Inclusieve samenleving

De onderzoekslijn focust op duurzame inzetbaarheid van mensen in een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. We onderzoeken de mogelijkheden van technologie om talenten van mensen te benutten die nu te vaak aan de kant staan. De onderzoekslijn is een samenwerking van Hogeschool Saxion en het Verwey-Jonker Instituut.

We kiezen in deze onderzoekslijn voor een systemische benadering. Daarmee brengen we het veranderpotentieel van het hele ‘systeem’ in kaart, en gaan we ervan uit dat niet alleen de werknemer zich aanpast, maar ook de arbeidsmarkt in relatie tot de mogelijkheden van de werknemer. Vanuit dit perspectief werken we toe naar verbeterde socio-technologische ondersteuning van werknemers, hun toegang tot waardige arbeid en duurzame inzetbaarheid op de (regionale) arbeidsmarkt.

L.INT Programma inclusief werk en technologie 
Saxion en Verweij Jonker hebben gezamenlijk een strategisch onderzoeksprogramma (“L.INT”) ingericht met drie speerpunten: 

  • Inzicht in hoe, waar, door wie en voor wie inclusieve technologie het beste kan worden ingezet zodat (meer) mensen in een kwetsbare positie duurzaam op de (regionale) arbeidsmarkt participeren; 
  • Doorontwikkeling van (bestaande) inclusieve technologische interventies voor het behoud van mensen in een kwetsbare positie voor de (regionale) arbeidsmarkt, het aanpassen van arbeidsprocessen en bevorderen van de acceptatie van inclusieve technologische oplossingen door werknemer, werkgever en klanten. 
  • Uitwerken inclusieve technologische interventies richting implementatie, borging en opschaling.

Belangrijkste thema's

Inclusieve technologie zijn mensgerichte sociale en technologie oplossingen voor een inclusieve arbeidsmarkt zoals operator supportsystemen en werkinstructies via augmented reality.  Op en om de werkplek worden veel technologische toepassingen ontwikkeld. Maar deze zijn vaak niet afgestemd op mensen die nu langs de kant staan, zoals mensen met een beperking, mensen die weinig opleiding hebben of bijvoorbeeld arbeidsgerechtigde nieuwkomers. In ons onderzoek ontwerpen en implementeren we dergelijke oplossingen samen met deze mensen en werkgevers. Denk aan de inzet van virtual reality om laagdrempelig te kunnen oriënteren op een nieuwe baan, cognitieve supportsystemen om ondanks een verstandelijke beperking complexe werkprocessen zelfstandig te kunnen verrichten, maar ook spraakherkenning voor mensen met een taalbarrière.  

Daarnaast richten we ons ook op technologische interventies voor werkgevers, professionals en intermediairs bijvoorbeeld in de begeleiding van kwetsbare werknemers op afstand. 

Er is steeds meer aandacht voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt en er vindt een verschuiving plaats naar een perspectief dat doelt op gelijkwaardigheid en sociale rechtvaardigheid. Hierdoor ontstaat een debat dat zich richt tegen vooroordeel en uitsluiting en op het benutten van krachten en talenten van mensen die tot nu toe geen of nauwelijks toegang hadden tot waardevol werk.  

Werkgevers hebben behoefte aan passende en structurele praktische ondersteuning bij het aannemen/matchen van mensen en het duurzaam behouden van werknemers met een kwetsbaarheid. In onze projecten focussen we daarom op het arbeidsvermogen van (kandidaat-)werknemers en onderzoeken wij hoe we concrete aanpakken en tools kunnen vormgeven om de inclusieve arbeidsmarkt daadwerkelijk vorm te kunnen geven. 

We zetten in ons onderzoek een mensgerichte ontwerpaanpak in. Om goed werk voor iedereen toegankelijk te maken en te houden moeten we aanpassingen in het werk doen waarbij de individuele mogelijkheden, andersheden en behoeften van mensen centraal staan. Het onderliggende probleem oplossen moet hierbij centraal staan, niet de symptomen. Bij het ontwerpen van oplossingen moeten de mensen die de oplossing (kunnen) gebruiken een gelijkwaardige inbreng hebben. Dit doen we door methoden als co-design in te zetten waar in snelle iteraties en prototyping naar oplossingen wordt gewerkt 

Onze projecten

  • ZonMW: meer mensen met een beperking aan het werk in de circulaire industrie met Cognitive Support Technologie (CST). Samen leren en innoveren in drie pilots en leernetwerken. Met dit project maken we inzichtelijk hoe, waar en voor wie CST kan worden ingezet om de drempels voor complex werk te verlagen (TNO is penvoerder)

  • Tech for inclusion (CTI): in dit project hebben we in Virtual Reality (VR) beroepen oriëntatie films ontwikkeld, geïmplementeerd en getest met en voor mensen met kenmerken van ASS en angst die drempels ervaren bij het oriënteren op en vinden van werk.

  • ZonMw 1,5 meter maatregel: we hebben een onderzoek gedaan naar de impact van de coronamaatregelen bij mensen die slechtziend en doodblind zijn. ​Er is een aanpak met video ontwikkeld om het online vergaderen inclusief te maken. Tevens is een training geweldloze communicatie, ontwikkeld en werken we aan de verspreiding en implementatie van deze tools.​

  • ​TINT: de Technohub inclusieve technologie is een een plek waar werkgevers, werknemers, onderwijs en kennisinstellingen samenwerken aan het vergroten van de inzet van inclusieve technologie zodat goed werk voor iedereen toegankelijk wordt en blijft. We onderzoeken welke factoren ervoor zorgen dat deze technologie goed gebruikt wordt.

Samenwerken?

Heb je een vraag of een idee waar je graag onderzoek bij wilt betrekken? Neem contact met ons op:

Ines Schell

dr. Ines Schell-Kiehl

Lector Inclusief Werk & Technologie

088 - 0191210 LinkedIn Profiel
Foto Sjoerd de Vries

dr. Sjoerd de Vries

Associate lector Sustainable Work Design

06 - 2281 4343 LinkedIn Profiel

Onze partners

website website website website website website website website website website website website website