Deelnemers onderzoeksproject Gekoppelde buurtwarmtenetten
Organisatie

Kick-off project ‘Gekoppelde buurtwarmtenetten in samenwerking’

Op 3 april vond de kick-offbijeenkomst van het project ‘Gekoppelde buurtwarmtenetten in samenwerking’ plaats bij Saxion. Met de aanwezigheid en grote betrokkenheid van alle consortiumpartners werd die dag de basis gelegd voor een mooi onderzoek naar ontwerpen voor warmtenetten en naar manieren van samenwerken tussen lokale partners.

Een consortium van Saxion, gemeenten, energiecoöperaties en buurtinitiatieven onderzoekt de komende twee jaar de voor- en nadelen van het koppelen van buurtwarmtenetten, en de mogelijke samenwerkingsvormen tussen lokale partners. Dit doen ze aan de hand van casussen in zes gemeenten.


Aantrekkelijkheid van warmtenetten vergroten

Met het onderzoek worden kennis en kennisproducten ontwikkeld over mogelijke combinaties van schaalgroottes, technische en organisatorische ontwerpen en samenwerkingsprocessen. En dus over de randvoorwaarden om maatschappelijke meerwaarde met gekoppelde buurtwarmtenetten te bereiken. Het uiteindelijke doel van het onderzoek: de aantrekkelijkheid van warmtenetten voor bewoners te vergroten.

De inzichten dragen bij aan besluitvorming en samenwerking, zowel voor de specifieke cases als voor een bredere toepassing in Nederland. 

De rollen van de consortiumpartners

Saxion coördineert het project en is trekker van het onderdeel kennisontwikkeling. De casuspartners bouwen kennis op binnen hun werk en zijn betrokken bij de validatie. De landelijke platformorganisaties EnergieSamen en Platform31 zorgen voor kennisproducten waarmee de inzichten kunnen worden ingezet in de praktijk. 

Een klankbordgroep met onder andere de platformorganisaties en de Hanzehogeschool gidst op continuering van de relevantie en op aansluiting bij de actualiteit. Via Learning Community-bijeenkomsten hebben de consortiumpartners tijdens het onderzoek actieve interactie met een bredere groep gemeenten, energiecoöperaties en buurtinitiatieven, en andere praktijkpartners. Geïnteresseerden zullen dus regelmatig de kans krijgen om mee te denken en kennis te maken met tussenproducten. 

De betrokken consortiumpartners zijn:

  • gemeente Apeldoorn 
  • energiecoöperatie DeA in Apeldoorn
  • gemeente Assen
  • gemeente Almelo
  • gemeente Deventer 
  • buurtinitiatief Duurzaamheidsteam Zandweerd Deventer
  • gemeente Enschede 
  • energiecoöperatie Enschede Energie
  • gemeente Zwolle 
  • platformorganisaties EnergieSamen en Platform31
  • Hanzehogeschool
  • de Saxion-lectoraten Sustainable Areas and Soil Transitions (SAST), Sustainable Energy Systems (SES) en Business Models (BM) 

Meer weten? Neem contact op!

Annemarije Kooijman.jpeg

dr. ir. Annemarije Kooijman

Associate lector

LinkedIn Profiel

Gerelateerde artikelen

drone rotterdam.png Organisatie

Groot gesubsidieerd EU-project goedgekeurd voor Stap 2!

11 april 2025
Onderzoek

ELEMENT: de droom van CO2-negatieve landbouw

04 maart 2025
Rijsterborgherpark_Deventer.jpg Organisatie

Project toegekend: ‘Bomenluisteraar: het verhaal van ons groene erfgoed’