Saxion.nl onderzoek top 10 2023.jpg
Onderzoek

2023: Dit waren de 10 meest gelezen verhalen over Saxion-onderzoek

Jos Eertink Leestijd Minuten

Van een circulaire ziekenhuismatras tot afzwaaiende lectoren met een indrukwekkende staat van dienst: we konden in 2023 weer heel diverse verhalen over praktijkgericht onderzoek vertellen. In dit overzicht ontdek je wat de tien meest gelezen onderzoeksartikelen van het jaar zijn. Over gezondheid, een bruisend stadshart en nog veel meer. Dompel je onder in prikkelende innovaties en leerzame reflecties!

1. ‘We hebben dit alleen kunnen bereiken door als hbo-instellingen écht samen te werken’

Een systeemverandering binnen het onderwijs, zo noemt Jan Jukema (Saxion) de introductie van de Professional Doctorate (PD) in het hbo. In het voorjaar van 2023 startten de eerste kandidaten landelijk hun doctoraatstraject. “Na de bachelor, de master en de associate degree is dit de finale stap in de ontwikkeling van het hoger beroepsonderwijs. We kunnen nu echt de volledige verantwoordelijkheid nemen voor onze maatschappelijke rol,” aldus Jukema.

2. Michiel Flooren neemt na 33 jaar afscheid

33 jaar werkte Michiel Flooren bij Saxion. Met zijn passie voor vraagstukken waar mensen wakker van liggen, bouwde hij aan toekomstgericht onderwijs bij opleidingen als Milieuchemie en Toerisme en Recreatie. Op vrijdag 15 september nam hij afscheid. “Die verwondering en fascinatie voor alles wat om mij heen gebeurt, die hocus pocus, zoals ik dat noem, die blijft.”

3. Serious game moet leververvetting tegengaan

Kun je mensen met een niet-alcoholische leververvetting bewust maken van een gezonde leefstijl door ze te laten gamen? Dat is wat Gezondheid & Technologie-docent/onderzoeker Sharon Oude Veldhuis de komende jaren probeert te achterhalen tijdens haar promotieonderzoek aan de Universiteit Twente. “Het is een stukje bewustwording: wat zit er in voeding en hoe kun je de vertaalslag maken naar de praktijk?”

4. Steven Dorrestijn officieel geïnstalleerd als lector Ethiek & Technologie

Steven Dorrestijn is al een tijdje lector Ethiek & Technologie, maar de ceremoniële kant van zijn installatie liet nog even op zich wachten. Maandag 16 oktober hield hij zijn lectorale rede bij Saxion Deventer. Een verslag van een middag vol vragen en verwondering: “Op zoek naar het goede gebruik van technologie.”

5. Pramod en de circulaire ziekenhuismatras: 'Iets teruggeven aan de samenleving'

Jaarlijks worden in de Nederlandse zorgsector meer dan 40.000 matrassen afgeschreven. Pramod Agrawal vond dat het tijd was voor een circulair alternatief. Samen met diverse partners werkt hij aan een matras én cover die gemaakt zijn van recyclebaar polyester. En dat is nog niet alles: ‘zijn’ oplossing scoort tevens goed als het gaat over comfort, levensduur, hygiëne en ergonomie.

Dit artikel gaat verder na onderstaande foto.

Pramod Agrawal toont 'zijn' circulaire ziekenhuismatras én matrashoes, staand voor het Medisch Spectrum Twente. Foto: Thomas Busschers.

6. Er was eens… een bruisend stadshart

‘De consument terug naar de aantrekkelijke fysieke winkel’, dat is de veelzeggende titel van het onderzoeksproject dat van 2021 tot medio 2024 op initiatief van Retail Platform Overijssel (RPO) wordt uitgevoerd. Auke Wolfs, hoofddocent en onderzoeker Retail & Ondernemerschap, is trots op de impact die hij met ‘zijn’ onderzoek heeft op regionale binnensteden.

7. Theo de Bruijn over 20 jaar onderzoek bij Saxion: ‘Ik geloof sterk in de wisselwerking tussen onderzoek en onderwijs’

Met Theo de Bruijn, lector Duurzame Leefomgeving, staan we stil bij de ontwikkeling van het onderzoek bij onze hogeschool. Twintig jaar geleden startte Theo als één van de eerste lectoren bij Saxion. Hoe kijkt hij terug, hoe kwam het onderzoek op stoom en waar staat hij inmiddels zelf?

8. Frits Oosterveld: een leven lang leren én bewegen

Hoe ontstaat een lectoraat? Een vraag waarop Frits Oosterveld, lector van het eerste uur, zeker antwoord kan geven. In de bijna 25 jaar dat hij aan Saxion is verbonden, speelde hij een centrale rol bij de ontwikkeling van een van de eerste lectoraten: Gezondheid & Bewegen. Hij heeft de verbinding tussen onderzoek en onderwijs sterker zien worden, en zijn vakgebied fysiotherapie zien verschuiven richting preventie, gezondheidsbevordering en het slim toepassen van technologie.

9. Circulariteit en realiteit: Christoph Hinske over zijn boek en zijn nieuwe living lab

Het idee van een wereld waarin alles circulair is, waar de mens floreert en de aarde herstelt in plaats van uitgeput raakt. Durf daar maar eens je vraagtekens bij te zetten. Dat is precies wat Christoph Hinske, hoofddocent en onderzoeker bij het lectoraat Business Models, doet samen met wetenschappers uit verschillende disciplines. Ze brachten het boek 'The impossibilities of the Circular Economy - Separating Aspirations from Reality' uit. De ideeën uit het boek brengt hij nu samen met bedrijven uit de regio, collega’s en studenten in de praktijk in het Saxion Living Lab for Human Flourishing.

10. PromovendA tot Z: Yvonne Kerkhof over de D van Dementie

Positieve gezondheid is een onderwerp dat een glimlach tovert op het gezicht van Yvonne Kerkhof, hoofddocent en onderzoeker bij de Academie Gezondheidszorg. Wat weer de aandacht trok van de broers Jim en Dolf Jansen. In hun meest recente, gezamenlijke boek (‘PromovendA tot Z’), liepen de journalist en de cabaretier de letters van het alfabet langs. Op zoek naar ‘de allerbeste vrouwen uit de wetenschap’. De D van dementie was voor Yvonne Kerkhof. Genoeg aanleiding voor een gesprek over drijfveren, communities en kwaliteit van leven.

Yvonne Kerkhof en Jim Jansen met het boek ‘PromovendA tot Z’.

Jos Eertink

Als redacteur probeert Jos alles wat complex is toegankelijk te maken. Buiten werktijd houdt hij zich het liefst bezig met poëzie en schilderkunst. Hij was de achtste stadsdichter van Enschede, maar rijmt alleen als het moet.

Gerelateerde artikelen

Saxion.nl onderzoek top 2024.jpg Onderzoek

2024: Dit waren de 10 meest gelezen verhalen over Saxion-onderzoek

20 december 2024
Nationaal Groeifonds investeert 1,4 miljoen in Twentse Biotech projecten - Occam Dx | Foto: Lizet Beek Onderzoek

Nationaal Groeifonds investeert 1,4 miljoen in Twentse Biotech projecten

17 december 2024
Snellere en betaalbare detectie van microbiële besmettingen - Abeje Onderzoek

Snellere en betaalbare detectie van microbiële besmettingen