Groepsfoto in Albanië
Organisatie

‘Dit soort ervaringen vind je niet binnen de EU’

Leestijd Minuten

“Saxion wil studenten voorbereiden op een internationaal verbonden wereld en bijdragen aan het oplossen van actuele vraagstukken. Het ontwikkelen van interculturele vaardigheden en openstaan voor andere ideeën staan daarbij centraal”, aldus Anne Wichers, programmamanager Erasmus+ bij Saxion. De onderwijsinstelling werkte al decennia met partners binnen én buiten de EU, voordat ze met Erasmus+ startten. En waar de reis voor Saxion bij Erasmus+ begon met individuele mobiliteit, is de hogeschool inmiddels al vele omvangrijke en strategische samenwerkingen gestart dankzij het Europese subsidieprogramma.

Buiten de EU versus binnen de EU

Ondanks dat Erasmus+ een Europees subsidieprogramma is, biedt het ook subsidie voor mobiliteit en samenwerkingen buiten de EU en zelfs buiten Europa. Saxion maakt daar graag gebruik van en heeft samenwerkingen met instellingen in Azië, Sub-Sahara Afrika, het zuidelijke Middellandse Zeegebied, het Caribisch gebied, Latijns-Amerika en Canada. Maar ook iets dichter bij huis, in de Westelijke Balkan, onder andere in Albanië. “Deze samenwerking is bijzonder”, aldus Gerry Stegeman, beleidscoördinator internationalisering en onderzoeker. “Albanië is één van de weinige landen binnen de actielijn KA171 waar zowel ingaande als uitgaande studentenmobiliteit mogelijk is. Bovendien is duurzaam reizen een optie en is het land politiek heel interessant.”

KA171

KA171 biedt subsidiemogelijkheden voor inkomende én uitgaande mobiliteit van hogeronderwijsstudenten en stafleden met derde landen die niet aangesloten zijn bij het programma Erasmus+. Hiervoor is een inhoudelijke aanvraag nodig, waarin de relevantie, kwaliteit en impact van het project worden beschreven en beoordeeld.

Het is voor ons lectoraat én de studenten ontzettend relevant om een land als Albanië te ervaren, dat wil toetreden tot de EU. Om die toetreding voor elkaar te krijgen moet er veel worden georganiseerd rondom beleid en regelgeving.

Joyce te Bos, projectmanager en onderzoeker

Albanië: een bijzondere ervaring voor studenten

Samen met Joyce te Bos, projectmanager en onderzoeker, werkt Gerry voor het lectoraat ‘Weerbare Democratie’. Joyce: “Het is voor ons lectoraat én de studenten ontzettend relevant om een land als Albanië te ervaren, dat wil toetreden tot de EU. Om die toetreding voor elkaar te krijgen moet er veel worden georganiseerd rondom beleid en regelgeving. Hoe dit proces een land en haar bevolking beïnvloedt, gaat voor studenten tijdens de mobiliteit leven. In landen die al zijn toegetreden tot de EU vind je deze ervaringen niet.”

Groepsfoto in Albanië

Saxion-studenten in Albanië

KA171-mobiliteit: een springplank én ondersteuner

KA171-mobiliteit is in sommige gevallen een initiator van andere vormen van samenwerking. In de Westelijke Balkan leidde de KA171-samenwerking van Saxion bijvoorbeeld tot een groter Capacity Building-project. Maar andersom kan natuurlijk ook. Anne: “Dat zien we nu in de Sub-Sahararegio. Daar zijn we partner in een Capacity Building-project waarbij enkele universiteiten de switch maken naar meer praktisch onderwijs zoals op Nederlandse hogescholen. Hier hebben we KA171-mobiliteiten aangevraagd als ondersteuning van het Capacity Building-project dat al loopt.”

Capacity Building

Capacity Building in Higher Education draait om samenwerking ter verbetering en modernisering van het hoger onderwijs in derde landen die niet aangesloten zijn bij het programma Erasmus+.

Als je al samenwerkingen buiten Europa hebt, werkt het versterkend om KA171 ernaast te doen, als een stimulans om andere projecten te versnellen en samenwerking te verdiepen.

Anne Wichers, programmamanager Erasmus+ bij Saxion
KA171 Albanië.png

De impact van Erasmus+

Bij KA171 verdelen de Nationaal Agentschappen de gelden die binnen de twaalf regio's beschikbaar zijn over de aanvragen die voldoen aan alle kwaliteitscriteria. In sommige regio’s zijn de budgetten relatief laag. “Zelfs op kleine schaal heeft Erasmus+ enorme impact”, aldus Anne. “Al een paar mobiliteiten zijn waardevol voor het opstarten van een project. KA171-projecten vullen bestaande landen- en partnerstrategieën aan. Hoewel projectambities niet afhangen van funding, is deze wel essentieel voor de voortgang.”

Benieuwd naar andere Erasmus+ verhalen? Lees het magazine.

Gerelateerde artikelen

Studenten tijdens de archeologische opgraving in Duitsland Organisatie

Internationale ervaring voor archeologiestudenten: pilot met korte veldwerkprojecten in het buitenland

09 januari 2025
EUVECA 2.jpeg Organisatie

EUVECA: Innovatieve scholing voor ondersteuning en zorg van de toekomst

19 juli 2024
Foto VR bril.jpeg Organisatie

Mastersamenwerking tussen drie vooraanstaande Europese hogescholen