Sarah Ros startte als eerste PD-kandidaat bij Saxion: ‘Ik ga niet voor de titel, maar voor mijn eigen ontwikkeling’
Wie is de PD-kandidaat? Dat ontdekken we dit voorjaar in een drieluik over onderzoekers die bezig zijn met hun doctoraatstraject in het hoger onderwijs. Hoe denken zij over de impact die een Professional Doctorate kan hebben? En minstens zo belangrijk: wat drijft hen? In dit derde en laatste deel spreken we Sarah Ros-Philipsen. Vorig jaar ging ze bij Saxion als eerste PD’er van start. Ook landelijk hoort ze bij de eerste drie PD’ers binnen het domein Gezondheid & Welzijn. Hoe is het voor Sarah om te pionieren, nieuwe wegen te wagen? “Laat mij m’n eigen weg maar zoeken. Ik kom er wel,” zegt ze daar vastberaden over.
Bij de start van haar Professional Doctorate-traject, in juni 2023, lag er veel open. Maar één ding was zeker: Sarah Ros-Philipsen was op dat moment in blijde verwachting en zou in november opnieuw moeder worden. Twee mooie nieuwe hoofdstukken in een mensenleven. In maart keerde Sarah terug van bevallingsverlof en hervatte ze haar PD-traject over leefstijlbevordering op het snijvlak van het sociaal domein en de gezondheidszorg. Een traject waarbij ook de Hanzehogeschool Groningen en het Deventer Ziekenhuis betrokken zijn én dat heel dicht op de praktijk staat. Precies zoals Sarah het wil. Precies zoals de PD bedoeld is. En precies op het juiste moment, zo blijkt al snel uit ons gesprek.
Dicht op de praktijk staan
“Ik werk nu zo’n negen jaar bij de Academie Gezondheidszorg van Saxion. Eerst voor de klas, daarna op het gebied van onderwijsontwikkeling en projecten voor de opleiding Verpleegkunde. Zelf kom ik ook uit het vak. Ooit werkte ik in de praktijk, als verpleegkundige. Na mijn studie Gezondheidswetenschappen kwam ik bij Saxion terecht. Mijn master Health Sciences richtte zich vooral op gezondheidsbevordering en preventie. Voor mijn PD maak ik nu de overstap naar het Saxion-lectoraat Smart Health, bij het thema ‘Gezondheidsbevordering in de samenleving’. Ook ben ik een dag in dienst van het Deventer Ziekenhuis. Mijn opdracht is in samenwerking met het Deventer Ziekenhuis tot stand gekomen. Het ziekenhuis vindt het daarom belangrijk dat ik ook echt onderdeel van de organisatie word. Dat ik dicht op de praktijk sta.”
Mijn opdracht is in samenwerking met het Deventer Ziekenhuis tot stand gekomen. Het ziekenhuis vindt het daarom belangrijk dat ik ook echt onderdeel van de organisatie word. Dat ik dicht op de praktijk sta.
Gezonde en inclusieve samenleving
In die praktijk hadden thema’s als gezondheidsbevordering en preventie altijd al Sarahs warme belangstelling: “De laatste jaren staat het onderwerp ook hoog op de politieke agenda’s en wordt het steeds duidelijker dat we de zorg, die vastloopt, anders moeten organiseren. Het onderwerp is altijd met me meegelopen, ook in de jaren dat ik lesgaf aan verpleegkundig specialisten en praktijkondersteuners in de huisartsenpraktijk. Eigenlijk wilde ik, naast het onderwijs, altijd wel een extra stap zetten, maar vond ik een PhD te theoretisch. Ik dacht: daar ga ik mijn geluk niet uit halen. Op dat moment kwam de mogelijkheid tot het volgen van een PD in het hbo. Binnen een week werd ik door twee mensen op die mogelijkheid gewezen: ‘Sarah, dit is nu écht iets voor jou.’ Toen ik me erin verdiepte, concludeerde ik: ja, dat klopt. Hier word ik blij van.” En wat wakkerde die blijdschap aan? “Omdat zo’n traject zich in en mét de praktijk afspeelt. Je levert daadwerkelijk een bijdrage aan die gezonde en inclusieve samenleving. En wat je oplevert, moet volgens de eisen van de PD precies voldoen aan wáár die praktijk behoefte aan heeft: praktijkgericht, toegepast, participatief. Blijkbaar was de tijd gewoon rijp om hier mee te starten.”
