seniorarcheoloog, de hoogste functie binnen de archeologie, een master moet hebben gevolgd. Hier is veel discussie over, ook Saxion pleit ervoor dat mensen niet op basis van een papiertje wel of niet een functie moeten kunnen krijgen, maar juist op basis van ervaring en kennis.”
Hoe bevalt je master?
“De master bevalt heel goed. Ik denk dat ik er ook heel veel aan heb gehad om de opleiding bij Saxion te volgen en ook de docenten hier zeggen dat. Als we in groepen worden verdeeld, zorgen ze ervoor dat in elk groepje minimaal één oud-Saxion-student zit, omdat die studenten net andere inzichten hebben. De universitaire en hbo-studenten kunnen zo goed van elkaar leren. Bij Saxion is de opleiding gewoon heel praktijkgericht, terwijl de universitaire opleidingen juist theoretisch en specialisatiegericht zijn. Ik zou het ook zeker aanraden om nog een master te gaan doen, want het is in mijn geval maar één jaar extra. Ik raad het wel aan om dat ene jaar in jezelf te investeren en nog even door te bikkelen, iets wat naar mijn mening nooit kwaad kan.”
Merk je zelf ook verschil tussen hbo- en universitaire Archeologie-studenten?
“Op zich wel, vooral bij de Saxion-studenten merk ik dat ze het werk makkelijk oppakken. Ik heb tijdens mijn studie ook een half jaar stagegelopen bij Archeologie West-Friesland en daarna heb ik daar nog een half jaar gewerkt. Wat me toen opviel, is hoe makkelijk de Saxion-studenten de taken binnen een archeologische organisatie oppakken. Ik denk dat het de bedrijven die Archeologie-studenten van Saxion aannemen veel helpt dat de opleiding van Saxion zo praktijkgericht is. Dankzij deze ervaring pakken de studenten van Saxion het gewoon heel snel op.”
Tijdens je studie heb je ook een bijbaantje gehad, zou je dat aanraden?
“Ja. Aan het eind van het eerste jaar kregen alle Archeologie-studenten een mail van Antea Group. Zij waren op zoek naar Archeologie-studenten die bezig wilden gaan met milieukundige quickscans schrijven. Dat leek mij wel leuk om te doen, dus toen heb ik daarop gereageerd. Ik werd daar toen aangenomen en eigenlijk sloot het best goed aan op mijn studie. Qua methode kwamen ze wel overeen met wat ik leerde bij Saxion en ik denk dat ik veel heb opgepikt door daar te werken. Ik heb daar echt geleerd hoe je als archeoloog voor een bedrijf kan schrijven, dus dat was wel heel leerzaam. Sowieso staat het ook altijd goed op je cv, maar ik denk ook dat het mij veel inzicht heeft gegeven in hoe het is om binnen een bedrijf te werken in de richting van mijn studie.”