Saxion-Research-Conference-2024.jpeg
Onderzoek

Saxion Research Conference 2024: een terugblik

Jos Eertink Leestijd Minuten

We mogen nóg trotser zijn op ons onderzoek en de impact die we daarmee hebben. Dat was een van de conclusies van de Saxion Research Conference 2024, die plaatsvond op donderdag 4 juli in Deventer. Het hbo werd daarbij door spreker Jan Rotmans omschreven als het “groene hart van de nieuwe circulaire economie.” Een verslag van een dag met inspirerende vergezichten, verstevigde samenwerkingen en een prijsuitreiking met een circulair tintje.

De Saxion Research Conference begon dit jaar al vóór de officiële opening. Namelijk met een gevarieerd ochtendprogramma, waarbij bezoekers konden kiezen uit diverse rondleidingen door de binnenstad van Deventer. Dicht bij het centrum maakten mensen kennis met Stadscampus De Kien, waar onderwijsinstellingen en overheden hun krachten bundelen. Bij de andere rondleidingen ontdekten de deelnemers hoe je consumenten weer naar ‘de aantrekkelijke fysieke winkel’ krijgt, of hoe onderzoeker en wijkdocent Yvonne Kerkhof in een living lab samenwerkt met ouderen die een migratieachtergrond hebben.

Onderzoek in de schouwburg

Aan het begin van de middag werd de Saxion Research Conference officieel geopend in de grote zaal van de Deventer Schouwburg. Naast onderzoekers en Saxion-medewerkers, kon de conferentie dit jaar ook rekenen op bezoekers uit het werkveld. In haar openingsspeech benadrukte Anka Mulder, voorzitter van het College van Bestuur van Saxion, de impact die het onderzoek van Saxion heeft. “Om bij te dragen aan het oppakken van maatschappelijke uitdagingen, maar ook bijvoorbeeld om de concurrentiepositie van ons regionale mkb te versterken,” aldus Anka.

Wat volgde was een paneldiscussie op het podium. Aan de hand van een aantal kwesties werd het publiek uitgedaagd om interactief deel te nemen. Op een groot scherm verscheen bijvoorbeeld de vraag of onderzoekers hun positie en kennis moeten gebruiken om invloed uit te oefenen op politieke besluitvorming. In dit verband verwees Anka Mulder in haar openingsspeech naar een recent verschenen opiniestuk, waarin onder andere door Saxion-lector Martin Bennink werd uitgelegd waarom korten op onderzoek slecht is voor Nederland.

paneldiscussie-conferentie.jpg

Paneldiscussie op het podium van de Deventer Schouwburg tijdens de Saxion Research Conference 2024, inclusief interactieve stellingen.

Na de opening was er ruimte voor de aanwezigen om elkaar verder te leren kennen en een thema-expositie te bezoeken. Bij diverse stands werd de relevantie van hbo-onderzoek heel concreet toegelicht. Zo lazen we over Detox@Home, een project in de verslavingszorg waarmee wordt onderzocht hoe technologie kan helpen om afkicken in de thuisomgeving mogelijk te maken. Geen overbodige luxe in een zorgsector die in toenemende mate onder druk staat.

Vergezichten

De tweede spreker van de dag was Jan Rotmans, een autoriteit op het gebied van transities en duurzaamheid. Jan zag “unieke kansen in Twente”, en drukte ons op het hart dat we de positie van onze regio – met een sterke maakindustrie en volop ruimte voor ‘groen’ – moeten blijven koesteren. Tegelijkertijd mogen we met meer trots naar buiten treden.

In bredere zin omschreef Jan Rotmans het hbo als het “groene hart van de nieuwe circulaire economie”. Hij toonde ons een vergezicht, waarin het toekomstige Nederland opnieuw leert samenwerken met water. En waarbij ‘het Oosten’ een belangrijke economische positie inneemt. Nadat Jan zijn zinnenprikkelende verhaal had afgesloten, kon hij rekenen op een langdurig applaus.

