2022: Dit waren de 10 meestgelezen verhalen over Saxion-onderzoek
Lijstjes! We zijn er verzot op aan het eind van het jaar. En ook dit jaar vertelden vele Saxion-lectoren, -onderzoekers en -studenten met trots en passie over de manier waarop zij met toegepast onderzoek bijdragen aan een duurzame, veilige en rechtvaardige wereld. Welke artikelen sprongen eruit? Bijvoorbeeld het verhaal van Remko Soer over artrose. Bekijk hier de Top 10 en lees de artikelen over onderzoek die je gemist hebt.
1. Je huis verwarmen door water te laten bevriezen: hebben we straks allemaal een SolarFreezer?
Met de SolarFreezer is het mogelijk je huis te verwarmen door water te laten bevriezen: een even slimme als intrigerende oplossing voor het terugdringen van aardgasgebruik. Hebben we straks allemaal een SolarFreezer in huis, hoe werkt het systeem en wat kan er beter? Simon Hageman en Hans Gelten van het lectoraat Duurzame Energievoorziening vertellen over het onderzoek dat Saxion met SolarFreezer BV doet. Jacques Mathijsen van het Hengelose bedrijf is op zijn beurt enthousiast over de samenwerking.
2. Het skillspaspoort als ideale vervanger voor het cv: grote ambities, maar ook stevige uitdagingen
Begin dit jaar presenteerden Saxion en samenwerkingspartners de resultaten van hun onderzoek naar het skillspaspoort: een (digitaal) instrument dat in een snel veranderende arbeidsmarkt overzicht geeft van iemands bestaande en gewenste skills. Een diploma of cv geeft niet altijd meer een goed en compleet beeld van de kennis, ervaring en vaardigheden die iemand in zijn loopbaan heeft opgedaan. Het skillspaspoort kan daar een oplossing voor zijn, al zijn de uitdagingen nog groot. Jouke Post van het lectoraat Human Capital en Brain & Techonology geeft uitleg.
3. Jaap Knotter nieuwe lector Technologies for Criminal Investigation
Op 24 mei werd Jaap Knotter geïnstalleerd als lector Technologies for Criminal Investigation. Het moment markeert de start van het nieuwe, gelijknamige én gezamenlijke lectoraat van Saxion en de Politieacademie: “Met dit lectoraat hebben we een unieke combinatie te pakken. Het wordt een broedplaats van onderzoek en ideeën," aldus de pas geïnstalleerde lector.
4. ”Margriet Braun is de nieuwe lector Social Work: ‘We moeten zorgen dat de professional nog beter zijn werk kan doen’
Margriet Braun werd op haar beurt geïnstalleerd als de nieuwe lector Social Work van Saxion. In deze rol wil ze een bijdrage leveren aan de verdere professionalisering van het vakgebied. “Deze vacature kwam voor mij op het juiste moment,” vertelt ze in dit portret. In haar rol als lector gaat Braun zich inzetten om het sociaal werk op een hoger plan te krijgen. “Een belangrijk thema is in mijn ogen de onderbouwing van sociaal werk. Dat je goed uit kan leggen waar je voor staat, wat je doet, waarom en waar je dat op baseert. Eigenlijk het verder neerzetten van het vakgebied."
5. Ook een laadpaal kan gehackt worden: studenten onderzoeken veiligheidsrisico’s energietransitie
Een laadpaal die gehackt wordt of een waterstoftank die kan ontploffen: de energietransitie zorgt niet alleen voor schonere vormen van vervoer, maar ook voor nieuwe veiligheidsrisico’s. Arnel Hagemeijer deed, als tweedejaars student Integrale Veiligheidskunde bij Saxion, met zijn projectgroep een verkennend onderzoek: “Het onderwerp is nog zó nieuw. We moesten onze antwoorden echt bij elkaar sprokkelen.”
Het artikel gaat verder onder deze foto.
6. Saxion ontwikkelt tool die artrose-patiënten helpt bij betere balans in belasten van gewrichten
Door vergrijzing krijgen steeds meer mensen last van gewrichtsslijtage, ook wel artrose genoemd. Hoe kunnen patiënten, samen met hun fysiotherapeut, de beste balans vinden bij het belasten van hun gewrichten? Is het mogelijk om daarmee bijvoorbeeld een knieoperatie zo lang mogelijk uit te stellen? Een tool, gebaseerd op sensoren en artificial intelligence, gaat die beslissingen ondersteunen. Remko Soer vertelt over het omvangrijke LoaD-project waarmee Saxion en partners, in oktober startten.
7. Karin Dijkstra geïnstalleerd als lector Gezondheidsbevordering in de leefomgeving
De leefomgeving is de sleutel tot gezondheidsbevordering. ‘’Daar is grote winst te behalen. Maar dat is een hele uitdaging. Leefstijlverandering is vaak twee stappen vooruit en vervolgens één stap achteruit,’’ vertelt Karin Dijkstra in dit artikel. Zij werd dit najaar geïnstalleerd als lector Gezondheidsbevordering in de leefomgeving van ons lectoraat Smart Health.
8. 'Met de infuushandschoen willen we het trauma bij jonge kinderen verminderen'
Wie kent nog het verhaal van de grote Griekse held Achilles? Om hem onkwetsbaar te maken, dompelde zijn moeder hem onder in de rivier de Styx. Daarbij hield ze hem vast aan zijn hiel: de enige plek waar Achilles kwetsbaar bleef. Het mythologische verhaal inspireerde een consortium van projectpartners bij de naamgeving van hun ACHILLES-project. Jorrit de Jong van het Saxion-lectoraat Sustainable and Functional Textiles legt meer uit over het onderzoek dat Saxion en samenwerkingspartners doen. Dat richt zich op het ontwerp van een slimme infuushandschoen voor kinderen.
9. Hoe de inzet van Virtual Reality kan helpen bij conflictscheidingen
Scheidingen waarbij ouders elkaar niet kunnen luchten of zien. Ze komen met enige regelmaat voor. Vaak zijn kinderen de dupe bij deze conflictscheidingen. Door een virtualrealitysimulatie in te zetten willen jeugdhulporganisaties ouders laten ervaren wat de impact van hun gedrag is op hun kinderen. Astrid Altena, onderzoeker van het Saxion-lectoraat Social Work, wijdt haar postdoc-onderzoek aan het ontwikkelen van een werkwijze waarmee jeugdhulpprofessionals Virtual Reality op een adequate en effectieve manier kunnen gebruiken in gesprekken met ouders die in een complexe scheiding verwikkeld zijn.
10. Arie Paul van den Beukel is de nieuwe lector Industrial Design: 'Ik wil relevant zijn voor de praktijk'
“Onderzoek in het hbo en hier bij Saxion levert vaak binnen twee jaar al concrete resultaten op. Dat spreekt me aan. Ik wil relevant zijn voor de praktijk,” aldus Arie Paul van den Beukel. Maar wat vraagt die sterk veranderende praktijk en hoe kan Industrial Design daar juist met toegepast onderzoek een bijdrage aan leveren? “We willen de klassieke rol, waar productontwerpers decennialang mee opgeleid zijn, doorbreken. Het draait niet alleen meer om de economische waarde die je met je ontwerp voor een marktpartij creëert. Een ontwerp moet ook relevantie hebben. Daarbij is het belangrijk dat het bijvoorbeeld bijdraagt aan maatschappelijk welzijn. Zo wordt duurzaam ontwerpen steeds belangrijker."