Gezondheidsbevordering in de zorg

We werken aan gezondheidsbevordering door het versterken van leiderschap bij zorgprofessionals voor het ondersteunen van sport en beweging bij cliënten.

Belangrijkste onderzoekthema's

De thema's richten zich op de interactie tussen de zorgprofessional en de cliënt en op interprofessionele samenwerking. Hierbij wordt gebruik gemaakt van datagedreven beslisondersteuning en wordt rekening gehouden met de complexiteit van gedragsverandering.

  • Interactie zorgprofessional en cliënt
  • Interprofessionele samenwerking
  • Datagedreven beslisondersteuning

Al onze projecten

Overige projecten

In deze onderzoeksprojecten werken wij mee als partner.

Onder leiding van het RadboudUMC en samen met verschillende bedrijven en instellingen werken we aan het project CardiacCare@Home. Met slimme technologie thuis willen we de zorg voor mensen met hartfalen verbeteren. Meer techniek thuis moet opnames in het ziekenhuis voorkomen door vlottere revalidatie, betere monitoring van het hart en snellere aanpassing van therapie. Hierbij werken we ook samen met mensen in een kwetsbare positie, rondom de inzet van thuis-technologie, om verslechtering in de gezondheidssituatie te voorkomen.

Lees meer

De zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten sluit onvoldoende aan bij hun wensen en behoeften, nu en in de toekomst. Ook stemmen zorgverleners in het zorgtraject onderling te weinig af over deze wensen en behoeften. Daarom ontwerpen we samen met zorgverleners, mensen met dementie, naasten en onderzoekers een heldere werkwijze om wensen en behoeften te bespreken en vast te leggen in het hele zorgtraject. We onderzoeken de implementatie en wat de nieuwe werkwijze oplevert voor de ervaren zorg en ondersteuning.

Lees meer

Twente kent grote sociaaleconomische verschillen en verschillen in gezondheid. Ook ligt het besteedbaar inkomen lager dan in de rest van Nederland. Daarnaast ligt de werkloosheid hier boven het landelijk gemiddelde en er wonen meer niet-actieve mensen dan elders in Nederland. De gezondheid blijft achter in Twente. Deze achterstand wil Twente inlopen.

Lees meer

Door de toenemende aandacht voor en kennis over positieve gezondheidseffecten van planten, tuinen en andere natuurlijke interventies is er vanuit zorginstellingen en groenbedrijven een groeiende interesse voor het inzetten van groen in de zorg. Toch wordt hier nog niet optimaal gebruik van gemaakt.

Lees meer

In dit project werken de hogescholen Saxion en Windesheim samen met Sportnetwerk Overijssel. Het project is gericht op de sport- en beweegparticipatie van mensen in een kwetsbare sociaaleconomische positie in de gemeentes Zwartewaterland en Deventer. In twee wijken wordt samen met wijkbewoners binnen living labs gewerkt aan het ontwikkelen van een lokaal passend sport- en beweegaanbod.

Lees meer

Onderzoekers, praktijkprofessionals en jongeren werken in gezamenlijkheid rondom het vraagstuk hoe de beweeg- en sportparticipatie van jongeren in het vmbo duurzaam kan worden vergroot, zodat zij ook op latere leeftijd actief blijven.

Lees meer

Osteoarthritis is een pijnlijke gewrichtsziekte die miljoenen mensen treft en waarvoor geen genezende behandeling bestaat. Patiënten worden aangemoedigd om in beweging te blijven, maar de optimale gewrichtsbelasting voor de individuele patiënt is niet bekend.

Lees meer

Het belang van gezondheidsbevordering en de preventie van chronische ziekten is evident en heeft een prominente plek in het nationaal Preventieakkoord, het recente Integraal Zorgakkoord en de Topsector Life Sciences & Health. Binnen de Kennis- en Innovatieagenda ‘Gezondheid & Zorg’ wordt het belang van een gezonde leefstijl en een gezonde leefomgeving onderstreept. Dit vraagt naast een andere organisatie en financiering van de zorg ook om competente professionals in zorg & welzijn die in staat zijn om op effectieve wijze bij te dragen aan een gezonde leefstijl van hun patiënt en cliënt.

Lees meer

Dankzij samenwerking tussen Erwelzijn, de provincie Overijssel, hogeschool Saxion en de gemeente Almelo is in Almelo het allereerste Leeflab van start gegaan. Hier wordt in de wijk De Riet gewerkt aan gezondheidsbevordering en het voorkomen van opvolgende problematiek voor kwetsbare groepen mensen.

Het Leeflab zet zich in voor de gezondheid en het welzijn van bewoners uit de Almelose wijk De Riet. Het lab bestaat uit een team van professionals en vrijwilligers dat kennis overdraagt en manieren ontwikkelt om preventief te werken. Dit gebeurt in samenwerking met lokale hulpverlening, zorg én met de buurtbewoners zelf.

Lees meer

Om de kwaliteit van leven voor mensen die aangewezen zijn op palliatieve zorg (interdisciplinaire, multidimensionale, proactieve zorg gericht op kwaliteit van leven van mensen met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid—en hun naasten) te verbeteren, hebben zes hogescholen het Landelijk Lectorenplatform Palliatieve Zorg opgericht.

Lees meer

Met het lectorenplatform PRO-DEM (PraktijkgeRicht Onderzoek voor mensen met DEMentie) bundelen 24 lectoren van 13 hogescholen, in nauwe samenwerking met Alzheimer Nederland, hun krachten om gezamenlijk vanuit verschillende wetenschapsgebieden zoals sociale wetenschappen, techniek, (para-)medische wetenschappen, psychologie en bouwkunde bij te dragen aan (goed) leven met dementie. 

Lees meer

In HOMELAND werken verschillende partijen samen om te zorgen voor betere orthopedische hulpmiddelenzorg om amputaties te voorkomen, kosten te besparen en gebruikers langer hun kwaliteit van leven te laten behouden. Om dit te bereiken wordt een kennis- en onderzoeks-infrastructuur opgezet rondom het thema hulpmiddelenzorg voor drukontlastende behandeling in de thuissituatie van mensen met diabetes en andere gevoelsstoornissen die een chronische voetwond hebben of een hoog risico hierop. In deze Academische Werkplaats werken meer dan twintig partijen uit onderzoek, praktijk, onderwijs en gebruikers samen om te zorgen voor betere orthopedische hulpmiddelen die thuis gebruikt worden. Denk hierbij aan orthopedische schoenen, wondzorg, gips, walkers, voetdrukmetingen en temperatuurmetingen. Met dit project wordt kennis op dit gebied ontwikkeld en geïmplementeerd.

Lees meer