Opening Hogeschooljaar 2024-2025: de energie van het hbo
Met de bus. Zo kwamen de vaandeldragers van de studieverenigingen die Saxion rijk is naar de Deventer Schouwburg, de plek waar het Hogeschooljaar 2024-2025 werd geopend. Ze brachten naast hun kleurrijke vaandels heel veel energie mee. Energie die voelbaar was in de grote theaterzaal, waarin het ging over studentenwelzijn en de onmisbaarheid van het hbo. Over ‘Zien en gezien worden’. Ook was er een spandoek, dat níemand over het hoofd kan hebben gezien. Boodschap: ik sta voor het hbo.
Het was warm tijdens de opening van het Hogeschooljaar in Deventer. Dat gold ook voor de sfeer in de Deventer Schouwburg. In de grote zaal verzamelden zich studenten, Saxion-medewerkers en andere mensen die het hbo een warm hart toedragen. De vaandeldragers van de studieverenigingen, net uit de bus gestapt, liepen als laatste naar binnen. En hoe. Hun aanstekelijke energie deed honderden bezoekers omkeren op hun schouwburgstoeltjes.
“Gewoon de tijd van m’n leven hebben,” met die veelomvattende woorden maakte een student van studievereniging HYSTERIA op het podium duidelijk wat ze hier vandaag kwam doen. Want studeren gaat over veel meer dan alleen je studiepunten halen.
Starten met welzijn
Meer dan 26.000 Saxion-studenten beginnen in september aan hun schooljaar, sommige van hen voor het eerst. Wie zijn deze nieuwkomers? Deze vraag werd indirect aan het publiek voorgelegd. Het zaallicht dimde. Een spotlight werd gericht op verhalenverteller Anne Hurenkamp, die ons vanuit haar voorleesstoel wees op het ‘zachter wordende najaarslicht’. Licht waarin we scherper gaan kijken naar onszelf en de wereld om ons heen; het vormde een poëtische opmaat naar de openingsspeech van Anka Mulder, voorzitter van het College van Bestuur van Saxion.
Ik denk dat ‘Zien en gezien worden’ daar over gaat. Dat je probeert ervoor te zorgen dat die ene student, tussen die 26.000 andere studenten, zichzelf kan zijn.
In haar speech stond Anka stil bij het belang van studentenwelzijn. Het thema van de dag, ‘Zien en gezien worden’, sloot daar naadloos bij aan. Anka: “Ik denk dat ‘Zien en gezien worden’ daar over gaat. Dat je probeert ervoor te zorgen dat die ene student, tussen die 26.000 andere studenten, zichzelf kan zijn. Dat je je gezien voelt, vanaf je eerste dag bij Saxion. Door je klasgenoten en je docenten … Bij Saxion willen we veel meer ruimte geven aan contact en onderlinge begeleiding; met Thuisgroepen, in en buiten het klaslokaal; met de Support Days waar we deze maand al een start mee maken. Je gaat daar snel meer van merken.”
Staan voor het hbo
Aan het eind van haar speech sprak Anka over hbo’ers als onmisbare vakmensen; als de motor voor innovatie en de ruggengraat van de regio. Tegelijkertijd benadrukte ze dat het hbo ‘niet op de radar staat van de politiek en de media’, en bijvoorbeeld slechts 1/20ste deel van alle overheidsfinanciering voor onderzoek ontvangt.
Het maakte strijdvaardige gevoelens los. Vanachter de coulissen werd Anka een spandoek aangereikt, dat ze voor iedereen zichtbaar omhooghield. ‘Ik sta voor het hbo’, lazen we. Anka werd vergezeld door CvB-collega’s Timo Kos en Richard Wielinga, die ook een spandoek omhooghielden en letterlijk voor het hbo gingen staan. Wat volgde was luid applaus; vanaf het balkon klonken de instemmend stampende voeten van de vaandeldragers.
