Maerhaba Yishake (fotografie Thomas Busschers)
Corporate

‘Ik zoek constant naar mijn volgende stap, maar die is wèl binnen Saxion’

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

“Wat leuk dat Enschede een hogeschool heeft. Hoe zou het zijn om daar te werken?” Dat dacht Maerhaba Yishake toen ze langs het Saxion-gebouw fietste. Ze pakte de telefoon en belde naar het International Office van Saxion. Inmiddels zijn we tien jaar verder en vertelt Maerhaba hoe ze nog steeds haar nieuwsgierigheid en bevlogenheid kwijt kan in haar werk.

Haar kennismaking met Saxion begon met een stage, op haar eigen verzoek, vertelt Maerhaba Yishake. “Voor mijn werk in China, als docent op een universiteit, was het destijds nodig een masteropleiding te voltooien. Ik keek naar internationale mogelijkheden en zag dat het in Zweden mogelijk was dat traject in twee jaar te doorlopen. In de laatste fase van mijn master verhuisde ik voor een stage naar Nederland. Daar ging ik ook hard  aan de slag om Nederlands te leren, de cultuur te leren kennen én werkervaring op te doen. Terwijl ik mijn masterscriptie schreef, belde ik Saxion. Ik was van harte welkom om bij het International Office stage te komen lopen.” Maerhaba kon al snel aan de slag bij het Housing Office, het Cultural Office en in de vervanging van een zwangerschapsverlof. Daarna verliet ze de hogeschool, om haar eigen taalbedrijf op te zetten.

Mooie kans

“Toch kwam ik al snel weer met Saxion in contact, doordat ik medewerkers les kon geven in de Chinese taal en cultuur. Op een gegeven moment gaf ik les aan de docenten van de opleiding Bedrijfskunde MER. Eén van hen zei: ‘Wij zoeken nog een docent Engels en jouw Engels is zó goed. Wil je bij ons werken?’ Dat was een mooie kans. Omdat ik ook een bachelor in Engels heb, paste die functie me goed. Zo ging ik aan de slag bij de opleiding. Langzaam groeide mijn takenpakket. Voor ik het wist, draaide ik volop mee.”

Afwisseling

In de afgelopen tien jaar kwamen er steeds nieuwe kansen, vertelt Maerhaba. Zo werkte ze niet alleen voor de opleiding Bedrijfskunde MER, maar ook voor de Saxion Parttime School en gaf ze les bij de academie Business Building and Technology. “Ik heb veel verschillende modules gegeven, van cultuur tot technologie en Engels, voor jonge voltijdstudenten, maar ook voor mensen die een deeltijdopleiding volgden. Inmiddels werk ik voor de School of Commerce and Entrepeneurship en ben ik twee dagen per week verbonden aan het lectoraat Business Modellen. De afwisseling blijft. Het zijn tien erg interessante jaren geweest.”

Maerhaba Yishake (fotografie Thomas Busschers)

Maerhaba Yishake: "Inmiddels werk ik voor de School of Commerce and Entrepeneurship en ben ik twee dagen per week verbonden aan het lectoraat Business Modellen. De afwisseling blijft. Het zijn tien erg interessante jaren geweest.”

Van lineair naar circulair

Omdat haar kinderen inmiddels wat ouder zijn, voelt ze meer ruimte zich weer te ontwikkelen in haar werk, zegt Maerhaba. Ze focust zich sterker op zichzelf, heeft meer tijd om te lezen en kennis op te bouwen. “Dat past mooi bij mijn functie als onderzoeker bij het lectoraat Business Models. Er zijn daar veel ontwikkelingen die relevant zijn voor de ondernemers waarmee we vanuit Saxion samenwerken. Als je kijkt naar onze huidige economie, dan is die nog steeds erg lineair, terwijl we de omslag moeten maken naar een circulair systeem Maar het is niet eenvoudig om een systeem te veranderen. Ik doe onder andere onderzoek naar de rol die ondernemers hier in kunnen spelen.”

Emancipatie

En er mag méér veranderen, vindt Maerhaba. Zo valt het haar op dat nog steeds veel vrouwen binnen de opleiding Ondernemerschap en Retailmanagement kiezen voor de servicegerichte sectoren, terwijl mannen meer gefocust zijn op technologie en innovatie. “Best traditioneel,” vindt ze. “Ik vraag me vaak af waarom dat zo is. Nederland is toch één van de top-landen qua emancipatie en diversiteit?

