Sustainable Energy Systems
Bij Sustainable Energy Systems richten we ons op praktijkoplossingen voor de energietransitie. We dragen zo bij aan de klimaatdoelstellingen.
De nadruk ligt daarbij op technologische innovaties. We zien die innovaties in hun economische, bestuurlijke, juridische en sociale context. Hierbij werken we sterk samen met studenten, professionals en onderzoekers met diverse achtergronden.
Onze expertises
Praktijkonderzoek naar energiesystemen van de toekomst
Om CO2-emissies terug te dringen zijn duurzame energieoplossingen nodig die betrouwbaar en robuust zijn. Ons onderzoek helpt bij de stap van het lab naar de praktijk.
Duurzame energie in het onderwijs
De energietransitie vraagt veel geschoolde professionals. Onderwerpen uit de praktijk koppelen we aan opleidingen om studenten voor te bereiden op hun toekomstige rol als professional.
Flexlab
Het Flexlab is een experimenteeromgeving waar op kleinere schaal simulaties gedaan kunnen worden van het gedrag van energienetten en -systemen.
Samenwerken of vragen?
Neem contact met ons op.
dr. ir. Richard van Leeuwen
Onze focus
De energietransitie is een complexe multi-disciplinaire systeemverandering. Er zijn daarbij verschillende focusgebieden waar ons lectoraat zich op profileert. Daarbij ligt de nadruk op de situatie in Oost-Nederland. Elk focusgebied wordt getrokken door een (associate) lector, die zijn eigen expertise, netwerk en opleidingsrelaties opbouwt, maar waarbij ook duidelijk de samenwerking opgezocht wordt.
Bio-energie en warmtesystemen
Organische reststromen, zoals mest, zuiveringsslib en snoeihout, zijn breed beschikbaar in Oost-Nederland. Samen met partners ontwikkelen wij optimale processen en installaties om energie (met name biogas) en grondstoffen (vooral nutriënten) uit deze reststromen te halen. Zo worden ongewenste emissies teruggebracht en ontstaan nieuwe mogelijkheden voor circulaire innovatie.
Systeemintegratie en Smart Energy
Een toename van decentrale, duurzame energiebronnen leidt tot momenten van overschotten en tekorten van energie binnen het energiesysteem. Het lectoraat onderzoekt de energiebalans van decentrale energiesystemen om de optimale energieopwekking- en energieopslagcapaciteiten te bepalen. Daarnaast ontwikkelen we samen met partners systemen voor monitoring en slimme sturing van energiestromen.
Waterstoftechnologie en applicaties
In de energie- en grondstoffentransitie is er een belangrijke rol weggelegd voor waterstof. Wij modelleren, valideren en ontwikkelen samen met onze partners nieuwe duurzame waterstofoplossingen voor met name decentrale industriële toepassingen. Via learning communities werken we samen met studenten, kennisinstellingen en bedrijfsleven en zijn, samen met SPRONG partner HAN, een actieve aanjager van de waterstofcommunity in Oost-Nederland.
Nieuws van het lectoraat
Hoe kunnen we samenwerken?
Draag jij de Sustainable Development Goals ook een warm hart toe? En heb je een praktijkvraagstuk rond duurzame energietechnologie waar je graag met ons team of in een groter verband mee aan de slag zou willen? Neem contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden!
Om energie-innovaties aan te jagen, werken we vaak samen in consortia van verschillende praktijk en kennispartners. Hiervoor vragen wij regelmatig met onze partners subsidies aan bij verschillende subsidiverstrekkers op regionaal, nationaal of internationaal niveau.
Naast de diverse subsidiestromen, kunnen we ook betaalde onderzoeksopdrachten uitvoeren op het gebied van duurzame energietechnologie.
Recentelijk zien we steeds vaker dat studenten, professionals en onderzoekers zeer interactief samenwerken in zogenaamde Learning Communities. Wij hebben ervaring opgebouwd met het opzetten van zulke lerende omgevingen en verkennen graag samen de mogelijkheid om hier samen stappen in te zetten.
Op verzoek van organisaties en netwerken verzorgen wij regelmatig lezingen, gastcolleges, presentaties en workshops rond het thema duurzame energie en de energie- & grondstoffentransitie.
Laten we samen naar een oplossing zoeken
SamenwerkenOnze onderzoekers
dr. ir. Richard van Leeuwen
Lector Sustainable Energy Systems
06 - 1089 2455 r.p.vanleeuwen@saxion.nl Profieldr. ir. Simon Hageman
Associate lector Bio-energie en warmtesystemen
06 - 2245 7514 s.p.w.hageman@saxion.nl LinkedIndr. ir. Benno Aalderink
Associate lector Waterstoftechnologie en applicaties
06 - 5389 1350 b.j.aalderink@saxion.nl ProfielSamenwerking lectoraat, werkveld en onderwijs
We hebben een breed netwerk opgebouwd, zowel binnen als buiten de regio, met kennisinstellingen, bedrijven en brancheverenigingen. Door deze nauwe banden kunnen we actuele praktijkvoorbeelden vertalen naar lesmateriaal en studentenopdrachten voor diverse opleidingen. Ook werken we binnen Saxion nauw samen met diverse groepen via het zwaartepunt Circulaire innovatie en Energietransitie.
Gerelateerde opleidingen
Het lectoraat is betrokken bij de volgende opleidingen: