Jet Munster aan het presenteren
Organisatie

Interview met Jet Munster: een Stedenbouwkundig Ontwerper in de maak

Leestijd Minuten

Jet Munster, 23 jaar, studeert in deeltijd aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam en werkt daarnaast vier dagen per week als stedenbouwkundig ontwerper bij ontwerp-en procesmanagementbureau UM. Ze heeft haar bacheloropleiding Stedenbouwkundig Ontwerpen (SO) aan Saxion afgerond in 2022. In dit interview deelt Jet haar ervaringen met de opleiding, haar werk en haar visie op stedenbouw.

jet Munster

Jet Munster

Hoe ben je bij Stedenbouwkundig Ontwerpen terechtgekomen?

"Toen ik ging kijken naar welke studie ik wilde doen, ben ik erg op mijn gevoel afgegaan. Ik vond steden en het systeem van een stad altijd fascinerend. Kaarten van steden analyseren en ontwerpen voor die ruimte, leek me heel interessant. Eerst koos ik voor planologie, omdat ik nog niet precies wist welke richting ik op wilde. Maar het ontwerpen en het visueel maken van hoe je de openbare ruimte wilt verbeteren, trok me uiteindelijk veel meer. Na een open dag en een meeloopdag werd me duidelijk dat stedenbouwkundig ontwerpen echt mijn ding was."

Wat sprak je aan in de opleiding Stedenbouwkundig Ontwerpen aan Saxion?

"Ik vond het eerste jaar van de opleiding heel fijn. Het is een breed oriënterend jaar waarin je verschillende vakken krijgt, zoals planologie en rechten, waardoor je een goed overzicht krijgt van het vakgebied. Vooral het feit dat je in het begin niet vastzit aan één richting was voor mij een pluspunt. Zo kon ik eerst goed ontdekken wat me het meest interesseerde. Ook de breedte van de vakken, zoals geschiedenis en aardrijkskunde, sloten goed aan op mijn interesses."

In mijn tweede jaar ben ik naar India gegaan om met lokale architectuurstudenten samen te werken aan een project over een overstromingsgevoelige en kwetsbare wijk in Trivandrum.

Welke onderdelen van de opleiding Stedenbouwkundig Ontwerpen vond je het leukst?

"De praktijkgerichte opdrachten van het Stadslab vond ik geweldig. Hier werkten we vaak met echte opdrachtgevers, waardoor je direct een beeld kreeg van hoe het is om als stedenbouwkundig ontwerper te werken. De scheiding tussen theorie en praktijk werd hierdoor doorbroken, en dat vond ik ontzettend waardevol. We kregen ook vakken in een internationale context, wat in het begin spannend was, maar uiteindelijk super leerzaam. Zo ben ik in mijn tweede jaar voor een opdracht naar India gegaan om met lokale architectuurstudenten samen te werken aan een project over een overstromingsgevoelige en kwetsbare wijk in Trivandrum. Dat was een fantastische ervaring."

Communiceren en presenteren zijn echt cruciaal in dit vak.

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens je studie?

"Communiceren en presenteren zijn echt cruciaal in dit vak. Bij Stadslab leer je niet alleen een ontwerp maken, maar ook hoe je je visie overtuigend kunt overbrengen en verantwoorden aan opdrachtgevers en collega’s. Dat is iets wat ik nu dagelijks toepas in mijn werk. Ook de brede context van vakken zoals procesmanagement, waar ik aanvankelijk het nut niet van inzag, komt nu van pas. Je moet weten hoe de politiek en het rechtssysteem werken om stedelijke ontwerpen effectief te kunnen realiseren."

Hoe ben je bij je huidige werk gekomen?

"Mijn afstudeerstage deed ik bij het bureau Future Urbanism. Via een bericht van het bureau op LinkedIn ben ik in contact gekomen met mijn huidige werkgever, UUM. Werken bij een bureau vind ik waardevol omdat je op projectbasis werkt voor verschillende steden en dorpen. Dit zorgt ervoor dat mijn werk heel divers en creatief blijft. Daarnaast ben ik vaak op locatie, zoals in gemeentehuizen, voor overleggen, wat het werk nog afwisselender maakt."

De impact die je als ontwerper kunt hebben op de leefomgeving van mensen is enorm.

Wat vind je het leukste aan je werk als stedenbouwkundig ontwerper?

"Het ontwerpen vanuit het perspectief van de gebruiker vind ik het allerleukst. De impact die je als ontwerper kunt hebben op de leefomgeving van mensen is enorm. Je stoot vaak tegen beleidsbeperkingen aan, maar juist dan vind ik het interessant om in gesprek te gaan en voorstellen te doen om dingen te verbeteren. Het interessante is dat wat je op voorhand bedenkt, nooit exact zo wordt uitgevoerd. De verschillende stappen in een project, en het heen en weer gaan tussen disciplines, maakt het heel leerzaam."

Wat was tot nu toe het meest bijzondere project dat je hebt gedaan?

"We werken momenteel aan een project over hittestress en hoe dit ongelijk verdeeld is over verschillende bewonersgroepen. We onderzoeken ruimtelijke interventies om mensen te helpen zich beter te weren tegen hittegolven. Stedenbouw combineren met een relevant maatschappelijk thema, in dit geval rechtvaardigheid, is iets wat mij persoonlijk aangaat. Het is van veel toegevoerde waarde voor mij om hier in mijn werk mee bezig te kunnen zijn."

Als je richting afstuderen gaat en niet precies weet wat je wil, vraag dan je docenten om advies.

Heb je tips voor toekomstige studenten die Stedenbouwkundig Ontwerpen willen studeren?

"Als je richting afstuderen gaat en niet precies weet wat je wil, vraag dan je docenten om advies. Zij hebben veel connecties in het werkveld en kunnen je helpen met waardevolle inzichten. Ook is het belangrijk om actief op zoek te gaan naar ervaringen in de praktijk, zoals stages of bijbanen. Stedenbouw is zo breed en divers, je kunt echt alle kanten op, dus het is goed om alvast te bedenken in welke richting je je wilt specialiseren."

Met haar passie voor het verbeteren van de leefomgeving en haar focus op de sociale kant van stedenbouw, is Jet Munster goed op weg om een succesvolle Stedenbouwkundige te worden. Haar ervaringen tijdens haar studie Stedenbouwkundig Ontwerpen aan Saxion hebben haar klaargestoomd voor een veelzijdige en uitdagende carrière in het vakgebied.

Gerelateerde artikelen

Event

Talentenoogst

13 juni 2024 Deventer Saxion Deventer
Studentenleven

Saxion-studenten op Bevrijdingsfestival Overijssel in gesprek met Rutte over de kracht van de grensregio

08 mei 2023
klimaatplein 1.jpg Organisatie

Hogeschool Saxion werkt samen met studenten aan een natuur inclusieve campus