Meer veerkracht dankzij Leeflab Almelo
In het Leeflab Almelo wordt gewerkt aan gezondheidsbevordering en het voorkomen van opvolgende problematiek voor mensen in een kwetsbare positie. Tijdens de netwerkbijeenkomst Goed Bezig in Almelo maakten gezondheids- en welzijnsprofessionals kennis met de succesvolle werkwijze van het Leeflab. Bram Buiting van Erwelzijn: "De resultaten na één jaar zijn veelbelovend."
Het Leeflab in Almelo bestaat uit een team van professionals en vrijwilligers die zich inzetten voor de gezondheid en het welzijn van bewoners in de Almelose wijk De Riet. Het team draagt kennis over en ontwikkelt manieren om preventief te werken. Dit gebeurt in samenwerking met lokale hulpverlening, zorg én met de buurtbewoners zelf. De focus ligt op het versterken van zowel de individuele als de collectieve veerkracht en het bevorderen van de kwaliteit van leven voor de bewoners van de wijk De Riet. Het Leeflab richt zich op gezondheidsbevordering en het voorkomen van problemen die mensen kunnen krijgen na ingrijpende ervaringen, zoals werkloos worden, mantelzorger worden of een scheiding.
Wat het Leeflab onderscheidt, is de aanpak.
Gezamenlijke oplossingen
Samen met buurtbewoners wordt in het Leeflab in Almelo ingezet op het ontwerpen van gezamenlijk oplossingen voor sociale problemen en het versterken van veerkracht van bewoners. Dit wordt gedaan vanuit een nieuwe visie op preventief werken, waarin kwetsbaarheid van bewoners effectief en tijdig wordt gesignaleerd. Doel is om hiermee eventuele opvolgende problematiek bij bewoners te voorkomen. Bram Buiting, oprichter en bestuurder van Erwelzijn, vertelt: "Wat het Leeflab onderscheidt, is de aanpak. Innovatie wordt niet gezocht binnen de beperkingen van de huidige systemen, maar juist daarbuiten, in een creatieve en experimentele ruimte en samen met partners en bewoners."
Goed Bezig Almelo
Tijdens het evenement Goed Bezig in Almelo, de netwerkbijeenkomst voor gezondheids- en welzijnsprofessionals, stond vorige week ook een workshop over het Leeflab op het programma. Hier konden deelnemers ontdekken hoe je life-events kunt herkennen als signaal voor tijdelijke kwetsbaarheid, en hoe je die momenten kunt gebruiken om veerkracht te versterken. Bram Buiting, van Erwelzijn, en Nicole Ketelaar, van het Saxion-lectoraat Smart Health en programmamanager van HealthTech in Society, vertelden hoe ze in het Leeflab werken aan gezondheid en preventie. Zij benadrukten het belang van een gemeenschappelijke visie op preventie, gericht op het voorkomen van problemen door signalen op tijd te herkennen. Ook boden ze aan professionals praktische handvatten over hoe deze signalen zijn te herkennen, om te werken aan veerkracht.

Nicole Ketelaar en Bram Buiting
Preventief werken
"Preventie gaat om signaleren en versterken", vertelt Bram Buiting. "In de wijk de Riet zijn we echt aanwezig. Het Leeflab in Almelo is vorig jaar van start gegaan. Inmiddels worden we steeds vaker aangesproken door buurtbewoners. Met onze werkwijze, met behulp van een wijkregisseur, wijkondersteuner, veerkrachtcoach en veerkracht-buurtwerker proberen we samen met de bewoners en samenwerkingspartners opvolgende problematiek te voorkomen. De relatie met de bewoner is belangrijk; we doen het namelijk samen." Tijdens de workshop werden ervaringen en kennis uitgewisseld. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor een goede relatie met wijkbewoners? Open staan, belangstelling tonen, het gesprek aangaan en luisteren zijn belangrijke voorwaarden, is de gezamenlijke conclusie.
We moeten voorkomen dat problemen groter worden. Preventie speelt daarom een belangrijke rol.
Veerkrachtige samenleving
Eugène van Mierlo, wethouder bij de gemeente Almelo, is enthousiast over de toewijding die de professionals laten zien aan de inwoners. "Het is gaaf om zoveel betrokkenheid te zien. In Almelo zijn veel gezinnen afhankelijk van ondersteuning. Gezondheidsproblemen zijn een opeenstapeling van verschillende factoren. We moeten voorkomen dat problemen groter worden. Preventie speelt daarom een belangrijke rol."
Van Mierlo realiseert zich dat de uitdagingen enorm zijn. "Investeren in preventie is wenselijk én noodzakelijk. Wat echt telt is de impact die we samen hebben op inwoners. We moeten gebruik maken van de kracht van inwoners en hen ondersteunen. Samen zorgen we voor een gezonde en veerkrachtige samenleving."

Bram Buiting
Gezondheidsbevordering
Saxion doet binnen het Leeflab onderzoek naar het proces en het effect ervan. Hierdoor kan gedurende de looptijd van het project de methodiek en werkwijze worden versterkt. Nicole Ketelaar: "Met het Leeflab kunnen we vraagstukken in de eigen leefomgeving van en samen mét de wijkbewoners aanpakken. Door in de wijk aanwezig te zijn, werken we samen met de inwoners aan gezondheidsbevordering, vanuit de leefomgeving. Hierdoor sluiten we beter aan bij de levens van mensen."
Samenwerking Saxion en HealthTech in Society
Het Leeflab is ontstaan dankzij samenwerking binnen het programma HealthTech in Society. Erwelzijn, partner van HealthTech in Society, ondersteunt gemeenten en organisaties om preventiever te werken. Voor Bram Buiting is de samenwerking met Saxion en HealthTech in Society van belang, vertelt hij. "Het is belangrijk dat een kennisinstelling onafhankelijk met ons meekijkt en kan zeggen of onze stappen de juiste zijn. Zij denken echt met ons mee. En dankzij de samenwerking binnen HealthTech in Society doen we brede inspiratie op rondom dit thema. We dragen graag bij aan het samenwerkingsprogramma."
Fotografie: Lenneke Lingmont
Binnen het Leeflab Almelo wordt samengewerkt door ErWelzijn, de provincie Overijssel, Saxion, de gemeente Almelo, woonstichting Beter Wonen, de politie en Avedan.
Het project wordt (mede) mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel, de gemeente Almelo en HealthTech in Society.
Kijk hier voor meer informatie over het Leeflab Almelo.