Onderzoek

Saxion goed vertegenwoordigd in derde ronde Nationaal Groeifonds

Leestijd Minuten

Vrijdag 30 juni werd bekend dat in de derde ronde van het Nationaal Groeifonds in totaal 18 projectvoorstellen zijn gehonoreerd. Saxion draagt bij aan zeker 5 van de 18 projecten: DUTCH, Circular Batteries, SolarNL, Deltaplan Valorisatie en Creative Industries Immersive Impact Coalition. Saxion zal kennis en expertise delen en versterken op het gebied van innovatieve gezondheidszorg, duurzame batterijen en efficiëntere zonnepanelen. Daarnaast zal Saxion actief bijdragen aan betere kenniscreatie en het behouden van de Nederlandse koppositie op het vlak van Immersive Experience (IX).

DUTCH: zorgprofessionals van de toekomst

Het lectoraat Technology, Health & Care is onderdeel van het consortium dat met DUTCH wil bijdragen aan het slimmer en toekomstbestendig opleiden van zorgprofessionals. Hierbij werkt het lectoraat binnen Saxion samen met de Academie Gezondheidszorg, het XR-lab en het lectoraat Ambient Intelligence. De simulatiecentra die in het kader van DUTCH worden opgezet, moeten zorgprofessionals opleiden tot anesthesiemedewerker, operatieassistent of radiodiagnostisch laborant. In de simulatiecentra worden vaardigheden in een realistische setting getraind. Hierdoor hoeven trainingen niet in een ziekenhuis plaats te vinden, wat er onder andere voor zorgt dat ziekenhuismedewerkers minder worden belast. Daarnaast zijn loopbaanontwikkeling en het behouden van medewerkers in de zorg belangrijke projectdoelen. 

Duurzame batterijen en efficiëntere zonnepanelen

SolarNL en Circular Batteries: twee projecten met een duurzaam karakter. Ook deze twee projecten, die worden uitgevoerd door consortia waarbinnen Saxion-lectoraat Sustainable Energy Systems actief is, ontvangen een investering vanuit het Nationaal Groeifonds. Energie uit zonlicht (zon-pv) en innovatie batterijtechnologieën gaan een onmisbare rol spelen bij de energietransitie.

We zijn trots dat we als Saxion deelnemen aan zoveel projecten waarin het Groeifonds investeert. Zo kunnen we met ons praktijkgerichte onderzoek ook op de langere termijn bijdragen aan een slimme, duurzame én gezonde samenleving.

Hans Vossensteyn
Hans Vossensteyn, directeur Saxion Research & Graduate School.

Kenniscreatie en Immersive Experience

Op het gebied van kenniscreatie staat Nederland in de Europese top drie. Het Deltaplan Valorisatie, waaraan Saxion bijdraagt als een van de consortiumpartners, heeft als doel om kennis beter te kunnen vertalen in maatschappelijke en economische meerwaarde.

Creative Industries Immersive Impact Coalition (CIIIC) is de naam van het programma dat ondersteund wordt vanuit het XR-lab van Saxion. Letterlijk vertaald staat ‘Immersive Experience’ (IX) voor een meeslepende ervaring. CIIIC wil slim gebruik maken van het ontwerptalent en het publieksbereik van de creatieve industrie, de media- en de cultuursector; op die manier wil het programma ervoor zorgen dat Nederland een koppositie op het gebied van IX kan behouden.

Nationaal Groeifonds

Met het Nationaal Groeifonds investeert het kabinet tussen 2021 en 2025 20 miljard euro in projecten die zorgen voor structurele en duurzame economische groei. Alle projecten worden deels uit het fonds gefinancierd en deels door publieke en private partijen.

Gerelateerde artikelen

Onderzoek

Netlinc: van genetwerkt leren tot een innovatief hbo

22 oktober 2024
Lector Jeroen Linssen voor Saxion Deventer Onderzoek

Jeroen Linssen houdt zijn rede: ‘symbiose tussen mens en AI’

17 oktober 2024
Textile Fiber Boost verbetert kwaliteit en opbrengst textielrecycling Ondernemerschap

Textile Fiber Boost verbetert kwaliteit en opbrengst textielrecycling