Sustainable Building Technology

Sustainable Building Technology

Het lectoraat Sustainable Building Technology richt zich op het ontwikkelen van innovatieve technologieën en kennis om gebouwen duurzamer te maken en CO₂-uitstoot te verminderen. Met een focus op de gebouwde omgeving streeft ons lectoraat naar concrete oplossingen die bijdragen aan een duurzamere samenleving en de transitie naar een klimaatvriendelijke bouwsector versnellen.

Onze expertises

Kwantificeren en analyseren van energieprestaties van gebouwen en installaties

Het ontwerpen van modellen en meetopstellingen met als doel: de werkelijke energieprestatie van gebouw(component)en te monitoren en de gegevens voor impactsimulaties beschikbaar te stellen.

Digitalisering in de gebouwde omgeving

Ontwerp en realisatie van gebouw- en wijkmodellen (digital twins), voor het doorrekenen van transformatie-alternatieven en gebouwbeheer. 

Karakteriseren en testen van circulaire bouwmaterialen

Het verbeteren en toevoegen van de functionele eigenschappen van hout en andere bouwmaterialen (waaronder biobased materialen) en het vaststellen van materiaalprestaties door middel van metingen.

Christian Struck (fotografie Robin Kamphuis)

Vragen?

Neem contact met ons op!

dr. ir. Christian Struck

Lector Sustainable Building Technology

Onze focus

We zijn een technisch lectoraat dat praktijkgericht onderzoek uitvoert in de driehoek gebouw(schil), installaties en gebruik. Prestaties van bouwmaterialen, gebouwcomponenten, installaties en gehele renovatie- en nieuwbouwconcepten worden kwantitatief beoordeeld met metingen en simulaties. Zo leveren we een actieve bijdrage aan het oplossen van de maatschappelijke doelen op het gebied van resource efficiency en energietransitie.

Resultaatgericht (Ver)bouwen

Deze onderzoekslijn richt zich op het innovatief en prestatiegericht bouwen, renoveren en planmatig onderhouden van woningen met als focusgebieden duurzame energie en circulariteit.

Lees meer
De voorgevel van een pand staat in de stijgers. Een deel van de voorgevel met ramen hangt aan een hijskraan.

Functionele Biomaterialen

Deze onderzoekslijn richt zich op het onderzoeken van mogelijkheden om de prestatie van biologische bouwmaterialen, zoals hout, te verbeteren. 

Lees meer
Kind zit op glijbaan in speeltuin

Data-gedreven Gebouwexploitatie

Deze onderzoekslijn werkt aan het sluitend maken van de dataverwerkingsketen in de bouw, van ontwerp via bouw(productie) tot en met exploitatie. Met als doel: efficiënte installaties die op elkaar, de gebouwschil en de gebouwgebruiker zijn afgestemd.

Lees meer
Data geprojecteerd boven skyline van grote stad

Gerelateerd nieuws

Het in de praktijk testen en meten van duurzame woning verbeteringen: dat is van grote meerwaarde voor onze organisatie. En dat hebben we aan deze samenwerking te danken.

Partner bij Woningcorporatie Domijn.

Hoe kunnen we samenwerken?

Als lectoraat Sustainable Building Technology richten we onze activiteiten op het beschikbaar stellen van methoden en gereedschap zoals digitale tools. Hierdoor faciliteren wij de reductie van gebouwgerelateerde broeikasgasemissies tijdens de bouw- en exploitatiefase, werken we klimaatverandering tegen en steunen we de marktpositie van onze projectpartners. De opgedane inzichten en ontwikkelingen steunen lokale marktpartijen bij het toepassen van nieuwe producten en diensten. We richten ons op de interactie tussen gebouwschil (materiaal), gebruiker en installaties, met als randvoorwaarde een gezond binnenklimaat.

Laten we samen naar een oplossing zoeken

Bekijk de mogelijkheden

Onze partners

website website website website website

Dankzij multidisciplinaire samenwerking tussen bedrijfsleven, lectoraten en onderwijs worden innovatieve concepten en producten ontwikkeld. Samenwerking is zowel op regionaal, nationaal en internationaal niveau.

Op meerdere onderzoeksgebieden wordt intensief samengewerkt met Stichting Pioneering. Dit is een brancheorganisatie in de Bouw in Oost NL met als doel het faciliteren van samenwerkingsverbanden tussen ondernemers, kennisinstellingen, overheid en opdrachtgevers om nieuwe werkwijzen en producten te ontwikkelen. Twee kenniskringleden van het lectoraat SBT zijn actief lid van het Pioneering expertteam. 

De samenwerking met Domijn richt zich op het aanvragen en uitvoeren van onderzoeksprojecten, waarbij zowel Saxion-onderzoekers, -docenten en -studenten als medewerkers van Domijn betrokken zijn. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om projecten rond energie, binnenklimaat, circulair (ver)bouwen en het reduceren van CO2-emissies. Ook het implementeren van nieuwe technologieën, productieprocessen en samenwerkingsvormen in de keten rond woningbouw en -verhuur zijn onderwerp van onderzoek. Alles is er op gericht om duurzaamheid te verbinden met betaalbaar, comfortabel en gezond wonen. De opbrengsten van het onderzoek vinden hun weg in de praktijk en in pilotprojecten en publicaties, om verder onderzoek en andere vormen van kennisdeling rond verduurzaming in de woningbouw aan te jagen.