Prijswinnend talent
Het was tijd om twee onmisbare hbo-talenten in het zonnetje te zetten. Allereerst met de Saxion Afstudeerprijs, die werd gewonnen door Ton van Dijk. Ton, die zijn opleiding Mechatronica afrondde met een 10, ontwikkelde een autonome robot voor het optimaliseren van bodemonderzoek. Deze technologie kan bijvoorbeeld worden ingezet met het oog op vruchtbare grond voor onze voedselvoorziening. Ton ontving zijn prijs, een cheque ter waarde van 1.500 euro, uit handen van CvB-lid Timo Kos.
Voor de Saxion Ondernemers Award werd juryvoorzitter Karel Kloeze op het podium uitgenodigd. “Over je angst heen stappen,” zo verwoordde deze oud-winnaar een van de voorwaarden voor het ondernemerschap. Het is iets wat steeds meer studenten doen: de afgelopen jaren verdubbelde het aandeel student-ondernemers van 2 naar 4 procent.
Drie van hen werden dit jaar genomineerd voor de Ondernemers Award. Onbevreesd hielden zij hun pitch, exact binnen de drie voor hen gereserveerde minuten. De zaal mocht stemmen, de spanning steeg; het was bedrijfskundestudent Claudia Lubbersen die vervolgens mocht juichen. Met Pasper, haar bedrijf dat duurzame producten op de markt brengt die mensen warm of koel houden, won Claudia de Saxion Ondernemers Award 2024, inclusief een cheque ter waarde van 10.000 euro. Wat voor plannen heeft een ondernemer met zo’n cheque? Claudia: “Uitbreiden naar Amerika!”
Faalmoedig dromen
Het zijn mooie, grote dromen. Eerder op de middag haalde Anka Mulder de woorden van Olympisch kampioen Sifan Hassan aan, die op haar beurt weer Muhammad Ali citeerde: “Als je niet bang bent voor je dromen, droom je niet groot genoeg.” Maar hoe droom je dan groot op een goede manier, zodat jij en je droom ook daadwerkelijk worden gezien?
Gelukkig was daar Stine Jensen, bijzonder hoogleraar publieksfilosofie. Ze noemde zichzelf ‘beroepssomberaar’, iemand die altijd wordt uitgenodigd in tijden van crisis. Volgens Stine leven we nu in dat soort tijden, in een samenleving die helaas niet vrij is van polarisatie. Maar het kan ook anders, verzekerde ze, om het publiek vervolgens te trakteren op vijf tips voor verbinding. Haar tips gingen over het vinden van een gemeenschappelijke identiteit, het uitstellen van je mening, het gebruiken van zachtere taal, werken vanuit intenties en ‘faalmoedig’ durven zijn. Die laatste tip wilde Stine verduidelijken met een vogelveer. CvB-lid Richard Wielinga, bezig met zijn tweede werkdag, werd naar voren gehaald. Hij mocht proberen om de veer met ‘het puntje’ naar beneden op zijn handpalm te laten balanceren. Iets waar hij meermaals in slaagde, maar niet zonder moeite. “Genieten van het oefenen zelf,” besloot Stine haar verhaal, en ze had Richard zeker zien genieten.
Naar buiten voor het hbo
Het voltallige College van Bestuur ging op de planken staan. Een grote ‘playknop’ zakte naar beneden vanuit de nok van het theater. Het Hogeschooljaar 2024-2025 werd symbolisch gestart, gelijktijdig met de gloednieuwe campagnevideo: ‘Uniek. Dat word je samen.’
Ook de video kon op veel bijval rekenen, maar het was nog geen tijd om naar huis te gaan. ‘Ik sta voor het hbo’, was de boodschap die weer omhoog werd gehouden op een spandoek. Anka, Timo en Richard nodigden iedereen uit om mee naar buiten te lopen, en om in hartje Deventer samen een vuist voor het hbo te maken. Het was een oproep waaraan de aanwezigen direct gehoor gaven. Een krachtig statement voor al die verpleegkundigen, docenten, ict'ers, civiel technici en andere talenten van het hbo. En daarmee was het Hogeschooljaar 2024-2025 pas écht geopend.
Video (zie onder) en beelden: Thomas Busschers