Waterstoftechnologie en applicaties

In de energie- en grondstoffentransitie is er een belangrijke rol weggelegd voor waterstof. Wij modelleren, valideren en ontwikkelen samen met onze partners nieuwe duurzame waterstofoplossingen voor met name decentrale industriële toepassingen. Via learning communities werken we samen met studenten, kennisinstellingen en bedrijfsleven en zijn, samen met SPRONG partner HAN, een actieve aanjager van de waterstofcommunity in Oost-Nederland.

Ons onderzoek richt zich hierbij met name op decentrale, industriële toepassingen van waterstof. Dit gaat zowel om waterstof als grondstof als om waterstof als energiedrager. Ook de conversie van elektrische energie of biogas naar waterstof of vice versa is een belangrijk onderzoeksthema.

Belangrijkste thema's

In de energietransitie wordt de roep om duurzame elektronen om te zetten in waterstofmoleculen wordt steeds groter, met name ook vanwege netcongestieproblemen. Kleinschalige decentrale initiatieven zijn van belang om de energieketen beheersbaar en haalbaar te maken. Decentrale elektrolyse systemen voor lokale/regionale waterstofproductie vereisen echter nog meer onderzoek voordat deze marktrijp zijn. Daarnaast wordt gekeken naar nieuwe technieken om bijvoorbeeld waterstof te genereren uit biogas.

Er worden diverse toepassingsgebieden genoemd voor waterstof. Gebruik in de industrie wordt daarbij als zeer kansrijk bestempeld. Enerzijds om bijvoorbeeld via verbranding hoge temperaturen te bereiken zonder CO2 uitstoot, maar ook als groene grondstof voor chemische processen. Er zijn echter nog veel vragen over de technische en economische aspecten, waar wij onderzoek naar doen.

Waterstof is een van de puzzelstukjes in het energiesysteem van de toekomst. Op welke wijze dit puzzelstukje zinnig is in te zetten en welke dimensies zo’n waterstofsysteem het beste kan hebben is onderwerp van studie. In samenwerking met de onderzoekslijn Systeem Intergratie ontwikkelen we modellen en tools die inzicht en handvatten geven voor deze studies.

HYGENESYS

In de vorm van een Challenged Based Learning Community met bedrijfsspecialisten, onderzoekers en studenten van verschillende opleidingen is gedurende 2 jaar een ontwerp voor een 70 kW electrolyzer systeem gemaakt.    

Lees meer
20240419_103159 (1).jpg

Laten we samen naar een oplossing zoeken

Samenwerken