Onze focus
Lectoraat Smart Health richt zich op gezondheidsbevordering en gepersonaliseerde zorg die wordt ondersteund door technologische en datagedreven oplossingen. Hiermee levert het lectoraat een bijdrage aan het mogelijk maken van passende zorg, het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen en de ontwikkeling van toekomstbestendige zorgprofessionals. Wij werken hieraan vanuit drie kernopdrachten.
Gezondheidsbevordering in de leefomgeving
Door het versterken van mensen in een kwetsbare positie, met aandacht voor hun fysieke en sociale omgeving, streven we naar gezondheidsbevordering in de leefomgeving. We richten ons op leefstijl, mentale gezondheid, eenzaamheid, stress en veerkracht. Het thema opereert op het snijvlak van gezondheid, welzijn en het ruimtelijk domein en wordt ondersteund door datagedreven handelen.
Gezondheidsbevordering in de zorg
We werken aan gezondheidsbevordering door het versterken van leiderschap bij zorgprofessionals voor het ondersteunen van sport en beweging bij cliënten. Het thema richt zich op de interactie tussen de zorgprofessional en de cliënt en op interprofessionele samenwerking. Hierbij wordt gebruik gemaakt van datagedreven beslisondersteuning en wordt rekening gehouden met de complexiteit van gedragsverandering.
Gepersonaliseerde zorg
Door het versterken van de samenwerking tussen professionals en burgers werken we aan gepersonaliseerde zorg voor thuiswonende cliënten die leven met een chronische aandoening. We richten ons op welzijn, goede gezondheid, de kwaliteit van sterven en het verminderen van ongelijkheid. Data wordt ingezet voor de ondersteuning van de interactie tussen cliënten en zorgprofessionals. Dit alles binnen de context van schaarste van professionals en mantelzorgers.
Betrokken aandachtsgebieden
De bijzondere opdracht Podotherapie levert een herkenbare bijdrage aan de doorontwikkeling van het werkveld en de profilering van podotherapie in Nederland. Samen werken we aan innovatie en aan de onderbouwing van het podotherapeutisch handelen. De focus ligt hierbij op de ontwikkeling van waarde-gedreven podotherapeutische preventie en zorg. De behoeften en mogelijkheden van de cliënt en podotherapeut staan daarbij centraal. We werken vanuit een landelijke samenwerking tussen de opleidingen Podotherapie (Saxion en Fontys) en de Nederlandse beroepsvereniging van Podotherapeuten (NVvP).
Vanuit een brede kijk op gezondheid richten we ons op het vergroten van leiderschap bij professionals met behulp van de Best Practice Unit (BPU)-methode. Hiermee willen we vanuit het perspectief van Positieve Gezondheid een gewenste leefstijlverandering of meer gezondheidswelzijn bij patiënten in de regio Twente bewerkstelligen. Het L.INT lectoraat Positieve Gezondheid, Leefstijl en Leiderschap is een samenwerking tussen het lectoraat Smart Health en Medisch Spectrum Twente (MST).
Onze projecten
- HealthTech in Society
- TEchnologiE MArkeert de Palliatieve fase (TELEMAP)
- Multidisciplinaire samenwerking in de eerstelijns palliatieve zorg, juiste zorg op gewenste plek
- Trainingsbelasting op het veld
- Exoskeletons as technological support for physical workers with musculoskeletal disorders; towards a sustainable system approach, beyond biomechanics and marketing’ (EXOWOMDIS)
- Living Lab Weidedorp Hengelo
- Leiderschap in leefstijl: een Positieve Gezondheidsbenadering (L.INT lectorpositie)
- Support-tool voor podotherapeutische diagnostiek van voetproblemen bij mensen met reumatoïde artritis
- Vitale ontmoetingsplaats in beweging
- TOP GESPREK - Transmuraal Ondersteunen van Proactieve zorgplanning met inzet van gesprekshulpen
- Elke Tukker bewust gezond
- Groen voor zorg: toepassingen voor patiënt en professional
- Overijssel beweegt voor gezondheid
- Vmbo Sportlab
- LoaD - Healthy Loading to combat OsteoArthritis
- Lectorenplatform Leefstijl in zorg en welzijn