Header Nieuwsbericht Euregio.jpg
Organisatie

Op bezoek bij Duitse KITA medewerkers

Leestijd Minuten

Studenten van de AD deeltijdopleiding “Pedagogisch Educatief Professional” zijn op bezoek geweest bij medewerkers van verschillende kinderopvangorganisaties uit Ahaus, Duitsland. Speciaal voor hen was er een netwerkmiddag georganiseerd rondom het thema taalontwikkeling.

Om een indruk te krijgen van de praktijk namen de studenten eerst een kijkje op twee verschillende scholen. Ze kwamen meer te weten over het onderwijs voor oudere kinderen op de Montessorischool in Ahaus. Ook bezochten ze een kinderdagverblijf (KITA) om te zien hoe jonge kinderen in Duitsland opgevangen worden en onderwijs krijgen.

Duitse KITA.jpg

Op bezoek bij een Duits kinderdagverblijf

In de middag was er een programma met Duitse collega’s van kinderdagverblijven. De wethouder van de Stadt Ahaus opende het programma. Hij benadrukte het belang om te kunnen uitwisselen over de grens zodat we kunnen leren van elkaar. De samenwerking van de Saxion Academie Pedagogiek en Onderwijs met de BBS Ahaus en KITA medewerkers is daar een mooi voorbeeld van.

Na de inleiding startte het inhoudelijke deel van de dag, met een presentatie over verschillen in opvoedingsstijlen in Nederland en Duitsland. Een taalspecialist heeft een lezing verzorgd over taalontwikkeling en maatregelen ter ondersteuning daarvan op Duitse kinderdagverblijven. Ook was er een workshop over cultuurverschillen tussen beide landen.

De dag werd afgesloten met een paneldiscussie, waarbij persoonlijke ervaringen werden uitgewisseld met leven en werken over de grens in Nederland en Duitsland, in scholen en in de kinderopvang. Al met al een succesvolle en interessante dag over de grens voor studenten van de AD deeltijdopleiding “Pedagogisch Educatief Professional”.

Netwerkmiddag.jpg

Netwerkmiddag op het kasteel in Ahaus

Het bezoek is financieel ondersteund door het Kleinprojectenfonds van de Euregio.

Logo: Interreg Deutchland-Nederland

Gerelateerde artikelen

Nederlandse en Duitse vlag Organisatie

Euregionale projectdag met vier schoolklassen bij Saxion

15 oktober 2024
Organisatie

Duitse leerlingen van Alexander-Hegius-Gymnasium uit Ahaus doen mee aan International Project Week

19 februari 2024
Beebots Organisatie

Uitwisseling lerarenopleiding - Studenten uit Münster op bezoek bij de Academie Pedagogiek en Onderwijs (APO)