Anka Mulder
Corporate

Column Anka Mulder: Nederland vooruithelpen, wie kan daar nu tegen zijn?

Leestijd Minuten

Nog maar twee weken geleden vierden we met elkaar in de Deventer Schouwburg de opening van het Saxion Hogeschooljaar. Hoewel het altijd speciaal én feestelijk is samen het nieuwe studiejaar te beginnen, heb ik in mijn speech ook stilgestaan bij de bezuinigingsplannen voor het hbo die ons boven het hoofd hangen. Die plannen staan nu, zwart op wit, in het regeerakkoord dat deze week gepresenteerd is.

Het is positief in het regeerakkoord te lezen dat het beleid erop gericht is om studenten, samen met de onderwijssector, te helpen de juiste studie te kiezen, om switchen en uitval te voorkomen. Samen staan we voor het stimuleren van studenten in hun keuze voor het hbo. Die ambitie kan ik alleen maar ondersteunen. Twee weken geleden noemde ik hbo-studenten immers ‘de ruggengraat van de regio’. Maar wat is er écht nodig om studenten te stimuleren in hun keuze voor het hbo? Om landelijk 450.000 studenten een goed studieklimaat te bieden? Het antwoord is duidelijk: veel meer dan de plannen die ik teruglees in het regeerakkoord. Al is de inkt van het akkoord amper opgedroogd, het is overduidelijk dat de plannen van de regering grote gevolgen kunnen hebben: voor studenten, voor de hbo-sector en daarmee voor alle regio’s in Nederland. Want ondanks onze eerdere oproep vanuit het hbo, zijn de bezuinigingen op het hoger onderwijs in het regeerakkoord overeind gebleven. Dat baart me zorgen.  

Ik ben niet de enige die zich grote zorgen maakt. Inmiddels heeft de Vereniging Hogescholen ook een reactie op het regeerakkoord gegeven. Ik ondersteun de oproep van de Vereniging aan het kabinet om met elkaar in gesprek te blijven. Over wat de gevolgen worden van de langstudeerboete: studenten die hun studie voortijdig afbreken of helemaal niet meer aan studie durven te beginnen. Over het benoemde ‘probleem van internationalisering’, dat helemaal geen probleem in het hbo is, met jaarlijks een stabiel aantal internationale studenten. Maar het is ook ontzettend belangrijk opnieuw in gesprek te gaan over de blijvende investeringen die broodnodig blijven voor ons praktijkgerichte onderzoek. Al is de korting op onderzoek van de baan, ik wil blijven benadrukken dat praktijkgericht onderzoek op de lange termijn onmisbaar blijft: voor innovatie in de regio en de aansluiting van hogescholen op de arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt die staat te springen om afgestudeerde hbo’ers, in alle 40 regio’s van ons land. Die regio’s vragen niet alleen om pas afgestudeerden, maar ook om bij- en omscholers. Samen spelen zij een grote rol in het draaiend houden van ons land. Bijvoorbeeld als het gaat om de zorg, het onderwijs, de energietransitie en onze infrastructuur. 

Die regio’s vragen niet alleen om pas afgestudeerden, maar ook om bij- en omscholers. Samen spelen zij een grote rol in het draaiend houden van ons land. Bijvoorbeeld als het gaat om de zorg, het onderwijs, de energietransitie en onze infrastructuur.

Anka Mulder
Anka Mulder, voorzitter Saxion College van Bestuur

Ook studenten begrijpen maar al te goed dat de voorgenomen bezuinigingen voor het hbo hen direct raken. Voor hen komt de langstudeerboete op een moment dat de financiële druk hoog is. De studiekosten zijn hoog, de studierente stijgt, net als de huur van studentenkamers. Veel studenten proberen al werkend het hoofd boven water te houden, terwijl ze soms ook mantelzorger zijn, zich in willen zetten voor een studievereniging of het mentaal al moeilijk hebben door prestatiedruk. Dat gaat me aan het hart. Het hbo moet een plek zijn waar je je, ongeacht je afkomst of financiële situatie kunt ontwikkelen, op weg naar een mooie toekomst. Zodat je je talenten kunt inzetten op de plek waar jij het verschil kunt maken. Ik begrijp daarom goed dat de Landelijke Studentenbond overweegt in actie te komen en zijn stem te laten horen.  

Het is goed dat we ons blijven uitspreken over de regeringsplannen. Vanuit Saxion, vanuit de Vereniging Hogescholen, vanuit de hele hbo-sector, samen met onze studenten. Maar ‘je uitspreken’ is een begin. Laten we vooral in gesprek blijven met de regering. Ik ben nog steeds hoopvol dat onze ambities helemaal niet zo ver van elkaar af staan. Het kabinet stelt te willen zorgen voor meer rust in de financiering van het hbo. Die rust creëer je met financiële stabiliteit. Daarmee stimuleer je studenten het beste uit zichzelf te halen. Daarmee geef je het hbo de ruimte om voldoende goed opgeleide verpleegkundigen, leerkrachten, technici en andere professionals aan de arbeidsmarkt te blijven leveren. En daarmee houden we Nederland niet alleen overeind, maar helpen we ons land ook vooruit. Wie kan daar nu tegen zijn? 

Anka Mulder 
Voorzitter Saxion College van Bestuur  

Beluister de speech van Anka Mulder

Wil je de speech van Anka tijdens de Opening Hogeschooljaar terugluisteren? Dat kan via Spotify

Gerelateerde artikelen

Anka Mulder Corporate

Slim gewassen verbouwen met Hydroponics: beluister deel 4 van de podcast Denkers & Doeners

06 december 2024
Richard Wielinga (Fotografie: Thomas Busschers) Corporate

Nieuw CvB-lid Richard Wielinga wil Saxion met ‘koel hoofd en warm hart’ door bezuinigingen leiden

10 september 2024
College van Bestuur van Saxion bij Opening Hogeschooljaar 2024-2025 met spandoeken Corporate

Saxion-voorzitter Anka Mulder bij start hogeschooljaar: ‘Er is te weinig aandacht voor het hbo, ik moet nu echt opstaan’