Integrale blik
In haar PD-traject ‘Leefstijlinterventies: van individuele aanpak naar integraal samenwerken’ focust Sarah zich op de manier waarop het gezondheidsdomein en het sociale domein in de stad en regio Deventer beter samen kunnen werken om zorgvragers op het gebied van leefstijl te ondersteunen. “Heeft iemand met hartklachten alleen baat bij een medisch traject, of zien we daarmee sociale aspecten als slechte huisvesting, schulden of eenzaamheid over het hoofd? Juist die integrale benadering helpt een cliënt verder. Zeker in de eerste fase van de behandeling, wanneer iemand geschrokken is. En dus ook heel gemotiveerd om de eigen leefstijl en leefomstandigheden aan te pakken, al dan niet met hulp van anderen,” licht Sarah toe. Het is een willekeurig voorbeeld van het type casussen in de zorg- en welzijnspraktijk dat baat heeft bij nader, kort-cyclisch onderzoek naar passende oplossingen die impact hebben. Voor arts, sociaal werker én in de eerste plaats voor de zorgvrager. “Vooral dat kort-cyclische aspect is belangrijk,” zegt Sarah. “Nu heb je niets aan oplossingen die je pas over vijf jaar kunt toepassen.”
Heeft iemand met hartklachten alleen baat bij een medisch traject, of zien we daarmee sociale aspecten als slechte huisvesting, schulden of eenzaamheid over het hoofd? Juist die integrale benadering helpt een cliënt verder.
Vier verschillende rollen
Ze vindt het een interessant en vooral ook leuk traject, vertelt Sarah. “Binnen de PD moet je vier verschillende rollen vormgeven. Die van de onderzoeker is een betrekkelijk nieuwe rol voor me. Daarin wil ik me nog sterk ontwikkelen. Daarnaast ben je ook de veranderaar, de innovator en de professional.” Het is nog zoeken en tegelijkertijd laveren tussen die rollen, merkt Sarah in deze eerste fase: “Aan de ene kant wil je een onafhankelijk onderzoeker zijn, aan de andere kant de betrokken professional, om ook iets te kúnnen bewerkstelligen. Ik zie en voel het steeds gebeuren. De manier waarop ik laveer, vormt ook één van de leeruitkomsten die ik na vijf jaar mag gaan aantonen. Het is een uitdaging. Dat is ook waar ik constant op reflecteer. Drie keer per jaar komen we als landelijke PD-kandidaten in ons domein steeds tijdens een tweedaagse bij elkaar. Voor scholing, begeleiding en de uitwisseling van ervaringen. Ook hebben we regelmatig supervisie. Het laveren tussen die rollen is dan ook echt onderwerp van gesprek.”
Echt pionieren
Vier rollen en vijf leeruitkomsten op NLQF-niveau 8. Ze brengen Sarah over vijf jaar bij het einde van haar PD-traject. “Als je kijkt naar wat je oplevert, zijn er niet die standaard ‘vier of vijf artikelen’. Het kan ook gaan over de vertaling van dat ene artikel naar de beroepspraktijk. Naar wat het betekent voor die professionals die er daadwerkelijk mee aan de slag kunnen. Het is nog écht pionieren: hoe ver kom je in die jaren en kun je het ook écht neerzetten?” De begeleiding is goed, vindt ze. Zowel van haar begeleiders als de ondersteuning op landelijk niveau, in het domein Gezondheid & Welzijn: “Er wordt ook goed geluisterd naar ons. We zijn natuurlijk de PD’ers die alles voor het eerst ervaren, die voor het eerst tegen bepaalde zaken aanlopen. Maar daar maak ik me niet zo druk om.”
Enthousiasme
Kenmerkt het Sarah als PD’er, denkt ze? “Ja, en dan vooral mijn enthousiasme en mijn hart voor die gezonde en inclusieve samenleving. Ik wil echt mijn steentje bijdragen aan de praktijk. Ooit was ik zelf die verpleegkundige. Omdat ik ook aan die kant heb gestaan, vind ik het zo belangrijk dat je het onderzoek participatief, met elkaar, vormgeeft. Niet als iemand die, hoog-over, bedenkt wat de praktijk nodig zou hebben. Ik vind het fijn dat ik in dit betrekkelijk nieuwe traject mijn eigen weg nog mag bepalen. Dat het allemaal nog niet zo vastligt. Ik ga ook niet voor de titel, maar voor mijn eigen ontwikkeling. En voor de maatschappelijke relevantie. Laat mij m’n eigen weg maar zoeken. Ik kom er wel.”
Fotografie: Thomas Busschers
Zeven domeinen
Een onderzoeker die wil beginnen aan een PD-traject, kan dat doen binnen zeven domeinen. In ieder artikel binnen deze reeks, wordt een ander domein onder de loep genomen. Saxion-onderzoeker Sarah Ros-Philipsen voert het onderzoek voor haar Professional Doctorate uit binnen het domein Gezondheid & Welzijn.