Noelle Nijhuis
Onderwijs

Noëlle deelt haar stage-ervaringen als Ruimtelijke Ordening en Planologie-student

Elçin Coraklar
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Ambitieus is ze: Noëlle Nijhuis, vierdejaars student Ruimtelijke Ordening en Planologie, die onlangs haar succesvolle stage bij Cauberg Huygen heeft afgerond. Ze deelt haar inzichten over haar studie en stage-ervaring, waarbij ze vooral benadrukt hoe gepassioneerd ze is over wetgeving en de dynamiek van ruimtelijke veranderingen.

De studie 

Ruimtelijke Ordening en Planologie is gericht op het begrijpen en beheren van ruimtelijke omgevingen, met de nadruk op stedelijke en regionale planning, vertelt Noëlle. De studie omvat onderwerpen zoals de woningnood, energietransities en veranderingen in de Omgevingswet, allemaal cruciale thema's die aanzienlijke invloed hebben op onze omgeving. 

Op de vraag of ze zich heeft gespecialiseerd, antwoordt Noëlle dat specialisatie sterk afhangt van de richting die je op wilt gaan binnen een bedrijf of organisatie en vervolgt: “Als je bij de provincie werkt, ligt de nadruk meer op wetgeving, terwijl bij de gemeente of een adviesbureau, buurtparticipatie een grotere rol speelt.” 

Noëlles interessegebied 

Tijdens haar stage bij Cauberg Huygen ontdekte Noëlle haar passie voor wetgeving, in het bijzonder de Omgevingswet. Ze benadrukt dat er nog veel onduidelijk is over deze wet, omdat hij vrij nieuw is. Noëlle kreeg de kans om tijdens haar stage een cursus te volgen over de Omgevingswet. “Deze ervaring heeft mij geholpen om te begrijpen hoe de wetgeving zich zal ontwikkelen en evolueren. Bovendien was ik tijdens mijn stage projecten betrokken bij projecten over het onderzoeken van wetten, wat mijn begrip van het praktische aspect van de studie verdiepte,” vertelt Noëlle. 

Haar weg naar Cauberg Huygen 

Op de vraag hoe ze bij Cauberg Huygen terecht is gekomen, vertelt Noëlle dat ze begon met het bekijken van vacatures op BlackBoard om de juiste richting te vinden. “Toen ik de vacature van Cauberg Huygen voorbij zag komen, trok hij direct mijn aandacht. Na het sollicitatiegesprek voelde ik dat ik hier veel ruimte zou krijgen om mijn stage naar eigen interesse in te vullen. Het zelfsturende teamconcept van het bedrijf sprak mij aan en ik vond het prettig om te zien dat iedereen benaderbaar was.” 

Als je bij de provincie werkt ligt de nadruk meer op wetgeving, terwijl bij de gemeente of een adviesbureau, buurtparticipatie een grotere rol speelt.

Noelle Nijhuis
Noëlle Nijhuis over het verschil tussen stage- en werkplekken in de wereld van Ruimtelijke Ordening en Planologie

Het werkterrein van Cauberg Huygen

Cauberg Huygen opereert in de sector civiele techniek en biedt raadgevende diensten aan, zoals hulp bij vergunningaanvragen en verhuisplannen voor bedrijven. Noëlle deelde een voorbeeld waarbij ze advies moest geven aan een tankstation dat wilde transformeren tot een zelfstandig tankstation zonder personeel. Dit proces vereiste kennis van de wetgeving en vergunningen. 

Leerdoelen en toekomstplannen 

Noëlle begon haar stage met het doel om inzicht te krijgen in het werkveld en hoe een adviesbureau functioneert. “Na mijn stage bij Cauberg Huygen zal ik beginnen aan een afstudeerstage,” vertelt Noëlle. “Ik vind het interessant om dan voor de gemeente te werken, zodat ik een bredere kijk op het werkgebied krijg. Dat vind ik een mooie vervolgstap."

De tips van Noëlle voor medestudenten  

Noëlle vertelt dat zij geluk had bij het vinden van de juiste stage, want ze voelde zich meteen op haar plek na haar eerste gesprek bij Cauberg Huygen. Ze heeft nog een aantal tips voor medestudenten: “Ik raad studenten aan om naar banen en stages te kijken die toekomstgericht zijn. Kijk ook vooral naar vacatures die je interessant vindt, zodat je je studie in die richting kunnen vormgeven.” 

Elçin Coraklar

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Sam Rikhof Onderwijs

Bedrijfskunde-student Sam werd geselecteerd voor een audit experience in Parijs: ‘Ik dacht niet dat het zou lukken’

21 juni 2024
Event

Talentenoogst

13 juni 2024 Deventer Saxion Deventer
Anouk Grothe Onderwijs

Anouk verduurzaamde het productieproces bij het Nationaal Opera Ballet: 'Ik wil werken vanuit liefde voor textiel en de planeet'