Reza van der Linden zette haar talent in voor Music Moves
Music Moves biedt door heel Nederland een gratis, vierdelig trainingsprogramma met verschillende thema’s. Daarbij draait het om de kracht van muziek om mensen te verbinden. Music Moves wordt deze maand in Deventer georganiseerd. Met een trainingsprogramma leren de deelnemers hoe ze een evenement moeten organiseren voor kwetsbare doelgroepen. Social Work-student Reza van der Linden deed vorig jaar mee en deelt haar ervaringen. “De deelnemers van Music Moves zijn divers in leeftijd en achtergrond, maar delen wel één gemeenschappelijke passie: muziek,” vertelt Reza.
Music Moves organiseert creatieve workshops voor dak- en thuislozen, buurtborrels in de strijd tegen eenzaamheid, maar ook feesten in het AZC en dansworkshops over scholen. De deelnemers van Music Moves, ook wel movers genoemd, werken samen met verschillende organisatie in Deventer om deze evenementen te realiseren. Het evenement wordt gerealiseerd in samenwerking met vrijwilligers en studenten van Saxion.
Vorig jaar nam Reza als student Social Work, deel aan het programma van Music Moves. Ze organiseerde een evenement. Haar kennismaking met Music Moves kwam tot stand via het Honours Programma. Music Moves is een evenement met inspirerende sprekers en workshops. Als vrijwilliger zette Reza vorig jaar samen met haar groepsgenoten een leuk programma op. Ook dit jaar is er een soortgelijk programma waarin vrijwilligers en studenten het evenement organiseren. Reza legt uit hoe Music Moves in elkaar zit:
Training 1: Meet & Greet
Op de eerste trainingsdag maakte Reza kennis met tien maatschappelijke organisatie en coaches. Vanuit de organisaties werd op deze avond verteld voor wie het evenement bedoeld was. Ook werden handvatten gedeeld hoe je een doelgroep per organisatie kunt motiveren om deel te nemen. Reza werd op deze avond ingedeeld om te werken voor jongerencentrum The Mall. Samen met haar groepje ging ze direct aan de slag met een brainstormsessie.
Training 2: Event-organisatie
Tijdens de tweede trainingsdag leerden Reza en haar groepje om een organisatieplan op te zetten. Samen met hun coach stelden ze de ideeën van de brainstormsessie vast. “Het was leuk om te leren hoe je een evenement tot in de details kan opzetten,” vertelt ze. “We kregen waardevolle informatie over onze groepsrollen en hoe iedereen z’n eigen talent kon inzetten. Ook leerden we hoe we sponsors moesten aantrekken en hoe een subsidieaanvraag verloopt. Daarnaast kregen we les over het opstellen van een budgetplan.” Naast het maatschappelijke aspect, leerden Reza en haar groepsgenoten veel over de financiële kant van het organiseren van een evenement.
Training 3: Maatschappij wat doe jij?
Reza en haar groepje genoten van de vrijheid om hun creativiteit de vrije loop te laten. Op dag drie pitchten ze hun plan van aanpak. Het uiteindelijke concept omvatte verschillende workshops voor kinderen. Reza gaf een zangworkshop, terwijl andere groepsleden workshops gaven over rappen en theater. Dit gaf hen de mogelijkheid om elk een persoonlijke touch aan het evenement toe te voegen en hun talenten op de juiste manier in te zetten.
Music Moves is een project dat mensen aanspreekt die normaal gesproken niet snel deelnemen aan dergelijke activiteiten, zoals ouderen in bejaardenhuizen. Het was geweldig om te zien hoe ook ouderen actief deelnamen aan de activiteiten van Music Moves.
Training 4: Communicatie & Sociaal ondernemerschap
Voor het evenement moesten Reza en haar groepsgenoten ook leren om vrijwilligers aan te trekken. Tijdens een masterclass leerden ze de ins en outs van het inzetten van vrijwilligers. “Ik vond het geweldig om met mensen samen te werken die zo divers waren en ieder een ander achtergrond hadden,” vertelt Reza. Daarnaast kreeg ze een interessant inzicht: “Wij hbo-studenten zijn heel erg gewend om samen te werken met mensen van een vergelijkbaar niveau, waardoor we andere perspectieven vaak missen. Tijdens Music Moves ontmoette ik zoveel verschillende mensen die ieder hun eigen rugzakje hadden. Dat vond ik zo speciaal. Het zal mij altijd bijblijven.”
Van idee naar uitvoering
Gevraagd naar bijzondere herinneringen aan die dagen, deelt Reza: "Uiteindelijk verliep ons oorspronkelijke plan niet helemaal zoals gepland, vanwege het lage aantal kinderen dat kwam opdagen. Daarom besloten we als groepje het podium op te gaan en de Macarena te dansen, in de hoop dat de jongeren zouden meedoen. We dachten: als wij uit onze comfortzone stappen, gaan de jongeren dat ook doen. Uiteindelijk deed een grote groep mensen tussen de 20 en 40 jaar oud mee. Dat was echt een hele leuke ervaring."
Join the movement!
Deze maand vinden de trainingsdagen plaats waarin de vrijwilligers, studenten en organisaties het evenement opzetten. Music Moves is nog op zoek naar movers voor de eindshows. Wil jij als vrijwilliger of student helpen bij de uitvoering van de events? Mail dan naar Marije Draaijer-Van der Kooi via m.c.draaijer@saxion.nl