Later die middag volgde een vergezicht van textiel. Bezoekers konden deelnemen aan drie verschillende sessies. Wij kozen voor ‘De toekomst van de textielindustrie’ en leerden hoe we een wereld die draait om fast fashion kunnen veranderen in een sector die veel meer oog heeft voor circulariteit. We mochten voelen aan grote balen van ‘vervezeld’ materiaal. Om vervolgens te luisteren naar een belangrijke, maar ook eenvoudige les: gooi niet alleen je beste tweedehands kledingstukken in de daarvoor bestemde containers, maar juist ook de ‘shirts en sokken met gaten’. Die laatste categorie is namelijk prima geschikt om te gebruiken bij het spinnen van nieuwe garens.

Saxion Onderzoeksprijs 2024

Tijd voor de apotheose. Oftewel: de uitreiking van de Saxion Onderzoeksprijs 2024. Nadat de jury de spanning had opgebouwd, hoorde lector Sustainable Areas & Soil Transitions Bram Entrop dat hij deze eervolle prijs dit jaar in ontvangst mocht nemen. En wel voor het project CityLoops, dat onderdeel was van een Europees onderzoeksprogramma. Met CityLoops keken Bram en zijn team hoe in de Apeldoornse straat Griffiersveld slimmer kon worden omgegaan met materiaalstromen. Naast een trofee, kreeg Bram twee vouchers overhandigd met een totale waarde van 5.000 euro voor onderzoeksdoeleinden. Leuk detail: vorig jaar werd de Saxion Onderzoeksprijs ook al gewonnen door een onderzoeker van Sustainable Areas & Soil Transitions, waarmee de prijs 'terugkeert' naar hetzelfde lectoraat. Hoe circulair wil je het hebben?

Voordat het publiek de zaal verliet, volgde nog een laatste verrassing op het podium: de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst tussen Saxion en ontwikkelingsmaatschappij Oost-NL. Om zo samen voor nog meer impact in de regio te kunnen zorgen.

We konden vandaag goed zien wat een mooi en nuttig onderzoek Saxion doet, voor en mét partners uit de regio ... Ik ben ontzettend trots.

Hans Vossensteyn, directeur Saxion Research & Graduate School (SRGS)

Eerste terugblik

Aan het eind van de conferentie vroegen we Anka Mulder gelijk naar haar ervaringen: "Ik ben echt heel blij met wat ik heb gezien. Vandaag werd duidelijk zichtbaar dat het onderzoek van Saxion een enorme impact heeft. Die impact willen we trouwens nog flink laten groeien. We hebben onderzoek dan ook als een van onze speerpunten opgenomen in ons nieuwe strategische plan. De Research Conference past daar goed bij. Doel van de beoogde groei is dat we onze regio helpen om verder te versterken. Ik ben ervan overtuigd dat we dit proces kunnen versnellen met behulp van de mogelijkheden die hiervoor worden geboden vanuit Europa," aldus Anka Mulder.

Ook Hans Vossensteyn, directeur van de Saxion Research & Graduate School (SRGS), kijkt met een grote glimlach terug op de Research Conference. Hans: “Voor mij als SRGS-directeur was vandaag een viering van al ons werk. We hebben de afgelopen jaren grote stappen gezet met het onderzoek en de professionalisering van onderzoeksondersteuning, onder andere door het installeren van de Adviescommissie Onderzoek. Dit was de eerste Saxion Research Conference die niet alleen voor de onderzoeksgemeenschap van Saxion was, maar ook voor ons werkveld. Geweldig dat zij ook in groten getale zijn gekomen. We konden vandaag goed zien wat een mooi en nuttig onderzoek Saxion doet, voor en mét partners uit de regio. Dit kwam onder meer naar voren bij de thematische expositie. Ik ben ontzettend trots.”

Jos Eertink

Als redacteur probeert Jos alles wat complex is toegankelijk te maken. Buiten werktijd houdt hij zich het liefst bezig met poëzie en schilderkunst. Hij was de achtste stadsdichter van Enschede, maar rijmt alleen als het moet.

Thomas Busschers

Thomas Busschers

Razende reporter binnen Saxion - creatief met video en geluid. Vind je camerajournalist Thomas niet achter de lens, dan staat 'ie wel voor een groot publiek muziek te draaien! 

Gerelateerde artikelen

Onderzoek

Identificeren van tweedehands kleren

16 januari 2025
Onderwijs

XR-hub in Gezondheid & Welzijn: door de bril van de cliënt

14 januari 2025
Saxion.nl onderzoek top 2024.jpg Onderzoek

2024: Dit waren de 10 meest gelezen verhalen over Saxion-onderzoek