Ferrie van Hattum en Cas Damen in gesprek - fotografie Thomas Busschers
Onderzoek

Nieuw onderzoek van start: over het toepassen van lichtgewicht materialen en goedkope productielijnen

Niet alleen het nieuwe studiejaar ging van start bij Saxion. Ook nieuwe onderzoeken. Zo sleepten lectoren Cas Damen (Applied Nanotechnology) en Ferrie van Hattum (Lichtgewicht Construeren) voor de zomervakantie beiden een project van een miljoen binnen en zijn ze dit najaar gestart met hun onderzoek. Cas kijkt hoe de cartridges met een chip voor bijvoorbeeld bloedonderzoek zo goedkoop mogelijk geproduceerd kunnen worden. Ferrie onderzoekt hoe lichtgewicht materialen ook betaalbaar toepasbaar kunnen zijn voor grote delen. Meer weten? Lees dan het verslag van het gesprek tussen de twee lectoren.

Ferrie: “Wat houdt jouw onderzoek in?”

Cas: We gaan vier jaar lang productietechnieken bestuderen. En dan met name de assemblage van fotonische cartridges in point of care toepassingen. Ik zal het wat concreter uitleggen: we weten al hoe we met chips snel informatie uit kunnen lezen. Zo kan je een druppel bloed op een sensor-chip aanbrengen. Deze chip zit in een cartridge, die weer in een apparaat gaat waarmee de chip uitgelezen wordt. Hiermee kan een huisarts snel informatie krijgen over een patiënt. Maar de cartridges waar de chips in zitten mogen niet duur zijn en kunnen dus niet met hand gemaakt worden.”

Ferrie: “Waar letten jullie dan op?

Cas: “Het is belangrijk in het productieproces dat bij het uitzagen van de chips alles wat erop zit niet beschadigt. Daarnaast mag de sensorlaag niet te warm worden. Dat levert dus een puzzel op in welke volgorde je het beste stappen kunt uitvoeren. Verder moet de productie zo goedkoop mogelijk zijn, want anders is het niet rendabel voor de zorg om het in gebruik te nemen; of voor bedrijven om het te produceren.”

Ferrie: “En op welk stuk focust jouw onderzoek?”

Cas: “De chip is al ontwikkeld. De test wordt ontwikkeld door betrokken bedrijven. Zij kijken naar het biochemische aspect, wij naar de techniek. Maar we werken samen met de partners want het is belangrijk om alle perspectieven mee te nemen.”

Cas: “Maar jouw onderzoek klinkt ook interessant. Vertel eens wat meer.”

Ferrie: “Wij doen nu met zeven bedrijven, TU Delft en Universiteit Twente onderzoek naar  het gebruik van lichtgewicht materialen voor grote schaalvormige delen. Denk bij deze delen aan bijvoorbeeld de overkapping van een waterzuiveringsinstallatie qua grootte. Er zijn natuurlijk heel veel partijen geïnteresseerd in het gebruik van lichtgewicht materialen omdat het gewicht bespaart en daardoor vaak energievriendelijker is.”

Cas: “En waar ligt de uitdaging in dit onderzoek?”

Ferrie: “Bij de grootte. De persen die hiervoor normaal gebruikt worden zijn heel erg groot. En er hoeven er nu ook weer niet zoveel delen gemaakt te worden dat dit rendabel is. We kunnen ze niet op dezelfde manier produceren zoals we eerder voor bijvoorbeeld vliegtuigonderdelen hebben bedacht. Die productiewijze is gewoon te duur. Daarnaast moeten we kijken naar de omgeving waarin ze hun werk moeten doen: ze moeten bijvoorbeeld flink wat krachten kunnen weerstaan. De vraag is dus: hoe gaat het met het proces en hoe zit het met de prestaties? En de laatste uitdaging is de ruimte die dit soort onderzoek nodig heeft. We zijn door de hoge vraag naar ons type onderzoek snel gegroeid. Ons lab wordt snel te klein om ook deze processen te ontwikkelen en testen. Gelukkig hebben we intussen groen licht van het Saxion College van Bestuur voor uitbreiding van ons lab.”

Cas: “Wat is de status van het onderzoek?”

Ferrie: “We hebben afgelopen zomer gezocht naar mensen die bij het onderzoek helpen. Het aanstellen van onderzoekers enzovoort. In september zijn we gestart.”

Cas: “Ah, dan zitten we in dezelfde fase. Heel veel succes en we gaan vast nog veel horen over het onderzoek.”

Ferrie: “Datzelfde geldt voor jouw onderzoek. Succes!”

Fotografie: Thomas Busschers
Op de foto: links Ferrie van Hattum en rechts Cas Damen

Meer lezen over het onderzoek van Cas Damen en Ferrie van Hattum?

Wendy van Til

Wendy Kloezeman - van Til

Wendy Kloezeman - van Til duikt graag de diepte in, analyseert en coördineert de verhalen op Saxion.nl. Ze is gepassioneerd brainstormer, advocaat van de duivel, storyteller, bulletjournaller, wereldburger en avonturier. Tips? Mail [email protected]!

Gerelateerde artikelen

Ferrie van Hattum (fotografie: Thomas Busschers) Onderzoek

TPAC-lab Saxion viert 10-jarig bestaan met forse uitbreiding: ‘We zijn uniek voor Nederland’

05 december 2023
Riverfashion samenwerkingspartners Onderzoek

Dát is nog eens recyclen: Saxion maakt eerste kledingstukken van rivierplastics

05 juli 2022
Ferrie van Hattum Onderzoek

'Het is pittig om tegen een stuk staal te concurreren': hoe maak je auto's lichter?