Hout zal als bekendste biobased materiaal in de nabije toekomst nog meer worden toegepast als bouwstof. Onder andere vanwege de toepassingsmogelijkheden, de CO2 opslag in het materiaal, het circulair kunnen toepassen en de uitstraling van hout.

Er zijn veel initiatieven bij marktpartijen, het (hoger)(beroeps)onderwijs en onderzoeksinstituten maar een doorgaande leerlijn ontbreekt. Hierop speelt het Fieldlab Efficiënt Bouwen met Hout (en andere biobased materialen – FiEBH) in door met ROC van Twente de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool en regionale partijen de verbinding te zoeken tussen de markt, het onderzoek en het onderwijs middels dit fieldlab. We gaan praktisch onderzoek faciliteren en onderwijs ontwikkelen om hout en andere biobased materialen beter te kunnen inzetten in de bouwkolom en dit thema meer te verweven in het onderwijs op MBO, HBO en WO–niveau.

Fieldlab EBMH smal.png

Het Fieldlab Digitalisering EnergieTransitie Twente is een samenwerkingsverband waarbij de kennisinstellingen ROC van Twente, Hogeschool Saxion en Universiteit Twente gezamenlijk met lokale overheden en bedrijven strategisch samenwerken. Het doel van FiDETT is de wijkgerichte aanpak ter bevordering van de energietransitie te versnellen door intensieve toepassing van digitale technologieën. Om dit te bereiken werkt FiDETT aan twee thema’s: (1) vernieuwen en verbinden van onderwijs van MBO, HBO en WO en (2) het agenderen en uitvoeren van praktijkgericht en fundamenteel onderzoek m.b.t. nieuwe vormen van samenwerking en methoden.

Het lectoraat Sustainable Building Technology verrijkt het fieldlab door het inbrengen van kennis en competenties op het gebied van gebouwrenovaties, beoordeling van gebouwprestaties, digital modelleren en simuleren van gebouwen en wijken. Voorlopige resultaten van FiDETT zijn de samenwerking tussen studenten en onderzoekers m.b.t. toepassing van een grondradar en de ontwikkeling van een ‘meetfiets’ en ook succesvolle resultaten in het door SIA RAAK KIEM gesubsidieerde project “Digitalisering voor de energietransitie van wijken: Digital Twins en innovatieve ketensamenwerking” (https://www.nwo.nl/projecten/kiemk2001068).

fidett smal.png

Al jaren werken we samen met Gooskens Hout aan verschillende onderzoeksprojecten. Daarbij staan zowel de houtbehandeling als oppervlaktecoating met biobased materialen centraal.

De toepassing van biomaterialen in de bouw heeft veel potentie om de COemissies, gerelateerd aan de productie van staal, beton en cement, te verlagen. Hout, als voorbeeld, neemt enerzijds tijdens de groeifase CO2 op en is eenvoudig industrieel te bewerken, maar anderzijds zal het onbehandeld verweren en heeft het een beschermde oppervlakte nodig. De beschermende oppervlakte-eigenschappen kunnen door middel van houtbehandelingsmethodes of coatings gereedgemaakt worden.

Er ligt dus voldoende potentie om nader samen te werken. De komende jaren intensiveren we de samenwerking dan ook, waarbij onderzoek, onderwijs en praktijk elkaar zullen voeden en versterken!

Onze onderzoekers

Christian Struck (fotografie Robin Kamphuis)

dr. ir. Christian Struck

Lector Sustainable Building Technology

06 - 1323 1884 LinkedIn Profiel
Profielfoto Twan Rovers

Twan Rovers

Associate Lector Sustainable Building Technology

LinkedIn Profiel
Profielfoto Caronline Sanders

Caroline Sanders-Gering

Projectcoördinator

06 - 5713 0366 LinkedIn
geen foto beschikbaar

Jaimy Oosterveld

Projectsupport

06- 1820 9985
Profielfoto Annemarie Weersink

Annemarie Weersink

Docent/onderzoeker

088 - 019 1572 LinkedIn
Profielfoto Rick van Rijt

Rick van Rijt

Onderzoeker

06 - 1385 4453
Profielfoto Raby Malki

Raby Malki

Medewerker Onderwijs en Onderzoek

088 - 019 6940 LinkedIn Profiel
Erik Beeren.jpeg

Erik Beeren

Docent/onderzoeker

06 - 4145 8531
Rob Meester.jpeg

Rob Meester

Docent/onderzoeker

06 - 4005 8838
geen foto beschikbaar

Steven Brockötter

Onderzoeker

06 - 3924 8937
geen foto beschikbaar

Quint Geerman

Onderzoeker

06 - 4840 8078

Samenwerking lectoraat, werkveld en onderwijs

Lectoraat Sustainable Building Technology kan onderzoeksprojecten bewerken in samenwerking met multidisciplinaire studententeams (Smart Solutions Semester), met studenten van de Minor Industrial & Sustainable building, en met afstudeerders.

Ga je afstuderen of ben je op zoek naar een stage? Heb je de ambitie om meer naast je studie te doen en wil je onderzoeken? Word dan lid van ons lectoraatnetwerk en sluit je aan bij ons netwerk van onderzoekers, bedrijven en oud-studenten. Bekijk je mogelijkheden.

Gerelateerde opleidingen

Het lectoraat is betrokken bij de volgende opleidingen:

Hbo-opleiding Bouwkunde Saxion

Gerelateerde lectoraten