Interview met Klimaat en Management alumnus Marieke Buevink: projectmedewerker bij de gemeente
Wie ben je en wat doe je?
Marieke Buevink (22) uit Varsseveld werkt sinds september vorig jaar als projectmedewerker bij de gemeente Oost Gelre. Haar werk is zeer divers en raakt verschillende belangrijke maatschappelijke thema's. "Ik werk aan projecten rond de energietransitie, energiearmoede, de woonzorgvisie en leefbaarheid in wijken. De afwisseling is wat ik zo leuk vind aan mijn werk. Ik heb aan meerdere projecten tegelijk gewerkt en dat past heel goed bij mij."
Marieke studeerde af in Klimaat & Management en kon na haar stage meteen blijven werken bij de gemeente. Ze ziet volop kansen om binnen de organisatie door te groeien. "Mijn uiteindelijke doel is om een functie te bekleden met veel uitvoerende taken en contact met mensen, misschien zelfs op beleidsniveau als adviseur of als projectleider. Ik vind het belangrijk om niet alleen achter een computer te zitten, maar ook in de praktijk actief bezig te zijn, zoals we tijdens de StadsLab-opdrachten deden."
Waarom heb je gekozen voor de studie Klimaat & Management?
De keuze voor Klimaat & Management was voor Marieke niet altijd vanzelfsprekend. "Op de middelbare school heb ik het profiel Natuur en Gezondheid gedaan, omdat ik dacht dat ik de zorg in wilde. Maar ik ontdekte al snel dat biologie me niet echt lag." Wat haar wel aantrok, was aardrijkskunde, en vanuit die interesse begon ze te kijken naar opleidingen rondom duurzaamheid. "Ik ben opgegroeid in de Achterhoek en Saxion stond voor mij vast. Toen ben ik gaan kijken naar de opleidingen die met duurzaamheid te maken hadden, en Klimaat & Management sprong er voor mij uit."
De brede opzet van het eerste studiejaar was voor Marieke een pluspunt. "Je krijgt de kans om te ontdekken welke richting het beste bij je past. Vanaf het tweede jaar kon ik me specialiseren in de onderwerpen die ik het meest interessant vond, en zowel tijdens de minor als mijn stage kon ik echt de praktijk in, precies in de richting die ik wilde."
In de studie is er veel aandacht voor sociale aspecten en communicatie, wat echt belangrijk is in mijn huidige werk.
Hoe sloot je middelbare school aan op de studie?
"Het vak aardrijkskunde heeft zeker raakvlakken met Klimaat & Management, vooral op het gebied van leefbaarheid en de natuurlijke processen. Maar je hoeft niet per se een achtergrond in aardrijkskunde te hebben om de opleiding te volgen. Veel hangt af van je eigen interesses. Wat ik heel leuk vond aan de studie was dat er ook veel aandacht is voor sociale aspecten en communicatie, wat echt belangrijk is in mijn huidige werk."
Het samenwerken met studenten van verschillende studies was echt waardevol. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik niet op mijn eigen eilandje blijf zitten, maar breed kijk naar oplossingen.
Wat vond je het leukste onderdeel van je studie?
Voor Marieke was de samenwerking binnen het StadsLab een van de hoogtepunten. "Het samenwerken met studenten van verschillende studies was echt waardevol. Ik werk nu nog steeds op die manier: als ik bijvoorbeeld bezig ben met een project over de energietransitie, betrek ik ook iemand van communicatie of het sociale domein. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik niet op mijn eigen eilandje blijf zitten, maar breed kijk naar oplossingen."
Ook haar meesterproef in haar vierde jaar, waarbij ze naar Albaniƫ ging, heeft veel indruk gemaakt. "We werkten daar samen met Albanese studenten aan het thema inclusiviteit. Het was een uitdaging om in het Engels te communiceren, maar het heeft mijn wereldbeeld enorm verbreed."
Het is voor mij heel belangrijk dat mensen zich gehoord voelen.
Waar ben je nu mee bezig in je werk?
Energiearmoede is momenteel een belangrijk thema voor Marieke. "Ik praat veel met andere gemeenten over hoe we mensen die moeite hebben met het betalen van hun energierekening kunnen helpen. Het energieloket en de samenwerking met woningcorporaties zijn hierbij cruciaal." Ze heeft veel contact met inwoners die hun huis willen verduurzamen, maar niet goed weten waar te beginnen. "Dat contact met inwoners vind ik echt het leukst."
Daarnaast is ze betrokken bij een project rond leefbaarheid in de wijk. "Samen met een team hebben we een wijkschouw georganiseerd. We gaan de wijk in en spreken bewoners over hun ervaringen. Het is voor mij heel belangrijk dat mensen zich gehoord voelen."
Wat is het meest bijzondere wat je in je werk hebt mogen doen?
Een van de bijzondere ervaringen voor Marieke is wanneer ze inwoners verder kan helpen met verduurzamen en ze erachter komen dat ze nog veel geld kunnen terugkrijgen via subsidies. "Veel inwoners willen graag verduurzamen en hun woning isoleren. Ze weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Ik vind het leuk om de inwoners op weg te helpen. Dat geeft me veel voldoening."
Je krijgt een brede kennis waarmee je over veel onderwerpen kunt meepraten.
Wat maakt de opleiding Klimaat & Management volgens jou uniek?
Voor Marieke is het samenwerken met verschillende disciplines tijdens de studie een van de sterkste punten van Klimaat & Management. "Je leert vanuit verschillende invalshoeken denken en dat is cruciaal in het bedrijfsleven. Het StadsLab heeft mij echt geholpen om breed te denken en verbindingen te zoeken tussen verschillende disciplines."
Daarnaast benadrukt ze dat de studie zich richt op actuele vraagstukken. "Je leert denken in oplossingen, ondanks de enorme complexiteit van klimaatproblemen. Dat heeft me geholpen in mijn huidige werk. Je krijgt een brede kennis waarmee je over veel onderwerpen kunt meepraten."
Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar door open te staan voor verschillende perspectieven leer je veel.
Heb je tips voor andere studenten?
"Voor nieuwe studenten zou ik zeker aanraden om een meeloopdag te doen. Dat geeft je een goed beeld van de opleiding en de sfeer. Voor huidige studenten is mijn advies om proactief te zijn in het zoeken naar stages en duidelijk te zijn over wat je wilt bereiken."
Tot slot raadt Marieke aan om altijd in gesprek te blijven met studiegenoten, ook van andere disciplines. "In de wereld van vandaag is het zo belangrijk om verschillende invalshoeken te zien. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar door open te staan voor verschillende perspectieven leer je veel."