Zo bereid je je het beste voor op tentamens
Studentenleven

Zo bereid je je het beste voor op tentamens

Elçin Coraklar
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Het tentamenseizoen staat voor de deur en de druk neemt toe. Voor veel hbo-studenten is dit een uitdagende periode, maar met een goede voorbereiding kun je deze stress met vertrouwen aanpakken. Studentredacteur Elçin deelt tips die ze zelf heeft toegepast zodat jij je optimaal kunt voorbereiden op je tentamens.

Maak een studieplanning

Een goed begin is om een studieplanning te maken. Hierdoor kan je je tijd effectief beheren. Begin in ieder geval een paar weken van tevoren met het maken van een overzicht van wat je moet leren. Het helpt mij om de stof van de tentamens te verdelen in realistische dagen. Zo weet ik hoeveel dagen ik nodig heb om te leren. Plan vervolgens specifieke tijden in om elke sectie te bestuderen. Gebruik hierbij een planner of digitale tools zoals Trello of Google Calendar.

Gebruik de Pomodoro techniek

Jammer genoeg ontdekte ik de Pomodoro-techniek pas in mijn laatste studiejaar. Deze methode helpt je om gefocust en productief te blijven door 25 minuten geconcentreerd te studeren, gevolgd door een pauze van 5 minuten. Na vier 'Pomodoro's' neem je een langere pauze van 15-30 minuten. Ik hield bij hoeveel Pomodoro's ik per studiedag voltooide, zodat ik de volgende keer kon proberen dit te overtreffen.

Overhoren: Active Recall en Spaced Repetition

Twee bewezen wetenschappelijke methodes om leerstof beter te onthouden zijn Active Recall en Spaced Repetition.

  • Active Recall: Hierbij overhoor je jezelf actief in plaats van alleen je aantekeningen door te lezen. Gebruik bijvoorbeeld flashcards of stel jezelf vragen over de stof zonder naar je aantekeningen te kijken. Tip: Bij de Hema kun je fijne flashcards kopen die je zelf kunt invullen!
  • Spaced Repetition: Deze techniek houdt in dat je de leerstof herhaalt met steeds langere tussenpozen. Dit kan met apps zoals Anki of Quizlet, die speciaal zijn gemaakt voor deze methode. Vooral Quizlet is ideaal als je snel informatie wilt onthouden.

Aantekeningen herschrijven

Het herschrijven van je aantekeningen helpt om de stof beter te onthouden. Door alles opnieuw door te nemen en in je eigen woorden op te schrijven, begrijp je de stof beter en blijft het langer hangen. Deze truc, bekend als "elaborative rehearsal", zorgt ervoor dat je actiever meedoet en de leerstof beter oppikt.

Gezonde leefstijl

Onderzoek wijst uit dat regelmatig bewegen niet alleen je fysieke gezondheid verbetert, maar ook je geheugen en concentratie ondersteunt. Zorg dus voor genoeg slaap, eet gezond en beweeg regelmatig. Een korte wandeling van 20 minuten tussen het studeren door kan helpen om je hoofd leeg te maken en met frisse energie verder te gaan.

Zoek je eigen fijne plek

Naast al deze technieken is het belangrijk om een goede leeromgeving te vinden. Zorg voor een opgeruimde, rustige plek waar je ongestoord kunt werken en afleidingen kunt vermijden. Zin in een uitdaging? Probeer de app Forest. Hiermee kun je studeerperiodes instellen. Stel een tijd in en plant een virtueel boompje. Maar pas op, gebruik je je telefoon tijdens die tijd, dan sterft je boompje.

Neem je rust

Iedereen ontspant op zijn eigen manier. Of je nu naar de sportschool gaat, Netflix kijkt in bed of een nachtje gaat stappen: ontdek wat voor jou werkt. Er is geen goed of fout, zolang je maar zorgt dat je de volgende dag weer vol energie aan de slag kunt. Succes!

Elçin Coraklar

Elçin Çoraklar

Elçin studeerde Creative Business bij Saxion en werkte bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Volg Saxion op LinkedIn Studentenleven

LinkedIn-tips voor studenten: zo word je een expert

24 november 2024
Studentenleven

Yoga voor studenten

18 november 2024
Foto door Jeffrey Czum: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/fotografie-van-bladloze-boom-omgeven-door-sneeuw-774531/ Studentenleven

Winterblues? Zo kom je van die winterdip af