Manon aan het werk als podotherapeut
Onderwijs

Manon is kinderpodotherapeut: ‘De waardering van kinderen geeft mij energie’

Kiki Hannink.jpeg
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Podotherapie-alumnus Manon van der Laan is werkzaam bij Podotherapie Ten Brinke. Het werken met kinderen geeft Manon voldoening. Als ze hoort dat er een opleiding komt tot kinderpodotherapeut, twijfelt ze geen moment. Nu is ze werkzaam als regulier- en kinderpodotherapeut. “De beste waardering is een glimlach op het gezicht van een kind dat weer pijnloos kan bewegen.”

Hoi Manon, hoe ben je erachter gekomen dat podotherapie je interesseerde?

“Dat is een vraag die patiënten ook wel eens stellen. Ik wist zeker dat ik met mensen wilde werken. Ook wilde ik graag in de zorg werken. Podotherapie is mensenwerk, waarbij theorie en praktijk goed met elkaar corresponderen. Je hebt contact met mensen, maar je bent ook bezig in de slijpruimte.”

Wat doet een podotherapeut precies?

“Als podotherapeut richt ik mij op het behandelen of het voorkomen van klachten die voortkomen uit verkeerd staan, bewegen of het functioneren van de onderste extremiteit – de benen en lage rug. Als podotherapeut behandel ik klachten door me te focussen op de voeten. Voeten zijn de basis van het lichaam. Een verkeerde stand of afwijkend functioneren van de voeten zijn vaak oorzaken van klachten in de enkels, knieën, heupen, bekken en de rug.

Wie komen er allemaal bij jullie?

“In de praktijk behandel ik een diverse patiëntenpopulatie, waaronder kinderen en sporters, maar ook mensen met chronische aandoeningen als diabetes en reuma. Hierdoor zijn de klachten en behandeltherapieën divers. Zo behandel ik overbelastingsblessures, groeipijn bij kinderen of patiënten met nagelklachten. Ik kijk niet alleen naar de voet, maar naar de totale onderste extremiteit.”

Wat voor behandelingen bied je zoal?

“Een behandeling kan bestaan uit één of meerdere therapieën, zoals schoenadvies of schoenmodificaties, een belastbaarheidsadvies, oefentherapie om de belastbaarheid te verhogen, (medical) taping, een orthese voor de tenen, instrumentele behandelingen, manuele therapie of podotherapeutische (sport)zolen.’’

Mensen denken bij podotherapie vaak aan vieze voeten. Dan denk ik: een kapper, tandarts of verpleegkundige ziet ook wel wat minder frisse dingen. Het moet bij je passen.

Waarom ben je kinderpodotherapeut geworden?

“Ik doe dit werk ondertussen zes jaar en ik merk dat ik van kinderen het meeste energie kreeg. Bij kinderen kun je ook veel resultaat boeken. Dit komt omdat kinderen nog midden in hun groei zitten. Als een kind dankzij jou weer pijnvrij kan spelen en sporten geeft dat erg veel voldoening. Binnen de podotherapie zijn er verschillende specialisaties. Sinds twee jaar bestaat ook de post-bacheloropleiding tot kinderpodotherapeut. Toen ik hoorde dat deze opleiding kwam, was ik gelijk enthousiast. Het was wel pittig om deze opleiding naast mijn werk te volgen.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Het leukste is dat ik altijd met mensen bezig mag zijn. En dat ik mensen dan ook écht van hun pijnklachten af kan helpen, daar haal ik mijn voldoening uit. Als ze bij de eerste zoolcontrole alweer kunnen lopen zonder pijn word ik daar erg blij van. Vooral bij kinderen. De beste waardering is een glimlach op het gezicht van een kind dat weer pijnloos kan bewegen.

Wat podotherapie in mijn ogen bijzonder maakt is dat ik bij alle facetten van de behandeling betrokken ben: iemand komt bij mij met een probleemvraag, door het uitvoeren van een onderzoek stel ik een diagnose op, waarna ik samen met de patiënt een behandelplan opstel. Vervolgens vervaardig ik de therapie daarna ook zelf in de werkplaats. Zo maak ik gebruik van onze slijpruimte op onze hoofdlocatie, waar een slijpmachine staat en ik onder meer podotherapeutische zolen, schoenaanpassingen of hakverhogingen vervaardig.”

Wat voor klachten kom je allemaal tegen bij kinderen?

“Er komen allerlei verschillende klachten voorbij. Kinderen met een afwijkende voetstand of looppatroon, of kinderen met snel afslijtend schoeisel. Daarnaast komt het vaak voor dat kinderen blessures oplopen tijdens het sporten en hierdoor onder andere hielpijn krijgen of snel door de enkels gaan. Bij kinderen vind ik het belangrijk om de voet zo actief mogelijk te houden, door eerder een correctiezool te maken in plaats van een steunzool. Vaak werk ik samen met de kinderfysiotherapeut of kinderoefentherapeut om spierkracht te trainen, zodat de voet actief blijft en de belastbaarheid wordt verhoogd.’’

Merk je vaak dat mensen vooroordelen hebben over je werk?

“Mensen denken bij podotherapie vaak aan vieze voeten. Dan denk ik: een kapper, tandarts of verpleegkundige ziet ook wel wat minder frisse dingen. Het moet bij je passen. Over het algemeen wennen veel dingen. Echt niet alles, maar vaak valt het reuze mee. Als iemand heel onverzorgd is, doe ik handschoenen aan en geef ik tips.”

Wat zijn jouw carrièretips voor Podotherapie-studenten?

“Binnen de podotherapie zit er een onderscheid tussen grootschalige en kleinschalige praktijken. Persoonlijk spreekt een kleinschalige praktijk mij meer aan. Als tip zou ik daarom geven om bij verschillende praktijken stage te lopen. Zo kom je erachter wat het beste bij jou past. Er is een groot te kort aan podotherapeuten, dus je hebt sowieso baangarantie.”

Ook podotherapeut worden?

Lees hier meer over Podotherapie!
Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

Pim Olde Hampsink Business

Pim werkt op de communicatieafdeling van FC Twente: ‘Je kunt de wedstrijden zien als onze deadlines’

04 juli 2024
Onderzoek

Project MensWens: menselijkheid in technologische tijden

25 juni 2024
Leonie Boschker.jpg Business

Leonie is designer bij de webshop Poespas: ‘Ik heb letterlijk een dm gestuurd’