EUVECA 2.jpeg
Organisatie

EUVECA: Innovatieve scholing voor ondersteuning en zorg van de toekomst

Leestijd Minuten

Het EUVECA-project, wat staat voor European Platform for Vocational Excellence in Healthcare, richt zich op het toekomstbestendig maken van de zorg- en welzijnssector door het scholen van professionals in essentiële 21e-eeuwse vaardigheden. In zeven Europese regio’s worden hubs opgericht die hieraan werken. Marloes Bults, Marloes Postel, en Marjolein den Ouden van het lectoraat Technology, Health & Care bij Saxion vertellen meer over dit innovatieve project.

Waarom is het EUVECA-project opgezet?

De zorg- en welzijnssector kent vele uitdagingen die vragen om structurele oplossingen. Het EUVECA-project is gestart om huidige en toekomstige professionals voor te bereiden op de vaardigheden die nodig zijn in de toekomst. Denk aan digitale en communicatieve vaardigheden, inter- en multidisciplinair samenwerken, en innoveren. Door scholing willen we de sector toekomstbestendig houden.

We richten ons in het Erasmus+-project op een aantal actuele en urgente trends. Bijvoorbeeld vergrijzing van de bevolking, gepersonaliseerde zorg, digitalisering en het verduurzamen van de zorg. De maatschappelijke uitdagingen en trends waarmee we worden geconfronteerd, zijn gedeeltelijk hetzelfde in Europa. Door kennis en ervaring te delen binnen het EUVECA-platform kunnen we veel van elkaar leren en gezamenlijk de uitdagingen aanpakken.

EUVECA 1 .jpeg

Met wie werken jullie samen?

Binnen het EUVECA-project werken we samen met regiopartijen uit Denemarken, Italië, Slovenië, Spanje, Noorwegen, Nederland en Duitsland. In deze Europese regio’s worden zogenaamde hubs opgericht bestaande uit praktijkorganisaties en opleidingsinstituten. Hierin werken we samen aan de ontwikkeling van een platform met leer- en trainingsactiviteiten voor toekomstbestendige zorg- en welzijnsprofessionals. Saxion werkt samen met de Universiteit Twente, ZGT en Oost NL aan de Twente Hub.

In juni 2024 waren alle Europese partners aanwezig bij de partnermeeting in Enschede. Vanuit het lectoraat Technology, Health & Care hebben we hier een pre-conferentie bijeenkomst georganiseerd. Deze bijeenkomst was gericht op onderzoeks- en onderwijsactiviteiten rondom de acceptatie en implementatie van technologie in de praktijk en het opleiden van toekomstbestendige professionals. Ook hebben we een bezoek gebracht aan het Saxion XR-lab voor gezondheid en welzijn. Verder was de pre-launch van het EUVECA-platform - een mooie mijlpaal. In september 2024 wordt het platform echt gelanceerd en worden leer- en trainingsactiviteiten door studenten en professionals getest.

EUVECA 2.jpeg

Partnermeeting in Enschede, juni 2024

Wat is de grote meerwaarde van EUVECA voor Saxion?

Wij zijn als Saxion coördinator voor het werkpakket “Testen en Implementeren”. Bij ons ligt de focus op Living Technology. Hierbij draait het om de vraag wat technologische innovaties betekenen en hoe ze kunnen bijdragen aan de mens, de samenleving en onze aarde. In onze zorg- en welzijnsopleidingen besteden we daarom steeds meer aandacht aan technologiecompetenties van studenten. Met het EUVECA-project kunnen we onderwijsontwikkeling rondom Living Technology en de technologiecompetenties verder stimuleren.

Een andere meerwaarde is dat we het V-model voor technologiecompetenties, dat wij samen met partners uit onderwijs, werkveld en wetenschap hebben doorontwikkeld, verder kunnen brengen. Dit model beschrijft de technologiekwalificaties van mbo- en hbo-professionals in zorg en welzijn, en ondersteunt bij het willen én kunnen samenwerken met technologie alsook onderdeel laten uitmaken van het dagelijks werk. Op basis van de competenties uit het V-model worden op Europees niveau leer- en trainingsactiviteiten ontwikkeld.

Hoe worden de leer- en trainingsactiviteiten ontwikkeld?

We werken vanuit een netwerk van relevante partijen, zoals onderwijs- en kennisinstellingen, zorg- en welzijnsorganisaties, en bedrijven. De focus ligt op het ontwikkelen van leer- en trainingsactiviteiten voor competenties zoals kritisch denken, communicatie, samenwerken, creativiteit, innovatie, leiderschap, en digitale vaardigheden. We hebben recent behoefteonderzoek uitgevoerd onder studenten en professionals en focusgroepen gehouden met stakeholders. Dit helpt ons inzicht te krijgen in de kansen en mogelijkheden voor regionale hubs die training en scholing aanbieden.

Ook hebben studenten van het Smart Solutions Semester actief meegewerkt in het EUVECA-project. Ze hebben een deelopdracht uitgevoerd gericht op de implementatie van de megatrends in het curriculum van de bacheloropleidingen Verpleegkunde en Social Work en de masteropleidingen Health Care & Social Work en Advanced Nurse Practitioner. Daarnaast heeft een student van de Universiteit Twente een deelopdracht uitgevoerd gericht op leerstrategieën onder verpleegkundigen in het ziekenhuis. Tijdens de partnermeeting in juni 2024 hebben ze hun resultaten gepresenteerd.

EUVECA 3.jpg

Studenten Smart Solutions Semester en de Universiteit Twente presenteren hun resultaten

Wat hopen jullie dat het EUVECA-project gaat opleveren?

We zijn zeer tevreden met de tot nu toe behaalde resultaten. Naast onderwijsontwikkelingen biedt de samenwerking binnen een Europees project ook nieuwe inzichten en contacten. Dit heeft geleid tot nieuwe ideeën voor gezamenlijke vervolgprojecten op gebied van onderwijsinnovatie en toegepast onderzoek. 

Wij kijken uit naar de volgende stappen in het project en het versterken van de Twente Hub samen met onze partners. Ons streven is om met het EUVECA-project te werken aan innovatieve scholing en zo bij te dragen aan de ondersteuning en zorg van de toekomst.

EUVECA 4.jpg

Project Code: 

101056415

Action Type: 

ERASMUS-EDU-2021-PEX-COVE

 

Agency: NL01 - Nationaal Agentschap Erasmus+ Onderwijs Training 
Erasmusnieuw.jpg

Gerelateerde artikelen

Foto VR bril.jpeg Organisatie

Mastersamenwerking tussen drie vooraanstaande Europese hogescholen

19 juni 2024
Organisatie

Sterke banden met Kenia voor toerisme: ‘een verrijking voor het onderwijs’

08 februari 2024
Organisatie

Samenwerking met Albanië over kwetsbare wijken