Onze focus
De energietransitie is een complexe multi-disciplinaire systeemverandering. Er zijn daarbij verschillende focusgebieden waar ons lectoraat zich op profileert. Daarbij ligt de nadruk op de situatie in Oost-Nederland. Elk focusgebied wordt getrokken door een (associate) lector, die zijn eigen expertise, netwerk en opleidingsrelaties opbouwt, maar waarbij ook duidelijk de samenwerking opgezocht wordt.
Bio-energie en warmtesystemen
Organische reststromen, zoals mest, zuiveringsslib en snoeihout, zijn breed beschikbaar in Oost-Nederland. Samen met partners ontwikkelen wij optimale processen en installaties om energie (met name biogas) en grondstoffen (vooral nutriƫnten) uit deze reststromen te halen. Zo worden ongewenste emissies teruggebracht en ontstaan nieuwe mogelijkheden voor circulaire innovatie.
Systeemintegratie en Smart Energy
Een toename van decentrale, duurzame energiebronnen leidt tot momenten van overschotten en tekorten van energie binnen het energiesysteem. Het lectoraat onderzoekt de energiebalans van decentrale energiesystemen om de optimale energieopwekking- en energieopslagcapaciteiten te bepalen. Daarnaast ontwikkelen we samen met partners systemen voor monitoring en slimme sturing van energiestromen.
Waterstoftechnologie en applicaties
In de energie- en grondstoffentransitie is er een belangrijke rol weggelegd voor waterstof. Wij modelleren, valideren en ontwikkelen samen met onze partners nieuwe duurzame waterstofoplossingen voor met name decentrale industriƫle toepassingen. Via learning communities werken we samen met studenten, kennisinstellingen en bedrijfsleven en zijn, samen met SPRONG partner HAN, een actieve aanjager van de waterstofcommunity in Oost-Nederland.