Studie-inhoud
De Opleiding tot Verpleegkundige / Gezondheid & Technologie is samen met de opleiding Podotherapie en de opleiding Fysiotherapie onderdeel van de Academie Gezondheidszorg. Tijdens de opleiding tot verpleegkundige werk je aan vier kerntaken, waarbij je altijd uitgaat van gezondheid en gedrag. Je gaat veel samenwerken, oefenen in de praktijk en in het vaardigheidsonderwijs, maar we staan ook regelmatig bewust stil bij je ontwikkeling. Daarnaast kom je veel in aanraking met technologie in de opleiding. Regelmatig breng je tijd door met je vaste thuisgroep en studiecoach. Zo heb je altijd een veilige basis om te sparren en vragen te stellen.
- Contactmomenten 20 uur
per week
- Zelfstudie 20 uur
per week
- Extra kosten 900 euro
circa voor de gehele opleiding
Het eerste jaarDe basis wordt gelegd
In het eerste jaar werk je aan de vier kerntaken die centraal staan gedurende de hele opleiding: Gepersonaliseerde zorg en begeleiding, gezondheidsbevordering en preventie, verpleegkundig leiderschap in onderzoek, innovatie en/of implementatie en persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je volgt onderwijs over o.a. geneeskunde, psychologie, communicatie en technologie. Daarnaast heb je regelmatig bijeenkomsten met jouw thuisgroep waarin je samen met medestudenten werkt aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Naast theoretisch onderwijs vindt er ook veel onderwijs plaats in werkgroepen en vaardigheidslessen. Toetsing vindt plaats in verschillende vormen: kennistoets, verslag, presentatie, video, praktijktoets. Het eerste jaar is hetzelfde voor studenten Verpleegkunde en Gezondheid & Technologie. In het eerste jaar maak je de keuze of je verder gaat met de Opleiding tot Verpleegkundige of met de studieroute Gezondheid & Technologie.
Praktijkervaring
In het eerste jaar ga je op verschillende manieren oriënteren binnen het vakgebied. Dit gebeurt grotendeels binnenschools maar ook een beroeps oriënterende snuffelstage in de praktijk is onderdeel van het eerste jaar.
Studiebelasting
- 45% Theorie
- 45% Praktijk- en groepsopdrachten
- 10% Studieloopbaanbegeleiding
Bij Verpleegkunde (hbo-v) staan de volgende leerlijnen centraal:
- Verpleegkundige zorg
In deze leerlijn leer je integrale zorg op lichamelijk, psychisch, functioneel en sociaal gebied te geven. Dit doe je samen met zorgvragers en andere zorgverleners. - Gezondheid & preventie
Hoe bevorder en ondersteun je de gezondheid bij mensen? Wat kan je als verpleegkundige doen om te voorkomen dat mensen ziek worden? Dat leer je hier! - Technologie
Hier leer je alles over technologie in de zorg. Daarbij kan je bijvoorbeeld denken aan robots in de zorg, zorg op afstand of eHealth. Hoe werkt technologie, waar kan ik het vinden, hoe pas ik het toe en wat is de keerzijde daarvan. - Communicatie & Gedrag
In deze leerlijn leer je hoe je kunt samenwerken in de zorg en hoe je met patiënten en collega's communiceert. Ook gedragsleer komt hier aan bod. - Onderzoek & Innovatie
Hier ga je actief deelnemen aan (praktijkgericht) onderzoek en leer je het implementeren, leiden en begeleiden van technologische innovaties in de zorg. - Maatschappij & Organisatie
Wat zijn maatschappelijke trends en hoe ga je daar mee om in de zorg? Hoe organiseer je de zorg eigenlijk en hoe let je op veiligheid en kwaliteit? - Professionalisering
Hier staan je eigen ontwikkeling en je rol als verpleegkundige centraal. Ook werk je samen met medestudenten aan opdrachten.
Meer over de studieopbouw?
Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.
Open de StudiegidsHet tweede jaarTijd om de praktijk in te gaan
Tijdens je tweede studiejaar ga je een half jaar stage lopen. Naast je stage volg je theorie- en praktijkonderwijs binnen Saxion. Het andere half jaar vorm je met medestudenten een eigen thuiszorgteam binnen een serious game. Deze spelvorm daagt je uit om goede zorg te leveren in het beste wijkteam.
Het derde en vierde jaarZorg & Innovatie, Smart Solutions en minor
Nadat je aan het eind van studiejaar 2 de opleiding op gevorderd niveau hebt afgesloten, ga je in de laatste twee jaren aan de slag met het zogenaamde competente niveau. Dit is het niveau waarmee je de opleiding gaat afsluiten. Je werkt twee semesters aan Zorg & Innovatie in de Praktijk (ZIP), volgt het Smart Solution Semester en één semester besteed je aan je minor.
Tijdens Zorg & Innovatie in de Praktijk (ZIP) semester (jaar 3 en 4) werk je vier dagen in de praktijk, waar zorgverlening, onderwijs en innovaties worden geïntegreerd. De opdrachten die centraal staan sluiten aan bij de koppeling tussen praktijk, onderwijs en innovatie. Je leert hier in én met de praktijk. Een keer per twee weken kom je nog een dag terug op school.
Bij Smart Solutions draait het om innovatie, creativiteit en samenwerken. Je werkt samen met studenten van verschillende opleidingen aan opdrachten van het bedrijfsleven en lectoraten. Het samenwerken tijdens dit semester is een setting die vergelijkbaar is met een échte werksituatie. De eindpresentatie vindt plaats tijdens een gaaf festival: het Smart Solutions Festival!
Een minor is een verplicht half jaar onderwijs naar keuze. Voorbeelden van specifieke minoren voor de zorg zijn: Palliatieve zorg, Intercultureel Werken en Acute Zorg. Maar je kunt ook kiezen voor een doorstroom minor (naar een universitaire vervolgopleiding) of een vrije minor. Het volgen van een minor levert je nieuwe inzichten op en hiermee geef je een eigen kleur aan je studie.
Lees de ervaring Alle ervaringenHet is een gewaardeerd beroep waarbij je echt het verschil kunt maken!
Diploma: Bachelor of Science (BSc)
Na afronding van de opleiding ben je gediplomeerd verpleegkundige. Als je je diploma in ontvangst hebt genomen, kun je jezelf als verpleegkundige inschrijven in het BIG-register.