De kracht van vrouwen

En zo richt Maerhaba zich met haar onderzoek onder andere op de rol die vrouwelijke ondernemers kunnen spelen op het gebied van circulariteit en duurzaamheid. “Het interesseert mij ook hoe zij hun kennis terugkoppelen aan het onderwijs. Vrouwen hoeven niet te veranderen. Zij mogen hun eigen ambitie hebben, maar de context is vaak nog zo traditioneel….en door mannen bepaald. Uit onderzoek blijkt juist dat vrouwen door hun creativiteit en focus de sleutel in handen kunnen hebben om het systeem te veranderen, om van een lineaire naar een circulaire economie te komen. Ze zien in hun directe kring waar ze invloed op kunnen uitoefenen. Die mentaliteit missen we nog enorm in sectoren waar verandering nodig is.” Naast haar onderzoek naar de rol van vrouwelijke ondernemers, is Maerhaba betrokken bij onderzoek naar nieuwe businessmodellen, regelmatig ook op Europees niveau. Alles onder de paraplu van duurzaamheid en circulariteit. “Mijn persoonlijke interesse ligt bij de ondernemersrol en de leidersrol in de transitie. En toch ook zéker bij de rol die vrouwen daarin kunnen spelen.”

Vrouwen hoeven niet te veranderen. Zij mogen hun eigen ambitie hebben, maar de context is vaak nog zo traditioneel….en door mannen bepaald. Uit onderzoek blijkt juist dat vrouwen door hun creativiteit en focus de sleutel in handen kunnen hebben om het systeem te veranderen, om van een lineaire naar een circulaire economie te komen.

Maerhaba Yishake (fotografie Thomas Busschers)
Maerhaba Yishake over haar werk als onderzoeker bij Saxion

Energie

Wat maakt haar functie zo aantrekkelijk? “Ik word heel blij van het begeleiden van studenten. Bijvoorbeeld als ik gesprekken met ze voer over hun Smart Solutions-projecten. Daarvoor werken ze een half jaar, met een interdisciplinaire groep aan één grote opdracht. Ik kies er vaak voor om groepen te begeleiden die projecten op het gebied van duurzaamheid en circulariteit doen. Eén van mijn groepen is bezig een solar-lamp te ontwikkelen, die van mycelium gemaakt is: het wortelstelsel van paddenstoelen. Het is interessant om te zien hoe we producten steeds duurzamer kunnen maken. De gesprekken met studenten, rond dit soort projecten, geven energie en verrijken m’n wereld. Ik ben nog steeds hoopvol dat we de transitie naar een duurzamere manier van leven kunnen maken, maar tegelijkertijd vind ik alles veel te traag gaan. Misschien komt de versnelling nog, maar ik zie ook nog zoveel uitdagingen.”

Eten verbindt

Vanuit haar lectoraat en de opleiding is er veel contact met internationale hogescholen, bijvoorbeeld in Denemarken, vertelt Maerhaba. Het spreekt haar aan, ze houdt van een multiculturele werkomgeving: “Ik vind het leuk, omdat je elkaar goed begrijpt, als je in een ander land woont en werkt. Bijvoorbeeld hoe het is om je familie te missen en niet regelmatig terug te kunnen naar je thuisland. Zelf mis ik bijvoorbeeld de gerechten uit China. Dat soort dingen begrijpen internationale collega’s niet alleen, ze voelen het ook. Ook hoe het was om in Nederland te komen, de taal nog niet te spreken, die hele ontdekkingstocht aan te gaan, over hoe de cultuur in elkaar zit. Daar kun je het met elkaar over hebben.” Bij de Saxion School of Finance and International Business doet Maerhaba daarom graag mee aan de internationale lunches die regelmatig georganiseerd worden. “Iedereen neemt een bepaald gerecht mee, vanuit de eigen cultuur. Als je samen gaat proeven, raak je automatisch met elkaar in gesprek. Over je herinneringen aan de mensen en de plekken die je dierbaar zijn. Eten verbindt.”

Informele werkcultuur

Beveelt ze werken bij Saxion aan? “Zeker. Ik vind Saxion een fijne werkgever. Je hebt veel mogelijkheden om te groeien en er zijn ook zoveel academies waar je aan de slag kunt. Ik heb aardige collega’s, werk met fijne studenten. De sfeer is goed. De koffie ook.” Ook noemt Maerhaba de flexibiliteit om haar werk in te delen als pluspunt: “Ik kan thuis werken, maar bij Saxion zit ik ook in een mooie en inspirerend omgeving. Wat me bovendien aanspreekt, is de werkcultuur. Ook met je teamleider of manager kun je goed informeel contact hebben.” Zit Maerhaba na tien jaar Saxion nog op haar plek? “Ja. Maar ik ben óók constant aan het zoeken hoor. Naar wat m’n volgende stap zou kunnen zijn. Wel binnen de organisatie. Het is voor mij nog niet klaar bij Saxion.”   

Fotografie: Thomas Busschers

Wil jij verschil maken voor de wereld van morgen?

Kom werken bij Saxion!
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Marieke van het Bolscher (Fotografie: Thomas Busschers) Corporate

‘Je hoeft echt geen tien jaar hetzelfde te doen bij Saxion. Dat heb ik al lang gezien’

27 mei 2024
Philip Agteres (fotografie Thomas Busschers) Corporate

Philip vond verdieping en voldoening in zijn nieuwe baan bij Saxion

22 april 2024
Tom Puper (fotografie: Thomas Busschers) Corporate

Tom gooide het roer om en werd docent: ‘Bij Saxion is mijn enthousiasme alleen maar gegroeid’